Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:08Сряда

  29 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Туристи заемат по цяла седмица инвалидни места около плажа и центъра

  14-12-2019 0 708

  Снимка:

  Експертна комисия ще изработва нова Наредба за Бургас, уреждаща проблемите

   

  Георги РУСИНОВ

   

  28 шофьори в областта са отнесли по 200 лева глоба за неправомерно паркиране на инвалидни места, съобщиха от Областна дирекция на МВР-Бургас. Полицията проведе акция срещу такъв вид нарушители за едно денонощие през миналата седмица.

  130 са общо проверените, като от 28-те глобени, 13 са в град Бургас. И това само за един ден. От Полицията съобщават, че все пак се наблюдава намаление в броя на нарушенията в сравнение с миналата година, което е в резултат на активните полицейски действия за проверки на автомобили, паркирани на инвалидни паркоместа, предприемани ежедневно.

  За вестник „Черноморски фар“ от Областна дирекция на МВР-Бургас все пак заявиха, че имат нагласата да продължат активно с проверките, тъй като дават добри резултати и се наблюдава спад в този вид нарушения. Проблем според запознати обаче е, че единствено Община Бургас разполага със списъка на хората със стикери за паркиране на инвалидни места. Смята се, че не е зле да се помисли и в насока КАТ-Бургас да разполага с него. Иначе по проблема се работи съвместно с общинската полиция, а дейности по контрола извършва и ОП „Транспорт“.

  От нерегламентираното паркиране по инвалидни места страдат най-вече хората с увреждания с двигателни проблеми.

   

  Решението

   

  е изготвянето на нова Наредба, която да уреди проблема с безразборното паркиране на инвалидните места и прекалено големия брой правоимащи. Както неведнъж сме писали по темата, хората с двигателни проблеми са най-засегнатите от постоянната война за намиране на паркомясто дори и сред инвалидите в Бургас. Около 7000 са правоимащите, разполагащи със стикери за паркиране. В момента те могат да се дават на всеки, който има ТЕЛК-решение с над 50% инвалидност. Инвалидните места в града пък са около 300. Това прави горе-долу по 23-ма души за едно място.

  Андрей Рунчев, директор на ОП „Транспорт“, коментира пред наш репортер, че една нова Наредба ще помогне драстично в решаване на най-големите проблеми, съществуващи към момента. Бургаският обществен посредник Тодор Стамболиев предложи още през април на предния Общински съвет да се изготви нова Наредба. За пример той даде Столична община, където най-тежките случаи с двигателни проблеми разполагат с персонализирани места за паркиране по настоящ адрес.

  „Последно се гласува, че ще бъде създадена работна комисия, която ще изработи нова Наредба. В предния Общински съвет, комисията по транспорт прие това, а сега новата комисия го препотвърди. Ще бъде формирана работна комисия, която да включва всякакъв вид експерти, които разбират от тези проблеми. Наредбата ще касае хората, които имат двигателни проблеми. Идеята е да се намали драстично броят на тези, които се нуждаят от право за паркиране на тези места. Стамболиев цитира софийската Наредба, където хора с двигателни проблеми могат да паркират по адрес. Въпросът е, че при нас това е нецелесъобразно и трябва точно и ясно да се опишат правилата, защото влизаме в различни частни случаи – какво става, ако лицето, за което е мястото, отсъства известно време, например. В София, в Наредбата е записано, че когато друг човек с увреждане спре на персонално място, то автомобилът му трябва да е репатриран, но то и репатрирането на кола на някой с увреждане е деликатна тема. Затова казвам, че трябва точно, ясно и конкретно да се въведат правилата, защото контролът се осъществява и от ОП „Транспорт“, и от УКОРС, и Полиция. Въпросът е да не ни създават на нас усложнения и да влизаме в някакви проблеми поради неизяснени отношения“, обясни той.

  Рунчев е категоричен, че трябва да се изготви нова Наредба, защото ще се регламентира и на кои хора да се издават стикери за паркиране, тъй като в момента броят им е голям, както се вижда.

  „Така, освен че ще бъде намален драстично броят на картите, които ще се издават, ще може да се прави и по-добър контрол, а не да влизаме в някакви противоречия постоянно кой-къде спрял и защо е спрял там. В момента работим по закона – който има ТЕЛК-решение, може да получи такъв стикер и да спира съвсем необезпокоявано на тези паркоместа“, каза още директорът на ОП „Транспорт“.

   

  Общината постоянно реализира нови места за инвалиди

   

  Рунчев поясни още, че въпреки че се стремят да спазват минимума от 4% за броя на инвалидните места, то постоянно реализират нови.

  „Където имаме искания, правим обследвания и реализираме нови паркоместа. Да, те не всеки път са с габарита, който трябва да са, но на една улица от 6 метра не можем да го направим 3 метра и половина“, посочи той.

  Във връзка с последното, експертът по пътна безопасност Михаил Попов обясни, че често инвалидните места са толкова малки, че една кола се случва да заема две места.

