Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:21Петък

  20 Април 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 13° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Теми в сферата на културата обсъдиха кметът на Несебър и израелска поетеса

  20-03-2018 0 328

  Снимка:

   Теми в сферата на културата обсъдиха кметът на Несебър Николай Димитров и Хава Пинхас-Коен, поетеса, професор по литература и изкуство и главен редактор на "Dimui" - списание за литература, изкуство и еврейска култура. Срещата между тях се състоя в конферентната зала на старото кметство в града на ЮНЕСКО в присъствието на проф. Драгомир Добруджалиев от Управителния съвет на „Шалом“ – Бургас и представители на Общинска администрация.

  В началото на срещата кметът информира своята гостенка, че с предишния посланик на Израел у нас Шаул Камиса-Раз са обсъждали идеи за съвместни културни събития, както и развитието на отношенията между Несебър и израелския град Ейлат. Николай Димитров изтъкна, че общината от години посреща първите израелски туристи на своя територия, като за тях и за всички гости в морския център Общинска администрация се стреми да осигури безопасни условия за спокойствието и сигурността при престоя им.

  В отговор на това Хава Пинхас-Коен сподели, че нейни приятели от Израел са й разказвали за отличните впечатления, които имат от Несебър и то не само като природни и културно-исторически забележителности, а и заради отношението на хората тук.

  По време на срещата бе обсъдена възможността за културен обмен и по-конкретно евентуално сътрудничество в областта на литературата, като писателката изрази готовност при конкретен проект и идея да съдейства за осъществяване им. Кметът изрази увереност, че биха могли да се намерят и още допирни точки в различни области на изкуството, които да се развият съвместно.

  Срещата завърши с размяна на подаръци и снимка за спомен. Финал на посещението на поетесата бе разглеждането на църквата „Св. Стефан“ и музей „Старинен Несебър“.

  Хава Пинхас-Коен е израелски писателка и поетеса. Тя е родена в еврейско семейство от български имигранти през 1955 година. Семейството й бяга от европейския континент след Втората световна война в Израел.

   Проф. Хава Пинхас-Коен преподава еврейска литература и история на изкуството в Еврейския университет в Йерусалим. Тя е разработила специален метод за интегриране на литературата, библията, визуалните изкуства и киното. Тя също е рецензент на книги, преводач и журналист за ежедневния вестник " Марив".

  Пинхас-Коен има издадени 9 книги с поезия. Стиховете й са преведени и се появяват в различни антологии на английски, френски, сръбски, хърватски, холандски, гръцки, български, китайски и испански. През 2009 г. сборник с нейна поезия е преведен на холандски и публикуван в Амстердам. Тя е поканена на много фестивали по поезия в Европа и Южна Америка.  

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.57958
  gbp Британска лира GBP 2.24873
  chf Швейцарски франк CHF 1.63312
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.