Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  18:43Четвъртък

  21 Март 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Цената на старите имоти е в пъти над пазарната


  11-07-2018 0 983

  Румяна Георгиева - управител на „Инфомакс“:
  Снимка: Архив "Черноморски фар"
  Интервю на Росен Топкаров

  Г-жо Георгиева, предстои поредното издание на „Имоти Експо `2018“, какво ни очаква на 14 и 15 юли във Флората?

  Тази година очакваме изложението „Имоти Експо“ да привлече още повече потребители на пазара за недвижими имоти. На изложението ще участват над 20 фирми, членове на НСНИ. За откриването очакваме кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител, новия председател на НСНИ, както и целия управителен съвет. Като цяло този тип събития са обърнати както към жителите, така и към летните посетители в региона.  Изложението се провежда за четвърти път под егидата на НСНИ, със съдействието на Община Бургас, Търговско-промишлената палата и медийните ни партньори. Осъществяват се директни контакти с професионалистите в бранша. На тези събития  човек може да получи по-ясна представа за пазара на недвижими имоти, както и да открие своя професионален брокер ако в близките му планове присъства идеята за покупка или продажба на имот. Самият процес на покупко-продажба на недвижим имот е достатъчно сложен, проблемите, свързани с придобиването, които могат да възникват постфактум, не са желателни и затова е важно да се работи с професионалист от бранша.

  Как може един потребител да различи професионален брокер от всеки друг?

  На това изложение ще присъстват само професионални брокери, обучени да помагат на хората при сключването на най-изгодната сделка за тях. Другият сигурен начин е да намерите своя брокер в сайта на НСНИ. Тези специалисти непрекъснато надграждат своите знания и умения чрез обучения, семинари, участия в конференции и други.

  Това означава ли, че трябва да си член на НСНИ, за да се определиш като професионален брокер?


  В момента в България има два университета, в които има специалност „Управление на недвижимата собственост“. Вече и магистратура по специалността в УНСС. Това са първите хора, които излизат обучени от университета. Младите хора, които излизат от тези специалности, обаче трябва да натрупат опит, както е във всяка една професия. Сигурно има и брокери, които практикуват в България с образование от чужбина и също могат да се определят като професионалисти. Но основните обучения винаги са били организирани от НСНИ през годините, а сега и в Академията за брокери на недвижими имоти.

  Каква конкретно ценна информация могат да получат продавачите на недвижима собственост по време на изложението?

  Могат да получат ценни съвети и консултация от това как да се ориентират към фирма, която да предлага имота им, до това как да подготвят имота си за продажба, така че да има добър търговски вид. Всеки продавач може да направи това и като покани в имота си няколко различни пофесионалисти, които да му дадат различни мнения за него и най-вече за това в какъв ценови диапазон да се ориентира, така че да реализира успешно имота си на пазара. Всеки има какво да научи на изложението без значение дали ще продава, или ще купува. Дори една обща информация би била полезна за бъдещите ви планове.

  Повече купувачи или повече продавачи очаквате на „Имоти Експо `2018“?

  Вероятно повече купувачи, защото пазарът в момента е пазар на купувачите. Те са по-активната страна. Но съветвам и тези, които имат имот за продажба, отдават под наем или търсят специалист за управление на имот,  да посетят изложението.
  Казахте, че в момента има повече купувачи на пазара на недвижими имоти, което означава, че той трябва да има един устойчив ръст, но докога имотите ще поскъпват, макар и с малко, всяка година?
  Това коментирахме с колеги съвсем скоро. От няколко месеца се наблюдава едно задържане на ценовите нива на имотите, което означава, че продавачите, слушайки и четейки прогнозите на анализаторите за ръст от 8-12 %, отново започнаха да надценяват имотите си. Става въпрос предимно за продавачи на старо строителство, които се водят от локацията на имота, от чистите квадрати и т. н., но много често не си дават сметка, че техните имоти са изоставени от години, както и общите части на сградите, а това определено влияе негативно върху цената. Това кара купувачите  да предпочитат имоти от типа ново строителство до тапа.

