Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  03:31Петък

  24 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  ТЕЛК-ът в Онкото временно няма да работи

  22-07-2019 0 524

  Снимка: Борислав Пенков, Архив

  Ина ПЕТРОВА
   

            ТЕЛК-комисията, която бе отворена в началото на годината в Комплексния онкологичен център в Бургас, затваря временно врати. Мярката се   налага заради липсата на финансиране, съобщиха от лечебното заведение.

            Запазването на структурата се оказва трудно след като здравното министерство отказа да го финансира. По данни на онкоцентъра издръжката на специализираната комисия излиза около 12 000 лв. на месец. Затова и взетото на Медицински съвет решение е за замразяване на дейността, до осигуряване на нови, свежи средства. Те могат да дойдат, както по линия на Здравната каса, така и от страна на Община Бургас. Ръководството на КОЦ-а се пребори за създаването на ТЕЛК-комисията там с цел подпомагане на онкоболните и  облекчаване на процедурата по „освидетелстването“.

            Междувременно стана ясно, че Комплексният онкологичен център в Бургас ще закупи нов апарат за Отделението по клинична патология.  Става въпрос за замразяващ микротом (криостат), тъй като ползваният досега е над 10-годишен и е амортизиран. „Установен е пробив в хладилната му система и невъзможност да бъде въведен в работен режим. От фирмата, поддържаща медицинската апаратура, е издаден констативен протокол за брак, с препоръка за закупуване на нов криостат“, посочват от лечебното заведение.

            Уредът служи за замразяване на взет при оперативни интервенции материал от тъкан, след което се прави изследване, показващо дали има злокачествен процес, или не. Здравното заведение ще закупи апарата със собствени средства, като очакваната цена е 60 хиляди лева. Предстои на сесия на Общинския съвет да се даде разрешение за това.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.