Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:06Сряда

  19 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 16° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Турска художничка в Айтос изработва уникални 3D- рисунки

  10-02-2018 0 4337

  Снимка: НП

  3D-рисунки във фоайета и дворове на детски градини и училища, вече и в България, рисува турска художничка, завършила икономика - първата жена в Турция, която се е усъвършенствала в това уникално изкуство. За уменията на Ейлем Чалъшкан, НП научи по време на гостуването й в Община Айтос. „Не съм се обучавала, в Турция все още няма училище за 3D-рисунки," скромничи младата художничка.

  Родена е в Люлебургас, завършила Анадолския университет, специалност „Икономика". Голямата й страст обаче са рисунките върху тротоари, в паркове, пред входовете на институции, училища, които на снимките буквално оживяват. „Виждаш нарисуван тигър на земята, а на снимка - той е вече родом до теб. Рисунка 3D върху гладка повърхност се преобразява в жива картина, аранжирана ведно с хората, които се снимат. Резултатът е изключително атрактивен - на рисунката се отбелязва точното място, откъдето трябва да се снима, за да се види  3D-ефектът"  разказа пред зам.- кмета на Община Айтос Мариана Димова, един от спътниците на Ейлем - Варол Шен.

  По думите му за изработването на една рисунка са необходими 10 дни, а ако е навън - процесът зависи от времето.

  В момента, Ейлем има ангажименти в Сърбия, но през месец май ще се завърне в България, за да нарисува трета 3D-рисунка в Ардино и първата - в Руен, специално за селския събор през пролетния месец. Рисунки на Ейлем - тигър и пингвини, има и във фоайето на детска градина в Кърджали, които според директорката „помагат на децата да разширят познанията си за природата и света на животните". В СУ „Васил Левски" в Ардино също се радват на делфини във фоайето, а Ейлем любезно предостави на НП снимка от откриването на уникалната картина, запечатала интереса и на учениците, и на възрастните.

  За рисуването е нужна специална техника, а боите са с много високо качество. Ако върху тях не се движат превозни средства, за свежестта им художничката дава петгодишна гаранция. „Оригинално и интересно най-вече за децата", беше коментарът на Мариана Димова за уникалните изображения, които Ейлем Чалъшкан показа в интернет. А ако училищата и детските градини в Айтос и общината, проявят интерес - НП може да им предостави координатите на младата художничка.

  НП

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67208
  gbp Британска лира GBP 2.19848
  chf Швейцарски франк CHF 1.73929
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.