Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:30Сряда

  17 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Ученици от Равда и Несебър в дискусии за безопасно сърфиране в Интернет

  21-03-2019 0 275

  Снимка:

  Две прояви по повод Международния ден за безопасен интернет бяха организирани на територията на община Несебър. Те се състояха в училищата в Кошарица и Равда и фокусираха вниманието на ученици от пети до седми клас върху темата за ползване на глобалната мрежа, за  развиването на дигитално-медийна грамотност и уменията за предпазване от рисково общуване в киберпространството.

  Учениците от 5,6 и 7 клас на ОУ,,Иван Рилски” - Кошарица и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”- Равда в два отделни дни дискутираха по темата съвместно с Димо Димов - инспектор ДПС към РУ Несебър и специалистът в отдел „Информационна сигурност“ към Община Несебър Даниел Горанов. По време на проявата децата изгледаха клип, от който става ясно, че в мрежата никой не е сам и не е застрахован от хакери, чиято цел е да компрометират чрез информация или снимки за даден потребител, да го изнудват, манипулират и държат в подчинение.

  Презентация на тема ,,Рисковете за децата от въвличане в трафик през интернет” бе представена от психолога към кабинета за социална превенция на МКБППМН - Несебър Румяна Костова. Тя акцентира върху склонността на децата да общуват с непознати, като по този начин  рискуват да станат жертва на онлайн тормоз, сексуална експлоатация, изнудване или педофилия.

  Съдия Берберова-Георгиева към Районния съд в Несебър, която присъства на срещата в Равда, разясни на учениците приложимото в България законодателството, свързано с престъпленията в киберпространството, както и наказанията, които законът предвижда за извършването им. „Наличието на по-скоро виртуални, отколкото физически следи от тези престъпления, както и скоростната промяна в обстановката в интернет създават трудности при доказване на тези престъпления”, уточни тя и допълни, че всички участници във виртуалното общуване трябва да се отнасят с отговорност и разбиране към сериозността на онлайн рисковете и кибертормоза, на който всеки може да стане жертва.

  Инспектор Димов бе категоричен, че както в реалния живот, така и в интернет има правила за безопасност, които трябва да се спазват  и допълни, че интернет е едно невероятно забавно място, но в същото време, то крие редица рискове и опасности за  децата. Той напомни на учениците, че в интернет трябва да се отнасят с всеки като с непознат и не трябва да се доверяват на никого, докато не се потвърди  сомоличността му.

  Даниел Горанов подкрепи казаното от инспектор Димов и допълни, че интернет е може би най-свободното място в света в момента, но тази свобода си има цена. В онлайн пространството е пълно с измамници, възползващи се от елементарни грешки, които допускаме, затова трябва непрекъснато да повишавааме своята грамотност при сърфиране в  мрежата.

  Учениците научиха, че при онлайн тормоз може да сигнализират на телефон 124 123, както и на

  http://www.web112.net/ и www.cybercrime.bg/ .

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7427
  gbp Британска лира GBP 2.16688
  chf Швейцарски франк CHF 1.76599
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.