Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  13:46Понеделник

  20 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Цанко Цанков: Идеята да преплувам Бургаския залив е моя стара мечта

  13-08-2019 0 388

  Снимка: Личен архив

  Неговото име нашумя в цялата страна през миналия месец. Бургазлията Цанко Цанков успя да стане първият човек, преплувал Бургаския залив - 46, 8 км. Това е с 13 км повече от световноизвестния проток Ламанш. По данни на Морска администрация Цанко дори е преплувал над 50 км. Освен този рекорд, с успеха си той се превърна и в плувеца с най-дългото индивидуално преплуване в акваторията на Черно море и цяла Европа и на четвърто място в света. 31-годишният спортист преплува разстоянието от нос Емине до нос Маслен нос за 14 часа и 24 минути.

  Самият той започва да се занимава с плуване от много ранна детска възраст, когато е на 5-6 години. Има много дълга и успешна спортна кариера, която е основно в състезателното плуване. Участвал е предимно в средни дистанции на съчетаното плуване и бътърфлая.

  Пред вестник „Черноморски фар“ той разкри повече подробности за това как е възникнала идеята му, мислел ли е да се откаже от целта си и какви съвети е получил от легендата в плуването в открити води Петър Стойчев.

  Интервю на Михаил КОЛЕВ

   

  - Чувстваш ли се герой след рекорда, който постави?

  - На този етап вече се чувствам удовлетворен, тъй като всичко, което беше свързано със самото преплуване и след това първоначалната еуфория, вече остава едни положителни емоции. Много се радвам, че доста хора са следели самото постижение и когато ме срещнат ме поздравяват. Виждам едно положително отношение, което много ме радва.

  - Как и кога възникна идеята ти да преплуваш Бургаския залив?

  - Това е една моя много стара мечта, може би от около 15 години. Знаех, че това е нещо, което никога до този момент не е било правено. Но самото проучване преди преплуването продължи някъде към 5-6 месеца. В това време, заедно с членовете на моя екип, проучвахме документално архивите, които са свързани с плуването в открити води, особено в черноморския басейн. За да сме сигурни, че ще можем да поставим този рекорд в Черно море, това беше свързано с много голяма предварителна работа в самите архиви на Община Бургас, Българската федерация по плувни спортове и в Световната федерация по плуване и Световната асоциация по плуване в открити води. Доста продължителен беше самият период на подготовка. И все пак знаехме предварително, тъй като аз съм роден и израснал в Бургас, че заливът тук е най-големият в България. Отчетохме и неговата голяма значимост като географски обект.

  - Като стана въпрос за твоята подготовка – колко време продължи и в какво по-точно се изразяваше тя?

  - Подготовката ми започна някъде през месец ноември 2018 година. Изцяло беше насочена конкретно за това мероприятие. Тя бе много специфична – доста по-продължителни са самите тренировки, натоварването е съвсем различно. Едно занимание продължаваше от порядъка до 4-5 часа, стигал съм дори и до 7 часа на ден плуване. Освен тяхната продължителност, тренировките се отличаваха и с висока интензивност. Те бяха насочени основно към повишаване на аеробните възможности на организма и на издръжливостта. Самата скорост и елементите на състезателното плуване минаха на по-заден план. Наблегнахме много и на техниката, тъй като техниката на плуването в морето е много по-различна от тази в басейна.

  - Имаше ли момент по време на плуването, в който искаше да се откажеш?

  - Със сигурност такива мисли минават през главата на всеки един човек, който се захване да прави подобно нещо, тъй като има доста тежки периоди и е много продължително самото преплуване. Поддържа се висока скорост, защото има много силни течения. С ниска скорост на плуване никога не може да се направи едно такова преплуване. Имаше тежки моменти, когато организмът изпадна в криза, поради огромните усилия, които трябваше да влагам. Минаваха ми такива мисли, но в тези моменти само волята и психиката могат да задържат плувеца в едно такова състезание. Само така може да се компенсира болката и дискомфортът, които настъпват. Много бяха негативните явления. Но не съм обмислял сериозно да се откажа, тъй като самият плувец не трябва да дава възможност на подобни мисли да обладават съзнанието му.

  - Кое те мотивираше да продължиш напред?

  - Знаех, че съм много добре подготвен. Знаех огромния труд, енергия и усилия, които ми струваше подготовката. Знаех каква е цената, която съм платил, за да мога да се опитам да реализирам това постижение. Дадох си сметка, че ако искам да го направя - ще трябва да работя на предела на моите възможности, даже отвъд този предел. Приемах го като нещо нормално. В нито един момент не съм си мислел, че няма да мога да го завърша. Просто бях решен с цената на всичко да постигна успеха.

  - Преди да стартираш – имаше ли момент на колебание, че няма да се справиш?

  - В един момент ми минаха през глава мисли дали това не е прекалено голяма хапка за моята уста. Когато вече бях решил, че ще предприема подобно начинание, не знаехме точната дължина на разстоянието, което ще трябва да се преплува. Това стана след около 4 месеца по-късно. Специална комисия от експерти е определяла с точност границите на Бургаския залив, тъй като досега в историята те никога не са били определяни с такава точност по законите на географската наука. Затова ние имаме специален документ от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, който оригинал ще връча през тази седмица на кмета на Община Бургас Димитър Николов, както и протокола от преплуването, за да могат те да се съхраняват като архив.

  Очаквах, че разстоянието е от порядъка на 30 км. Бях започнал подготовката си, като се бях нагласил за такава дължина – около 30-34 км. Когато ни бе предоставен документът за точното разстояние, тогава това първоначално доста ме притесни. Аз знам че след 30-ия километър и за най-подготвения плувец в света всеки един метър след това вече има коренна промяна в начина, по който се чувства човек и именно тогава предстоят най-тежките моменти. Имаше един период, в който се замислих, дали не предприемам прекалено голяма стъпка и дали не е една сериозна отговорност, която не бях сигурен дали ще мога да я оправдая. Но впоследствие, когато проведохме цялата подготовка, на която изплувах над 1600 км – тренировъчни и състезателни, това ми даде една увереност, че ще мога да се справя, колкото и да е трудно.

  - Помощ ти оказа и легендата Петър Стойчев – с какво по-конкретно ти помогна той, какво научи ти от него?

  - Много ценни указания получих, ние бяхме в постоянен контакт с него. Аз водих една огромна част от подготовката си в плувен комплекс „Спартак“ в София, където той е управител. В Бургас тренирах в Парк „Арена ОЗК“, който е най-модерният плувен басейн не само в България, но и на Балканския полуостров, предлага страхотни условия.

  Конкретно за съветите, които Петър Стойчев ми даде - най-вече бяха свързани с това как трябва да протече самата организация, каква стратегия да изградим за преплуването. Най-вече технически неща, които са свързани на базата на неговия огромен опит, който той има в плуването в открити води.

  - След като преплува Бургаския залив, коя е следващата ти голяма цел?

  - Давам си сметка, че оттук нататък летвата в този спорт сме я поставили много високо. Ще бъде много трудно да се надгради над това постижение. На този етап целите ни бяха насочени за реализиране на този рекорд. Може би през есента ще се съберем с екипа, включително с Петър Стойчев, за да видим дали евентуално може за в бъдеще да си поставим някаква по-висока цел и дали ще имам възможност да подобрим това време, което в момента е вписано и като рекорд на Черно море (14 часа и 24 минути). Все още не съм си поставил цел за следващата година, искам да отмине емоцията и да се направи една равносметка на това, което постигнахме с екипа ми.

  - Беше гост на плувния маратон от остров Света Анастасия до Моста, какви са впечатленията ти от това събитие?

  - Много съм благодарен на организаторите и на Община Бургас, за това, че ме бяха поканили. Имах възможност да наградя победителките при жените. Организацията беше изключително добра, цялото трасе беше изцяло обезпечено. Според мен трябва да обърнем внимание на популяризирането на маратона, така че да има повече участници. Те трябва да са минимум 2-3 пъти повече от сегашните, които да се опитат да преплуват разстоянието. Може да се помисли и това състезание да бъде включен в международния календар. Има много в каква посока да се развива тази инициатива. Преплуването на Бургаския залив също може да бъде записано в календара на Световната организация по плуване, но то не може да бъде масово мероприятие, тъй като по-неопитни плувци не биха могли да се справят. Но това дава възможност и ние в България, конкретно в Бургас, да поставим нашите традиции в открити води като дестинация за този спорт.

  - В личен план – какво обичаш да правиш извън плуването?

  - В свободното време, което имам, обичам да го прекарвам със семейството си, с моята приятелка, приятелите ми. Обичам да чета книги, да се разхождам, да ходя на кино. Сега през лятото съм си в Бургас, най-вече използвам времето да ходя на плаж и да обикалям нашето крайбрежие, където се срещам с много приятели.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.