Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  15:20Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Три поколения Майсторови прекосяват морета и океани като капитани и моряци

  06-12-2018 0 502

  Снимка:

  Михаил КОЛЕВ

   

  В Бургас не едно или две семейства имат моряк в своите редици. На 6 декември ще ви запознаем с историята на една бургаска фамилия, в което е имало цели три поколения моряци. Покойният инж. Димитър Майсторов, неговият баща - Злати, братът Стефан, както и синовете му - Златин и Диян, са избрали да плават с кораби по света, за да се развиват и да следват мечтите си. Последните двама продължват и до днес да упражняват тази професия. Техните истории разказва майката и съпруга Руска Майсторова, както и затова какво е да се живее с трима моряци под един покрив.

  Руска Майсторова заедно със своя съпруг

  „Със съпруга ми Димитър се запознахме през 1963 година във Варна. Той беше отдаден на работата си, вършеше я с голям хъс. Неговият баща Златин беше от т.нар. каракапитани - т.е. самоуки капитани на лодки. По-късно зарази с моряклъка и синовете ни“ разказва Майсторова.

  Руска Майсторова

  Над 40 години инж. Майсторов е обикалял света като главен механик на кораби, по-голяма част заедно със своя брат Стефан, който е работил като моторист. Последното плаване на мъжа на Руска е било до Украйна с кораба „Ванеса“. Именно с тази страна и с този плавателен съд е свързан може би най-кошмарният спомен за тяхното семейство.

  На 3 януари през 2008 година корабът „Ванеса“ потъва във водите на Азовско море край Украйна. Смъртта си в Керченския пролив, който в момента е арена на конфликт между Украйна и Русия, тогава намират девет български моряци и един техен украински колега.

  С фаталния рейс е трябвало да пътува и инж. Димитър Майсторов.

  „Корабът трябваше да се прибере в България около Коледа и Нова година. Той каза, че ще си остане тук, за да изкара празниците с нас, защото се притесняваше, че ще закъснее с дни“, спомня си Майсторова, която по професия е лекар - анестизиолог.

  Тогава вместо нейния съпруг за Украйна заминава Мирослав Димитров.

  „Като научи за инцидента мъжът ми изживя голям стрес. „Каза си: „Защо не бях там, нямаше да позволя на Миро в такова лошо време да тръгне, той ме слушаше!“, разказва през сълзи жената.

  От 11 моряци на борда успява да оцелее само един – Николай Димитров. Във въпросния ден той е носил със себе си икона на свети Николай. Според мнозина благодарение на нея той е единственият от екипажа, който успява да се спаси. Тя разказва и припомня легендарната история на моряка Николай Димитров.

  „Той е долу в машината, останал е последен, защото е искал да вземе дневника, преди да се качи горе при останалите си колеги. В един момент е изгубил съзнание, но след като се е свестил е видял, че се намира в морето и плува, плувал е с часове, когато руски кораб успява да го спаси.

  Когато стана фаталната случка, доста роднини и близки ни се обаждаха, за да питат дали Митко е бил на кораба, защото знаеха, че по принцип той трябваше да пътува с него“, спомня си още Руска.

  Въпреки това тя е категорична, че мъжът й никога не се е притеснявал, когато е трябвало да тръгва на път.

  Инж. Димитър Майсторов

  „Понякога и аз пътувах с него. Тогава осъзнавах какво означава тази работа.

  При едно от съвместните си пътувания до Шотландия в началото на 80-те години семейство Майсторови също преживява голям стрес.

  Бяхме се събрали няколко двойки през нощта, имаше силна буря. В един момент съпругата на втория механик каза: „Имам чувството, че корабът се движи, а той е със спусната котва“. Помислихме, че тя се шегува.

  По едно време и аз разбрах, че корабът се движи. Първоначално останалите също не взеха приказките ни сериозно, но мъжът ми погледна през прозореца и видя, че той наистина се движи.“

  Станало ясно, че корабът е скъсал котва и тръгва към брега, където има скали и ще се разбие.

