Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:10Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Туристическият бранш е разединен, смятат хотелиери

  01-12-2018 0 850

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Млад заместник-управител на хотел в Свети Влас – Кремена Димова е категорична, че всеки играе сам за себе си. По нейни думи: „Всеки подрежда само своето дворче. Без да се интересува от останалите, които го заобикалят“. Тя предложи да се обединят летният и зимен туризъм с цел запазване на кадрите. Това стана ясно по време на първата работна среща на хората, заети в сферата на туризма по Южното Черноморие. Тя се проведе по идея на Бургаската туристическа камара и „Рафаел – инфо – култура и туризъм“, което е сдружение за развитието на икономиката, туризма в цяла България.

   Ако има добри контакти между хотелиери в планината и тези на морето – едни и същи – добре обучени кадри могат лятото да работят в единия хотел, а зимата в другия. Но това, разбира се, не става с безбройните сдружения и асоциации, които се нароиха в последните години, все с целта да спасяват туризма. Това по думите на младата дама става с реални контакти и с обединяване, което има приложения като това да се създаде и задържи читава работна ръка.

  Доц. д-р Златина Калудова Караджова, преподавател в бургаския колеж по туризъм към Университет „Асен Златаров“ сподели свои анкети както с работодатели, така и с работещи в туризма. „Младите хора встъпват с прекалено големи очаквания за заплащането и бакшишите в туризма“, коментира тя. А на всички е ясно, че олинклузивът премахна бакшишите.

  В коментарите не бе спестен и фактът, че има голяма липса на умения на хората, които отиват „да се пробват“ в попрището на туризма. Понякога хората, които идват да работят за сезона имат чувството, че знаят, а те просто не могат“, изказа наблюденията си ресторантьор.

  Стигна се и до черен хумор в коментарите: „Преди години искахме хората, които назначаваме да говорят поне немски и руски, или пък английски и немски. Сега понякога се молим да ни разбират когато им говорим на български“, изкоментираха от редиците на хотелиерите.

  От другата страна пък остава недоброто отношение на собствениците -работодатели към наетите лица, работата извън осемте часа, ниското заплащане.

  И хотелиери, и туроператори поискаха промени в учебните планове на професионалните гимназии и колежите, а и на ВУЗ-овете, където се изучава туризъм. Те отидоха и по-далеч – идеята на всички е да се въведе задължителна практика по време на обучението.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder