Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  15:20Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Учениците от Айтос имаха писателски часове

  02-12-2018 0 837

  Снимка:

  Катерина Стойкова разкри на младите хора тайните на творческата сила и писане

  Людмила ИВАНОВА

  Поетесата Катерина Стойкова-Клемър и издателката Румяна Емануилиду гостуваха на учениците от СУ „Никола Й. Вапцаров“ в Айтос. Инициативата за откритите часове с тях и разговорите за литературата, начините на писане и ценностите в живота бе на учителя по английски език Здравко Димов.

  Катерина Стойкова сподели своите правила и практики. Тя предаде своето отношение на любов и доверие към учениците, атмосферата беше творческа и заразителна.

  Авторката представи няколко от своите книги с поезия, прочете свои стихове и предизвика много въпроси. За повечето от учениците, присъствали на срещата, не беше проблем разбирането и на прочетеното на английски език, защото те изучават интензивно английски език в профилираните паралелки на училището.

  Катерина Стойкова разказа на учениците за своя житейски път, който я е отвел в САЩ преди повече от 20 години. Участниците в срещата (повече от 140 ученици и учители) чуха нейната история на писател, как е започнала да пише и защо не отказва покани за срещи с ученици. Нейното ежедневие на софтуерен инженер в продължение на единадесет години е потушило творческия заряд, но в крайна сметка творецът в нея надделява и днес тя се занимава с писане, превеждане и издаване на стойностна литература. Катерина разказа на учениците за своето най-скорошно пътуване до Непал, сподели впечатления от обичаи и обществени порядки, с които се е срещнала там.

  След тази творческа среща, около тридесет ученици от гимназиалния курс имаха възможността да се досегнат до голямото писателско майсторство, споделено от Катерина. Те участваха в семинара по творческо писане, воден от нея. Учениците споделиха своите опити да пишат, а се оказа и че някои от тях вече имат доста опит в писането на разкази, поезия или песенни текстове. Катерина Стойкова изясни някои основни принципи на писането, разликата между поетично, мемоарно, биографично и пътеписно писане, разкри им как могат да ползват потенциала на своя мозък по-пълноценно като използват различните средства за записване на мислите.

  СУ „Никола Й. Вапцаров” вече има опит в организирането на подобни срещи за учениците. Голямата идея е учащите се да имат възможността да учат по един по-различен начин, да придобиват житейки опит от досега си с хора, които притежават творческа сила, харизма и имат богат житейски и професионален опит. Този вид учебни часове допринасят и за подобряване на качеството на учене в училището.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder