Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:13Сряда

  20 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Търговци по бъдещата улица на занаятите са притеснени за бъдещето си

  06-10-2018 0 2141

  Снимка: faragency.bg

  Искат да знаят дали майсторите ще ги изместят и ще има ли място и за тях

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Медийните публикации, че улица „Алеко Константинов“ ще се превърне в „Алея на занаятите“ притесниха търговците по улицата. Там са разположени предимно кинкалерии и магазини за дрехи и обувки. След разпространението на новината сега обаче те не знаят докога ще са там, както и дали след обновяването на улицата, която според голяма част от бургазлии е клоака, те ще продължат да бъдат част от нея.

  Че уличката ще стане „Алея на занаятите“ стана ясно след питане на общинския съветник от листата на ГЕРБ – Георги Дракалиев за това какво е бъдещето на уличката.

  Кметът Димитър Николов му отговори, че се предвижда цялостна реконструкция и обособяване на кътове за занаятчийска дейност за пешеходната улица „Алеко Константинов“. В момента улицата е в изключително лошо състояние.

  От документа става ясно, че след продължително обследване на всички възможности за стимулиране на занаятчийството ще се ситуират и проектират, в синхрон с общото архитектурно решение, преместваеми обекти за занаятчийска дейност. Целта е да се запази духа на традицията и да се предложат на гражданите и туристите съвременни услуги и условия за отдих по пешеходния маршрут.

  Към настоящия момент е изготвено техническо задание и е сключен договор за проектиране. Изготвеният проект ще бъде представен на обществено обсъждане.

  В питането си Георги Дракалиев поставя въпроса и за собствениците на търговски обекти, които в момента работят на територията на пространството. От отговора става ясно, че съществуващите временни обекти ще подлежат на премахване преди реализацията на строителните дейности. Техните ползватели ще бъдат своевременно уведомени при стриктно спазване на изискванията на Закона за устройство на територията.

  Именно това обаче притеснява търговците със специфична дейност по улицата, като кинкалерии. Не са много местата в града, където се намират подобни обекти и незнанието за бъдещето им ги притеснява.

  Един от тях, който пожела да остане анонимен, сподели пред репортер на „Черноморски фар“, че действително улицата има нужда от ремонт и сериозни мерки.

  „Ужас е тука и то от години. Вечер се превръща в градски кенеф, защото направиха тоалетната по левче. То не се трае от миризми. С колежките не можем да сварим да хвърляме хлорна вар, за да задушаваме миризмата“, сподели жената.

  Освен това тя разкри, че търговците по уличката са се наслушали за това какво ще се случва там от години.

  „Вече не знаем какво да правим. Аз лично се чудя дали да не се преместя. Защото сега като започнат ремонти, тук няма да се минава и кой знае колко време ще отнеме това. С мъжа ми буквално сме на двата бряга и се чудим какво да правим. Говорих с хазяина ми дали няма да ми намали наема, защото в този период ще падне и работата обезателно, но той ми отказва“, допълни още тя.

  От разговорите с търговците става ясно, че като цяло не са наясно,  премахването на обектите им - само временно ли ще е докато текат ремонтните дейности, или ще трябва да търсят нови места, където да развиват дейността си.

  От Община Бургас отговориха, че е прекалено рано на този етап да се каже каквото и да е, тъй като е предвидено реализацията по дейностите по обект „Благоустрояване на улица „Алеко Константинов“ да бъде заложена за изпълнение в капиталовата програма на общината за 2019-а.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73174
  gbp Британска лира GBP 2.24331
  chf Швейцарски франк CHF 1.72305
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder