Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  09:06Събота

  21 Юли 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 24° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Цената на маслото стана двойна

  11-10-2017 0 1261

  Снимка: илюстративна

   Цената на маслото скочи здраво нагоре, алармират потребители, с наблюдения в магазинната мрежа. Причината основно се търси в това, че първичният продукт - кравето мляко, също се харчи за двойно повече. На това от горе то започва да става дефицитен продукт. „Краве мляко в момента даже трудно се намира. Голяма част от кравите в региона ги затриха, изклаха ги, защото миналата година цената на млякото бе много ниска и собствениците намалиха броя им, а други съвсем ги затриха, защото не им излизаше сметката да ги отглеждат. Затова и миналата година цената на маслото бе почти наполовина.

  Ние лично проверихме как стои въпросът и в чужбина, да кажем в Унгария, и разбрахме, че и там се е вдигнала цената на маслото двойно и тройно“, казва Живка Стоева. Тя, заедно с мъжа си, е собственик на мандрата във Веселие. Жената подчертава, че маслото, което произвеждат, е чист концентрат, без маргарин и стабилизатори. Тя е категорична, че в мандрата се работи само с българско мляко и на този етап не желаят да се търсят опции за работа с чужди продукти. „Докато има българско мляко, ще вземаме от него, вече ако няма, тогава ще я мислим“, казва Стоева. „В маслото, което се внася и се предлага на пазара, навсякъде слагат по 30 до 50% маргарин, има и консерванти много, а нашето ако не се държи във фризера, за една седмица мухлясва. Повече от една седмица не може да стои в хладилника, защото се разваля“, заключва Стоева.

  Цената на килограм произведено в региона масло е 20.00 лева. Производителите се надяват, че на този етап няма да се вдигат повече изкупните цени на млякото, та оттам няма да се налага и те да вдигат още цената на маслото. С данък добавена стойност литър краве мляко в момента се върти около левче. Понеже в мандрата са тясно свързани с цената на млякото, признават, че не могат да задържат ниска цена, защото това ще ги принуди на един по-късен етап да затворят мандрата. От друга страна, не могат и до безкрайност да вдигат цената на продукта, защото никой пък няма да ги купува. Затова, съобразявайки се с пазара, на този етап поддържат добро качество с добра цена.


   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ползвате ли "зелената зона"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67595
  gbp Британска лира GBP 2.18663
  chf Швейцарски франк CHF 1.68128
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.