Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:43Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Цветя или благородство за първия учебен ден

  17-09-2018 0 1597

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

   

  Софка и Мишо изпращат първородния си син в детската градина. Той ще е в групите, които са към училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“. Софка е работила цяло лято като камериерка в поморийски хотел, а Мишо си има постоянна работа в Гробищния парк. Двамата гордо са нарамили огромни букети цветя – за първия учебен ден. Малкият Иван, виновник за родителските трепети, подскача щастливо край тях. Софка обяснява, че единият букет струва 20 лева, а другият 15, и че са направени специално по поръчка за първия учебен ден. Двамата родители са видимо развълнувани и горди. Затова с охота разговарят с непознати. „Аз ходих на училище до 4-и клас, знам да чета и пиша, но знам, че има много по-грамотни от мене. Затова искам Иван да се изучи. Обещали сме си с баща му да не го спираме от училище по никакъв повод. А и самото дете много иска да ходи на градина“, обяснява Софка. От семейството разбирам, че имат още едно дете – момиченце на три години. За нея също имат планове да последва баткото първо в детската градина, после и в училището.

  Подобни вълнения са характерни за децата, които за първи път прекрачват прага на детската градина или на училището. Техните родители също споделят в повечето случаи радостното очакване. Те са и склонни да дават повече пари за цветя на учителите.

  Треска за цветя  преди първия учебен ден е обхванала Бургас още от петък. Цветарите са наизвадили сергии и чевръсти родители разнасят букети и саксии още от края на миналата седмица. Друг е въпросът дали избраните цветя, особено ако не са в саксия ще издържат до заветния първи звънец, за да бъдат връчени на  любимата учителка.

  По-практичните родители купуват саксии, които после остават в класната стая. А и едно цвете в саксия може да бъде купено за пет до осем лева, от по-непретенциозните.  Гуцманията в саксия пък се продава по 15 лева, а цикламата по 8. Антуриум в саксия пък е по двадесетачка. Орхидеите вървят от 15 до 20 лева.

  За петачка може да се намери и букет от една роза и повечко украса или пък от един прекрасен слънчоглед. Тройката слънчогледи вече опира до 12 лева. 

  В големите вериги магазини може да се намерят саксии на специални цени и това са циклама на 5 лева и лятна хризантема на 2 лева. Стръковете хризантема се продават по  цветарските магазини за по 2.50. С една скромна панделка стават 3.00 лева. Баналният карамфил може да се купи и за левче, макар малцина да са онези, които биха го предпочели като цвете за любимия учител. Единични бройки рози могат да се намерят за близо три лева. А такива в саксии могат да зарадват учителите  срещу  5 – 8 лева.

  Всеки родител ще отдели за цветя толкова, колкото прецени. А по-големите ученици сами ще се справят с тази недотам сложна задача. В последните класове със сигурност мнозина ще се появят и без цвете, с мотива, че това е отживелица или пък, че само бебетата така отиват на училище.  Вместо цветя за първия учебен ден, да се даряват средства за лечение на дете, призоваха неговите родители. Родителите на 3-годишния Никола от Бургас отправиха молба за помощ. Детето е родено с диагноза „дефицит на бедрената кост", което причинява сериозно изоставане в развитието на едното краче.

   

  Община Бургас подкрепи кампанията на близките на болното дете да бъдат събрани средства за скъпите операции. Част от нея е инициативата „Дарение вместо цветя". Призивът към всички родители е в първия учебен ден предвидените за цветя пари да бъдат дарени за лечението на Никола.

  Средства за лечението на 3-годишното дете се събират на няколко места. Специални кутии са поставени във фото „Дъга" в комплекс „Меден рудник", в Карнобат - улица „Христо Смирненски" - в магазина за GSM- аксесоари. Кутия за дарения  бе поставена на партера в Община Бургас.

  В момента Никола ходи със специални обувки. Те вече не могат да компенсират разликата в дължината на крачетата, която е 4,5 сантиметра. В България операции за подобен проблем се правят чак след 11-годишна възраст.

  Дотогава не само разликата ще е по-голяма, но и тялото на детето може да получи множество изкривявания. Ето защо семейството е принудено да търси друг вариант в името на сина си.

  В Медицински център „Света Мери", Уест Палм Бийч, Флорида, САЩ могат да оперират Никола още сега.  Световноизвестният детски ортопед-хирург д-р Пейли дава надежда, че крачето на Никола може да бъде оперирано и подложено на удължаване, ако интервенцията се извърши точно в този момент.

  Разликата може да бъде компенсирана и крачето да израсте нормално, без да се създава риск за здравето на детето. Скъсяването на крачето му в зряла костна възраст ще е 9,5 см, ако сега не се оперира.

  В средата на септември д-р Пейли ще преглежда в Барселона. Там ще назначат и дата за операцията на Ники.

   

  Операцията се състои в поставяне на външен фиксатор за 10 седмици (това е периодът на удължаване). През този период има осигурена физиотерапия, прегледи и рентген в клиниката. След постигане на желания резултат, фиксаторът остава за още 10 седмици, но Никола ще може да се прибере в България. Тук фиксаторът ще може да се премахне и да поставят пирони, за да се избегне фрактура на костта.

  „Сумата за операцията е 120 000 долара и е непосилна за нашето семейство, затова се обръщаме към Вас за помощ!“, споделя семейството на Никола.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder