Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:21Четвъртък

  13 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Три пъти повече болни в Бургас

  11-01-2018 0 2174

  Снимка:

  Почти три пъти е скочил броят на болните от остри респираторни инфекции в Бургас през първата седмица на новата година в сравнение с края на 2017-а. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция в града. Регистрираните там болни са 295, докато при изпращането на старата година те са били едва 116.

           „Завишението е нормално за този период на зимния сезон. По мнение на епидемиолозите пик на заболеваемостта ще има в края на януари. Епидемичната обстановка се следи ежедневно. При настанени в болница пациенти, развили усложнения, се вземат задължително серологични изследвания на кръв и носно-гърлени секрети с бърз тест, които се изследват за грип“, коментира говорителят на ведомството в Бургас Елица Карагьозова.  Припомняме, че в Бургас методиките дават възможност за определяне на типа грип - „А“ или „В“. Определянето на конкретния грипен щам става с изследване в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

           В страната вече има регистриран случай на грип „Хонконг“. Това стана преди два дни, заболяла е жена от Русе. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев прогнозира, че именно грипът от щам H2N3 - „Хонконг" може да причини епидемия у нас тази година. 

           Също в Русе бе доказан първият случай за този сезон и на грипен вирус от типа „А“ (H1N1) или т.нар. пандемичен грип, известен преди години като свински грип. „Мичиган“ бе установен на 7 декември м. г. при 46-годишна жена от крайдунавския град. Заради тежкото й състояние се наложило да бъде преместена от местната Белодробна болница в Интензивното отделение на Университетската болница в града, където лекарите стабилизирали състоянието й. 

           Преди грипния сезон у нас специалистите следят какво се случва в южното полукълбо и по-специално в Австралия. През август, когато е зимният сезон при тях, бе пикът на грипната им епидемия. Водещ щам там е бил именно „Хонконг", затова се предполага, че той ще разболее най-много хора и у нас.

           Здравните власти в Бургас отчитат още 48 случая на варицела, 4 на скарлатина. Има също 14 хоспитализирани пациенти с различни чревни заболявания. Първи за годината случай е регистриран и на бактериален менингит. „Става въпрос за мъж във възрастовата граница 40-44 години от община Средец.  Настанен е в болница, където се лекува“, съобщи Карагьозова.  

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.17682
  chf Швейцарски франк CHF 1.73282
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder