Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:21Понеделник

  10 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Теми в сферата на културата обсъдиха кметът на Несебър и израелска поетеса

  20-03-2018 0 579

  Снимка:

   Теми в сферата на културата обсъдиха кметът на Несебър Николай Димитров и Хава Пинхас-Коен, поетеса, професор по литература и изкуство и главен редактор на "Dimui" - списание за литература, изкуство и еврейска култура. Срещата между тях се състоя в конферентната зала на старото кметство в града на ЮНЕСКО в присъствието на проф. Драгомир Добруджалиев от Управителния съвет на „Шалом“ – Бургас и представители на Общинска администрация.

  В началото на срещата кметът информира своята гостенка, че с предишния посланик на Израел у нас Шаул Камиса-Раз са обсъждали идеи за съвместни културни събития, както и развитието на отношенията между Несебър и израелския град Ейлат. Николай Димитров изтъкна, че общината от години посреща първите израелски туристи на своя територия, като за тях и за всички гости в морския център Общинска администрация се стреми да осигури безопасни условия за спокойствието и сигурността при престоя им.

  В отговор на това Хава Пинхас-Коен сподели, че нейни приятели от Израел са й разказвали за отличните впечатления, които имат от Несебър и то не само като природни и културно-исторически забележителности, а и заради отношението на хората тук.

  По време на срещата бе обсъдена възможността за културен обмен и по-конкретно евентуално сътрудничество в областта на литературата, като писателката изрази готовност при конкретен проект и идея да съдейства за осъществяване им. Кметът изрази увереност, че биха могли да се намерят и още допирни точки в различни области на изкуството, които да се развият съвместно.

  Срещата завърши с размяна на подаръци и снимка за спомен. Финал на посещението на поетесата бе разглеждането на църквата „Св. Стефан“ и музей „Старинен Несебър“.

  Хава Пинхас-Коен е израелски писателка и поетеса. Тя е родена в еврейско семейство от български имигранти през 1955 година. Семейството й бяга от европейския континент след Втората световна война в Израел.

   Проф. Хава Пинхас-Коен преподава еврейска литература и история на изкуството в Еврейския университет в Йерусалим. Тя е разработила специален метод за интегриране на литературата, библията, визуалните изкуства и киното. Тя също е рецензент на книги, преводач и журналист за ежедневния вестник " Марив".

  Пинхас-Коен има издадени 9 книги с поезия. Стиховете й са преведени и се появяват в различни антологии на английски, френски, сръбски, хърватски, холандски, гръцки, български, китайски и испански. През 2009 г. сборник с нейна поезия е преведен на холандски и публикуван в Амстердам. Тя е поканена на много фестивали по поезия в Европа и Южна Америка.  

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.19547
  chf Швейцарски франк CHF 1.73098
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder