Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:22Събота

  21 Октомври 2017

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 13° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Цената на маслото стана двойна

  11-10-2017 0 699

  Снимка: илюстративна

   Цената на маслото скочи здраво нагоре, алармират потребители, с наблюдения в магазинната мрежа. Причината основно се търси в това, че първичният продукт - кравето мляко, също се харчи за двойно повече. На това от горе то започва да става дефицитен продукт. „Краве мляко в момента даже трудно се намира. Голяма част от кравите в региона ги затриха, изклаха ги, защото миналата година цената на млякото бе много ниска и собствениците намалиха броя им, а други съвсем ги затриха, защото не им излизаше сметката да ги отглеждат. Затова и миналата година цената на маслото бе почти наполовина.

  Ние лично проверихме как стои въпросът и в чужбина, да кажем в Унгария, и разбрахме, че и там се е вдигнала цената на маслото двойно и тройно“, казва Живка Стоева. Тя, заедно с мъжа си, е собственик на мандрата във Веселие. Жената подчертава, че маслото, което произвеждат, е чист концентрат, без маргарин и стабилизатори. Тя е категорична, че в мандрата се работи само с българско мляко и на този етап не желаят да се търсят опции за работа с чужди продукти. „Докато има българско мляко, ще вземаме от него, вече ако няма, тогава ще я мислим“, казва Стоева. „В маслото, което се внася и се предлага на пазара, навсякъде слагат по 30 до 50% маргарин, има и консерванти много, а нашето ако не се държи във фризера, за една седмица мухлясва. Повече от една седмица не може да стои в хладилника, защото се разваля“, заключва Стоева.

  Цената на килограм произведено в региона масло е 20.00 лева. Производителите се надяват, че на този етап няма да се вдигат повече изкупните цени на млякото, та оттам няма да се налага и те да вдигат още цената на маслото. С данък добавена стойност литър краве мляко в момента се върти около левче. Понеже в мандрата са тясно свързани с цената на млякото, признават, че не могат да задържат ниска цена, защото това ще ги принуди на един по-късен етап да затворят мандрата. От друга страна, не могат и до безкрайност да вдигат цената на продукта, защото никой пък няма да ги купува. Затова, съобразявайки се с пазара, на този етап поддържат добро качество с добра цена.


   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли билетчето в градския транспорт да е 1.30 лв.

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.65496
  gbp Британска лира GBP 2.18229
  chf Швейцарски франк CHF 1.6865
   
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.