  „Нова Наредба ще помогне да се решат част от проблемите. Много са хората със стикери и много се злоупотребява с паркирането по тези места. Контролът липсва. Такива акции не трябва да се правят веднъж годишно“, обясни експертът и даде за пример как работеща в Бургаски свободен университет редовно паркирала на такива места покрай помощното училище „Отец Паисий“.

  Попов посочи и любопитния факт, че преди време от фондацията им „Безопасни улици за Валя“ са призовали големите магазини да пускат съобщения да не се паркира нерегламентирано по инвалидните паркоместа. Ефектът бил почти нулев – само един магазин от голяма верига в Бургас откликнал на предложението им.

   

  Проблемите стигнаха и до София – омбудсманът също призова за нова Наредба

   

  Омбудсманът на Република България доц. д-р Диана Ковачева се захвана лично с проблема за паркоместата на инвалидите в Бургас. Преди месеци тя се обърна към кмета на Бургас Димитър Николов и тогавашния председател на Общински съвет – Бургас Костантин Луков с писмо, в което пишеше, че гражданите с увреждания са сигнализирали до нея за проблемите с паркирането.

  Те споделяли, че в немалко случаи не могат да намерят място, където да паркират автомобилите си в близост до дома си, тъй като обозначените със знак „Д21“ места не били достатъчно за всички правоимащи. Оплаквали се, че Наредбата за престой и паркиране на превозни средства, управлявани или превозващи лица с трайни увреждания на територията на Община Бургас, не позволява на хората с увреждания, чиито жилища са в „Синя зона“, да получат място, което е конкретно обозначено за техния автомобил.

  Новият Общински съвет – Бургас разгледа и прие за становище предложението на омбудсмана и няколко комисии стигнаха до решението за създаване на експертна комисия, която да изготви новата Наредба. Съществуват обаче и притеснения, че Наредбата може да бъде атакувана в Административен съд – Бургас заради дискриминация. Припомняме, че опит за привилегировано право на престой и паркиране на МПС по настоящ адрес е правен преди повече от 6 години с приемане на Наредба от Общински Съвет-Бургас. Впоследствие обаче същата била атакувана и отменена от Административен съд – Бургас и Висшия административен съд.

   

  „Синята зона“ да има часови диапазон за престой на инвалиди, предлага общественият посредник

   

  Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев обясни за „Черноморски фар“,  че когато се изготвя новата Наредба, трябва да се има предвид и възможността за часови диапазон за престой в „синята зона“. Оказва се, че най-много хората със стикери спекулират с тези места за паркиране, тъй като в момента няма часово ограничение за престой.

  „Получава се, че хора с инвалидни карти могат да паркират по такива места и да не местят автомобила си със седмици. Целта на Наредбата е да има някакъв режим. Свършваш си работата за 2-3 часа най-много и толкова, а не да го ползваш като паркинг. Има много такива спекулации, особено през летния сезон в Бургас. Тези карти не важат само за дадения град, а за територията на цяла България и на Европейския съюз и съответно всеки може да паркира навсякъде по инвалидни места с такъв стикер. Когато лятно време идват почиващи с такива карти, намират едно удобно място в центъра, или край Морската и цяла почивка колите им не мърдат от там. В същото време хора със стикери, живеещи наблизо, не могат да намерят свободно паркомясто и се получава противоречие между тях“, каза той.

  Стамболиев припомни, че и сега две комисии са взели решение за сформиране на работна комисия от експерти, която да уреди нередностите като направи нова Наредба.

  „В комисията трябва да има медицински лица, хора от социални дейности, юристи, човек, който разбира от организация на движението. Това ще са важните хора, които трябва да изготвят новата Наредба. Хубаво е, разбира се, да се изготви писмо до НПО-тата, които имат председателства в тези групи, за да се вземе становище от тях. Агенцията на хората с увреждания също. Всички те обаче трябва да се изкажат чак след като бъде подготвен проекта за Наредбата. Важно е да бъде дадена възможност на хора с увреждания над 50%, но само, които имат проблеми с движението, стоежа, ползват помощни средства, да паркират спокойно. За това е хубаво в тази комисия да има медицински лица, които да тълкуват решенията на ТЕЛК“, категоричен е той.

  За самата акция на полицията и Стамболиев бе на мнение, че веднъж годишно няма никакъв ефект и няма смисъл дори да се коментира.

  „Трябва поне през седмица да има такива и то целта не е толкова да бъдат хванати нарушителите, макар че и това е важно. Тези акции трябва да са най-вече и превантивни, когато такива, които злоупотребяват, разберат, че се глобяват шофьори за това. Нека полицаите да влизат в различни райони, комплекси и места и без да я обявяват предварително. Но 28 глобени от 130 проверени и то при предварително обявена акция и то само за ден, не е малко и говори, че точно такива нарушения са масови“, поясни Стамболиев.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.