Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:55Неделя

  19 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Убийството на велосипедиста Евелин не било „особено жестоко“

  03-12-2019 0 888

  Снимка: Борислав Пенков, Архив

  Владимир Колев ще лежи 10, а не 17 години, реши Апелативен съд – Бургас

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Пореден удар за семейството на трагично загиналия велосипедист Евелин Дуков им поднесе родното правосъдие. Точно на двегодишнината от смъртта му Апелативен съд – Бургас измени присъдата на убиецът му – софиянецът Владимир Колев от 17 на 10 години затвор. Иначе в останалата част първоинстанционната присъда бе потвърдена.

  Инцидентът е от 3 декември 2017-а. Тогава посред бял ден Колев се метнал мъртвопиян в автомобила си „Опел“, като малко по-късно помете 33-годишния велосипедист на улица „Трети март“ в Приморско. Тогава Колев шофира с висока скорост, а след удара дори не спря да помогне на младия мъж и избяга от местопрестъплението. По-късно бе заловен, а дрегерът показа 2.7 промила алкохол в кръвта на софиянеца.

  По време на цялото дело, той твърдеше, че не той е шофирал и че някой друг е бил зад волана, колата не се била заключвала и палела със стартер. Освен това софиянецът на няколко пъти се опитва да се изкарва, че страда от някакво заболяване, тъй като бил удрян в главата с брадва. В крайна сметка обаче съдия Ангел Гагашев наложи тежката присъда от 17 години затвор за Колев. Това до момента е и най-високата присъда, давана за причинена смърт на пътя в България.

  Апелативните съдии обаче не споделят извода на окръжния съдия, че случаят е „особено тежък“. Според въззивния състав действията на подсъдимия не покриват предпоставките на посочения текст, тъй като с оглед на настъпилите вредни последици и на всички отегчаващи обстоятелства, не се разкрива изключително висока степен на обществена опасност както на самото деяние, така и на дееца.

  Съдът не е намерил в доказателствата факти, които да отличават деянието от обикновенитеза тази правна квалификация случаи. Заради това не се приема, че случаят е „особено тежък“, както е решил Окръжен съд – Бургас.

  „Касае се за настъпила смърт на едно лице, без да има други странични, несъставомерни вреди (телесни повреди или материални щети) за трети лица като наличието на два квалифициращи признака, а именно „пияно състояние“ и „бягство от местопроизшествието“, сами по себе си не са индикация за квалификация на престъпното деяние като „тежък случай“, се казва в решението на съда.

  Тълкуванията на апелативните съдии сочат, че много често „бягство от местопроизшествието“ с последващо преследване и издирване на дееца, които макар и укорими в много висока степен, не попадат в правната квалификация „особено тежък случай“.

  Решението подлежи на касационно обжалване и протест в 15-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВКС. Сестрата на Евелин – Даниела Анастасова заяви пред „Черноморски фар“, че категорично ще обжалват решението.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.