  Има и един друг важен показател, който вдигна цената на старите панелки, а именно санирането. Не са ли надценени тези имоти?

  Санирането също, ако става въпрос за добро саниране, а в Бургас то е много добро. Хората трябва да разберат, че санирането на един панелен блок не го прави монолитно строителство. Един к-с „Изгрев“ винаги ще има различна ценова база в сравнение с „Лазур“. Санирането е сериозен показател при определяне цената на жилището, към момента покачва цената от 5 до 10 % за конкретния имот.

  Колко е пазарна в момента цената на санираните панелки?

  Панелките се вдигнаха заради факта, че имат една реална истинска и по-голяма квадратура за обитаване - чистата жилищна площ е от особено значение за младите хора с деца. И все пак придобиването на  апартамент в нова сграда, построена качествено с издаден сертификат за енергийна ефективност, е една от най-добрите инвестиции към момента. 

  Какъв е профилът на купувача в момента?

  Купувачите в момента са млади хора между 30-45 години и търсят да купят жилище за собствени нужди. Интересът им е продиктуван и от добрите лихви по кредитите на банките. Вторият сегмент е от хора, които искат да инвестират с цел отдаване под наем и да си осигурят по-добра доходност. Засилва се интересът и от българи, които работят и живеят в чужбина. Те влагат пари в големите градове като Бургас или във ваканционни имоти по Черноморието. Руските купувачи  намаляват, дори някои от тях продават имотите си в България.

  Ще се възстанови ли руският пазар?

  На този въпрос ми е трудно да отговоря. Моите лични впечатления са, че рускоговорящите се чувстват добре тук и обичат България, но през последните години икономическата ситуация  поставя много от тях в ролята на продавачи. Поевтиняването на рублата определено прави престоя им в България много по-скъп.
  Какво се случва с бизнес имотите в Бургас. Всяко ново строителство в града представлява не само жилищна, но и голям процент търговски площи. Продажбите на апартаменти вървят, но имаме хиляди квадратни метри търговски площи, които стоят празни. Какъв знак за бизнеса в Бургас е това?
  Въпросът Ви до голяма степен е реторичен, защото празните търговски площи са показателни за бизнеса в Бургас. Никога в града не се е случвало по улица „Фердинандова“, улица „ Алеко Богориди“, улица „Александровска“ и много други в центъра на града да стоят с месеци празни търговски помещения. Прави впечатление, че малкият и среден бизнес в Бургас сериозно буксува, а с него и предприемаческият дух на хората. Празните търговски площи, предлагането и търсенето на складове, парцели и помещения за промишлени цели са показателни за икономическото развитие на града. В момента наистина хиляди квадратни метри бизнес имоти стоят на пазара и чакат реализация.

  Какво мислите за презастрояването в определени райони на Бургас?

  Така или иначе всички неусвоени площи в града ще бъдат застроени. Включително и малките градски парцели. Въпрос на време е.  Ние не можем да определим териториалната ситуация, която има в Бургас.  Градът съвсем логично ще се развива към квартал „Ветрен“ и в посока Меден рудник, зона „Д“.

  Проблемът е, че строителите и инвеститорите търсят парцели с изградени комуникации, а българската действителност през последните 25 години показа, че частната инициатива изпреварва държавната и общинската. В много от случаите предприемачите се натовариха с изграждането на канализации, трафопостове, пътища..., което в европейските страни не е така и ние трябва да се стремим към добрите европейски практики.

  Това означава ли, че новият ОУП на Бургас може да остане само на картинка?

  Общите устройствени планове са от изключителна важност за балансираното развитие на всеки регион, но да бъдем оптимисти за Бургас и региона и да си пожелаем по-добро бъдеще за тези от нас,които искаме да живеем и работим тук.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7176
  gbp Британска лира GBP 2.25716
  chf Швейцарски франк CHF 1.72945
   
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder