Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:17Петък

  22 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 23° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Три пъти повече болни в Бургас

  11-01-2018 0 2046

  Снимка:

  Почти три пъти е скочил броят на болните от остри респираторни инфекции в Бургас през първата седмица на новата година в сравнение с края на 2017-а. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция в града. Регистрираните там болни са 295, докато при изпращането на старата година те са били едва 116.

           „Завишението е нормално за този период на зимния сезон. По мнение на епидемиолозите пик на заболеваемостта ще има в края на януари. Епидемичната обстановка се следи ежедневно. При настанени в болница пациенти, развили усложнения, се вземат задължително серологични изследвания на кръв и носно-гърлени секрети с бърз тест, които се изследват за грип“, коментира говорителят на ведомството в Бургас Елица Карагьозова.  Припомняме, че в Бургас методиките дават възможност за определяне на типа грип - „А“ или „В“. Определянето на конкретния грипен щам става с изследване в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

           В страната вече има регистриран случай на грип „Хонконг“. Това стана преди два дни, заболяла е жена от Русе. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев прогнозира, че именно грипът от щам H2N3 - „Хонконг" може да причини епидемия у нас тази година. 

           Също в Русе бе доказан първият случай за този сезон и на грипен вирус от типа „А“ (H1N1) или т.нар. пандемичен грип, известен преди години като свински грип. „Мичиган“ бе установен на 7 декември м. г. при 46-годишна жена от крайдунавския град. Заради тежкото й състояние се наложило да бъде преместена от местната Белодробна болница в Интензивното отделение на Университетската болница в града, където лекарите стабилизирали състоянието й. 

           Преди грипния сезон у нас специалистите следят какво се случва в южното полукълбо и по-специално в Австралия. През август, когато е зимният сезон при тях, бе пикът на грипната им епидемия. Водещ щам там е бил именно „Хонконг", затова се предполага, че той ще разболее най-много хора и у нас.

           Здравните власти в Бургас отчитат още 48 случая на варицела, 4 на скарлатина. Има също 14 хоспитализирани пациенти с различни чревни заболявания. Първи за годината случай е регистриран и на бактериален менингит. „Става въпрос за мъж във възрастовата граница 40-44 години от община Средец.  Настанен е в болница, където се лекува“, съобщи Карагьозова.  

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69512
  gbp Британска лира GBP 2.23856
  chf Швейцарски франк CHF 1.70131
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.