Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:33Сряда

  21 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Търсят приемни родители

  26-02-2019 0 610

  Снимка:

  В момента едва 45 деца от областта се отглеждат в нови семейства

  Ина ПЕТРОВА

  Едва 45 деца са настанени в приемни семейства в Бургаска област. Избралите да станат приемни родители към този момент пък са 52-ма. В същото време сочат Бургас като град с рекорден брой изоставени бебета. Продължава и процесът на деинституционализация на домовете, макар и да е към края си. На ред за закриване сега е домът за деца, лишени от родителски грижи в Бургас, известен като дом „Майка и дете“. 

           На фона на тази статистика изглежда повече от логична нестандартната на пръв поглед обява за работа – приемен родител. Това е нещо много повече от обикновена работа, изискват се редица качества, за да се отглежда и възпитава  дете, категорични са социалните работници.

           „В момента имаме седем незаети приемни родители. Но са нужни още. Всички нови кандидати преминават задължително проучване и последващо обучение от  квалифицирани специалисти. Във фокуса на търсенето сега са родители за отглеждане на деца от 0 до 3-годишна възраст“, обясни пред „Черноморски фар“ Тюляй Пейкова, началник на Областен екип „Приемна грижа“ в Бургас.

           Именно това е институцията, която приема и обработва молбите на хората, желаещи да станат приемни родители. Кампанията по набиране на кандидати бе обявена през януари и продължава и към момента. „Консултираме по телефона, правим информационни срещи. Обясняваме как желаещите могат да станат доброволни или професионални приемни родители. Кандидатстващите преминават предварителен подбор и оценка, в рамките на четиримесечно проучване се прави и обучение. Към този момент имаме трима кандидати“, допълни Пейкова.

           С одобрените приемни семейства се сключва граждански договор за предоставяне на социалната услуга. Доброволните родители получават средства за отглеждане на настаненото при тях дете, детски надбавки и целеви помощи при възникнала необходимост. Професионалните приемни родители могат да разчитат освен на средства за отглеждане на детето, така и на месечно възнаграждение, при това доста добро. База за определянето му е минималната работна заплата за страната, която от 01.01.2019 г. е в размер на 560 лв. Така от началото на тази година за настанено едно дете в семейството му, приемният родител ще получава сума от 150 на сто от минималната месечна работна заплата или 840 лева, ако децата са две – 160 на сто от минималната работна заплата или 896 лева, а при три или повече деца, за които се грижи, парите вече са в размер на 952 лева.

           Освен възнаграждението за гледане на деца, на „майките на заплата" се предоставят и средства за отглеждането и възпитанието им. За дете от 0 до 3 години се предвижда издръжка в размер на 4-кратния размер на гарантирания минимален доход (ГМД), за дете от 3 до 14 години - 3,5-кратният размер  на ГМД, а за дете от 14 до 18 години и ако учи до 20 години - 4-кратният размер на ГМД. За сведение гарантираният минимален доход за 2019 година е 75 лв.     

           „Увеличените средства от началото на тази година са един допълнителен стимул за семействата. Надяваме се да има повече кандидати. Затова ще продължим кампанията по набиране на нови семейства до лятото“, споделя Пейкова.

           Има разбира се, специфични изисквания, за да се получат тези суми. Кандидатите трябва да покажат, че имат подходящи условия за отглеждане на дете в семейството. Задължително условие е също да са клинично здрави, да не са осъждани и лишавани от родителски права.

           За разлика от други части на страната, напливът към приемната грижа в Бургаски регион не е никак голям. Причината е във факта, че областта е икономически добре развита и с ниска безработица. Най-много приемни родители от региона има в град Бургас – 20. Останалите са пръснати в общините Карнобат, Айтос, Малко Търново, Сунгурларе.

           В национален план приемните семейства, в които няма настанени деца, са 540, което е 25% от общия им брой. Региони с преобладаващ висок месечен процент незаетост са например областите Благоевград и Търговище, казват експертите. В Бургас също утвърдени семейства стоят без деца. Защо не всички, записани в регистъра вземат хлапета, питаме експертите. „Когато ни се обадят от отдел „Закрила на детето“, за изоставено бебе или дете в нужда, ние започваме да търсим в регистъра подходящо приемно семейство“, пояснява Тюляй Пейчева. А бъдещите „родители“ заявяват предварително за какво дете биха могли да се грижат. Така се случва отказ, ако профилът на предложеното дете е различен от този, който са заявили. Други причини са стартирала процедура по опознаване и адаптиране, отпадане от регистъра, желание да не се настанява дете за определен период, поради лични причини.  

           Има обаче и позитивна тенденция - настаняването в приемно семейство да бъде прекратявано поради осиновяване на детето. През 2018 година 1152 деца са с прекратено настаняване, като от тях са осиновени 586 - 27 са осиновени от приемните си родители,  408 от други осиновители с местоживеене в страната, 151 са международните осиновявания.

           Друга изследвана динамика е на децата с увреждания под приемна грижа. При стартиране на социалната услуга от януари 2016 година децата с увреждане в приемни семейства са били 106, докато в края на миналата година техният брой е стигнал 172. „Четири от децата, настанени в приемни семейства от нашата област са с увреждания“, съобщи Керка Русинова, главен експерт в Регионална дирекция „Социално подпомагане“.

           Сред регионите с най-добре развита приемна грижа са област Варна със 150 утвърдени приемни семейства, Шумен (139), Монтана (138), Плевен (136). На другия полюс са региони като София – област, Силистра, Ямбол, Кърджали, където се грижат за не повече от трийсетина хлапета.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.