Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:58Понеделник

  21 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 16° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Турска художничка в Айтос изработва уникални 3D- рисунки

  10-02-2018 0 4140

  Снимка: НП

  3D-рисунки във фоайета и дворове на детски градини и училища, вече и в България, рисува турска художничка, завършила икономика - първата жена в Турция, която се е усъвършенствала в това уникално изкуство. За уменията на Ейлем Чалъшкан, НП научи по време на гостуването й в Община Айтос. „Не съм се обучавала, в Турция все още няма училище за 3D-рисунки," скромничи младата художничка.

  Родена е в Люлебургас, завършила Анадолския университет, специалност „Икономика". Голямата й страст обаче са рисунките върху тротоари, в паркове, пред входовете на институции, училища, които на снимките буквално оживяват. „Виждаш нарисуван тигър на земята, а на снимка - той е вече родом до теб. Рисунка 3D върху гладка повърхност се преобразява в жива картина, аранжирана ведно с хората, които се снимат. Резултатът е изключително атрактивен - на рисунката се отбелязва точното място, откъдето трябва да се снима, за да се види  3D-ефектът"  разказа пред зам.- кмета на Община Айтос Мариана Димова, един от спътниците на Ейлем - Варол Шен.

  По думите му за изработването на една рисунка са необходими 10 дни, а ако е навън - процесът зависи от времето.

  В момента, Ейлем има ангажименти в Сърбия, но през месец май ще се завърне в България, за да нарисува трета 3D-рисунка в Ардино и първата - в Руен, специално за селския събор през пролетния месец. Рисунки на Ейлем - тигър и пингвини, има и във фоайето на детска градина в Кърджали, които според директорката „помагат на децата да разширят познанията си за природата и света на животните". В СУ „Васил Левски" в Ардино също се радват на делфини във фоайето, а Ейлем любезно предостави на НП снимка от откриването на уникалната картина, запечатала интереса и на учениците, и на възрастните.

  За рисуването е нужна специална техника, а боите са с много високо качество. Ако върху тях не се движат превозни средства, за свежестта им художничката дава петгодишна гаранция. „Оригинално и интересно най-вече за децата", беше коментарът на Мариана Димова за уникалните изображения, които Ейлем Чалъшкан показа в интернет. А ако училищата и детските градини в Айтос и общината, проявят интерес - НП може да им предостави координатите на младата художничка.

  НП

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66016
  gbp Британска лира GBP 2.23971
  chf Швейцарски франк CHF 1.66128
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.