  „Машините бяха изгаснали, освен една от тях. Мъчеха се да я запалят, но не успяваха. Дежурният капитан съобщаваше: 400 метра до брега... 300 метра до брега... жените вече много се уплашихме, треперихме целите.

  Едва на 200 метра от брега успяха да направят завой, за да не се разбием в скалите и да стане трагедия“, разказва анестезиоложката.

  За нея моряшката професия е една от най-трудните, най-мъжествената, защото „те винаги пътуват в стрес и през бури“, смята Руска.

  „Трябва да имаш много здрави нерви. Да си способен, да си професионалист и да знаеш как да се справяш“, допълва Майсторова.

  По стъпките на своя баща Димитър тръгват и неговите синове: 53-годишният Златин и с шест години по-малкият от него Диян.

  Начинът, по който Златин се увлича по сегашната си професия, е доста интересен. Като тийнейджър изпада в депресия, затваря се в себе си и не споделя нищо на родителите си.

  „Накрая аз предложих на Митко да го вземе на един рейс с него до Шотландия, който бе през лятото и продължи 30-40 дена, да се запознае с работното ежедневие на баща си, а и малко да се разсее“, разкрива неговата майка.

  След преживяното Златин се впечатлява от работата на своя баща и му заявява, че иска да запише висше образование във Военноморското училище във Варна. След завършването си и до ден-днешен продължава да работи като капитан. И през неговата кариера не липсват интересни случки.

  „Веднъж пътувал на френски танкер с група баски, а той е бил единственият българин. Имало е проверка, при което извършващият проверката след като разбрал, че Златин е българин, му заявил: „Българите сте много прости и образованието ви е на много ниско ниво“. Отговорът от гордия българин бил: „Не обиждайте образованието и страната ми, защото дипломите от моето училище са признати в цял свят, нашите професори и доценти четат лекции в други държави. Понеже Вие обидихте родината ми, аз напускам вашата фирма и ще дам обяснение на собственика, поради какви причини не искам да работя в нея. Моля Ви напуснете мостика!“, обърнал се българският капитан към проверяващия.

  В момента Златин пътува за Африка с танкер на немска фирма, където работи от дълги години.

  Неговият по-малък брат Диян навлиза по-лесно в професията „моряк“, „просто защото си го носи“, казва майка му Руска.

  За разлика от своя баща и батко си, той няма специално образование, но това не го прави по-малко неспособен да се справя с тежката моряшка професия.

  През годините е работил на много други яхти, без сам да си търси работа, а агенциите сами са го намирали и са му предлагали оферти. За това му помага и фактът, че Диян знае перфектно английски, руски и френски език.

  В момента работи на частна руска яхта на френската Ривиера и по-точно в Ница.

  Руска Майсторова описва, че да си в семейство от моряци, определено е тежко.

  „Няма ги дълго време, като си дойдат, гледаш да не ги натоварваш. Като бяха по-малки децата, с всичко свързано с тях, а и не само, се оправях аз. За една жена наистина това е трудна съдба, но пък аз много обичам морето, въпреки че съм родена в Странджа, в село Кости“, продължава Руска.

  За нея 6 декември е един наистина много специален празник. „В семейството ни винаги сме спазвали традицията. Купувахме шаран на обяд и после се събирахме с приятели“, спомня си тя.

  Дори и след смъртта на нейния съпруг през 2014 година тя продължава да отбелязва Никулден като си купува риба на и се събира със семейни приятели.

  Майсторова винаги отива на 6 декември на църква, а иконата, която никога не пропуска, е тази на свети Никола.

  „Моля се на нея, както за моите деца, така и за всички, които са в морето, да ги закриля от беди, да им дава здраве, благополучие и да се завърнат при семействата си“, завършва Руска Майсторова.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder