Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  15:48Събота

  24 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Теодосий Теодосиев: Прекалено много лъжа се е натрупала в живота ни

  09-05-2019 0 1676

  Снимка: faragency.bg

  Георги РУСИНОВ

   

  Известният учител по физика Теодосий Теодосиев изнесе вълнуваща лекция в Бургас. В Експоцентър „Флора“ създателят на редица световни шампиони от Олимпиади говори над 1 час на темата „Успешният човек и методика за формиране на силов интелект". Интересът към събитието бе огромен като се наложи организаторите да вкарват допълнително столове, но дори и така някои останаха извън залата. За сметка на това пък вратите бяха отворени, за да могат и тези отвън да чуят мъдрите слова на физика.

  Като един от най-големите проблеми той определи лъжата.

  „Според мен децата са прекрасни, но са поставени в ужасни условия и жадуват за нещо истинско, защото прекалено много лъжа се е натрупала в живота им. Когато разберат, че нещо не е лъжа, те се ентусиазират. Физиката и математиката са неща, които са важни колкото и всички други неща взети заедно. Има неща, които са животоспасяващи и утвърждаващи и това е основната цел, онова е само средство“, обясни пред репортери преди лекцията той.

  По темата с лъжата Теодосиев говори и по време на лекцията. Според него най-голямо отражение тя дава в образованието ни. Там оценките, които децата получавали не били правилни. Фактът, че се пускат да минават в класовете, без никакви знания според физика също е грешка. Теодосиев даде пример с Германия от преди време, когато е разбрал, че никой учител не изпитва децата си. Да, преподава им, но когато стане време за оформящите оценки, те са изпитвани от друг учител. Така според него оценките били далеч по-безпристрастни.

  Мотивацията, за която той говори по време на лекцията си обясни, че започвала още в момента на зачеването на детето.

  „Ако родителите му имат мотивация за него, то от двама болни родители може да се роди здраво дете и със здрав дух и да прави чудеса и обратно – двама здрави родители при нежелано дете, то няма да се формира като човек. Затова мотивацията трябва да е през целия живот. Аз се опитвам да правя масова мотивация, както някои се опитват да правят масова хипноза, но в добрия смисъл на думата“, каза с усмивка учителят.

  Физикът обясни също, че както културистите могат да тренират телата си, за да вдигат големи тежести, така има и хора, които могат да вдигат големи умствени тежести и да решават проблеми.

  „Това са хора, които местят планини, създават нови технологии и решават битие и житие на милиони хора. Моят опит показва, че няма богоизбрани народи. Много се говори как българите били втори в света по интелект след евреите. Нито едните са първи, нито другите втори. Просто има хора, които ползват потенциала си, или не го ползват. Повечето използват 1% от мозъка си. Тези, които използват 2% стават професори. Ако успеем да надъхаме децата си да използват повече, ами те ще станат световни знамености. Ако успеем да им освободим съзнанието и страховете им, нещата ще им се получават и ще постигат успехи“, с усмивка заяви той.

  Теодосиев разказа куп интересни истории за свои успели ученици по време на лекцията.

  „Имах един ученик от Немска гимназия в София, който след като спечели златен медал от Олимпиада ми писа от казармата, че е най-благодарен, че съм го научил да решава задачи почивайки си, без да се напряга. Моята заслуга е тази, да науча на това децата. Да решават проблеми, без проблеми“, хитро изпозлва игра на думите той.

  Физикът обясни пред репортери преди лекцията, че тези които са се занимавали с физика и математика по-лестно ще я разберат, но и за останалите е въпрос на време.

  „Американците имат формула, че за да успееш в нещо в живота, трябва да вложиш 20 000 часа в него. Ако се съгласят да не гледат порно и да висят във фейсбук, а концентрират усилията си върху едно направление, за няколко години стават първи в света. Сега винаги ще има и такива, които ще казват искам да убия малко време. Ами, то много време на тази Земя нямаме. Някой да има спомен от прераждания? Не! Затова или ще си беден и щастлив, че си гонил любовта по барове, или ще си богат и успешен“, категоричен бе физикът и добави, че богатството не е задължително, но отваря повече врати за успехи и за постигане на своето. Теодосиев даде и куп примери за успели негови ученици по цял свят.

  Криптичен отговори журналистите получиха и на въпроса: материята или духа?

  „В началото беше словото. Това го пише на първа страница на Библията и е вярно“, лаконичен бе Теодосиев.

  Теодосий Теодосиев е един от най-изявените и признати учители по физика в България повече от 40 години. В школата, създадена от учителя Тео в Казанлък се обучават ученици, които печелят медали по физика от международни олимпиади. Възпитаниците му постигат високи резултати благодарение на специалния му подход при обучение, чрез създаване на експериментални задачи по физика. Негови ученици в момента са професори по физика в най-реномираните университети в света.

  Целта на срещата бе да обогати познанията на учащите, да подпомогне преподавателите при планирането и организацията на учебния процес, да послужи за по-голяма свобода на избора, както и на възможностите за развитие и самоусъвършенстване в професионалната област.

  На лекцията освен учители и ученици от бургаските елитни гимназии, сред които и медалисти от олимпиади, възпитаници на Теодосиев присъстваха и общественици. Кметът Димитър Николов изгледа цялата лекция на учителя по физика с интерес. В залата бяха и шефът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева и общински съветници от ГЕРБ, както и заместник-кметът по образование Йорданка Ананиева. Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков също удостои събитието с присъствието си.

   

  *В материала са ползвани и въпроси на Веселин Максимов от „Дарик“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76758
  gbp Британска лира GBP 2.16226
  chf Швейцарски франк CHF 1.79549
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.