Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  03:24Вторник

  11 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  „Училище на бъдещето" откри „Дигитална зона за математика, науки и изкуства"

  20-12-2017 0 929

  Снимка: НП

  Много гости събра ОУ „Светлина" - с. Тополица на откриването на „Дигитална зона за математика, науки и изкуства", изградена по проект на училището. В последния ден на месец ноември, в напълно обновената и обзаведена училищна сграда дойдоха представители на Фондация „Америка за България", на Министерството на образованието и науката, Община Айтос, Регионалното управление на образованието - Бургас, Общински съвет - Айтос, на училищното настоятелство, на кметства и фирми, на полицията, общински и държавни институции, партньори, директори, учители и родители.

  Срокът за изпълнение на проекта е година и половина. За реализиране на дейностите, ОУ „Светлина" получи 50 хиляди лева стипендия от Фондация „Америка за България" и дофинансиране от 10 хиляди лева от Община Айтос, за да покрие изискването за собствено участие. Останалите  средства, до над 120 хиляди лева, включително дарения и доброволен труд, са осигурени от училището, от партньори, от родителите и съпричастната местна общност. Обновена е цялата училищна среда, така че да създава перфектните условия за работа на децата и учителите.

  Много висок е финансовият принос на родителите с щедри дарения, подчинени на идеите на проекта. Директорът Дора Русинова признава, че не е остойностен доброволният им труд, с който в продължение на година родителската общност подкрепя усилията на педагогическия екип. „Ако трябва да остойностим този труд, мисля, че вече двойно сме надхвърлили размера на стипендията, която сме получили", каза на откриването на зоната Русинова, поднасяйки искрената си благодарност към родителите. Десетки бяха поздравителните адреси и благодарствените грамоти, които директорът връчи на личности, организации и институции, подкрепили иновативния училищен проект.

  Специални гости на събитието бяха Красимир Енчев - Председател на Общински съвет - Айтос, Наталия Митева и Ирина Илиева от Фондация „Америка за България, Вяра Лазова - консултант на училището, Димитрова и Георгиева от РУО - Бургас, директори на училища от Айтос, Бургас, Карнобат и Сливен. И домакини, и гости искрено се радваха на новата интерактивна образователна среда, в която учениците от с. Тополица имат възможността да придобиват знания с помощта на най-съвременната образователна технология.

  Смисълът на проекта беше най-добре представен от кратките демонстрации, подготвени от учениците в изградените в зоната четири училищни центрове - по математика и физика - „Айнщаин", по биология и химия - „Менделеев", по история и география -  „Пътешественици" и по езици - „Грамър". Реализирана е мечтата на всяко училище да има кабинети, оборудвани с цветни модулни маси, позволяващи мобилност и трансформиране на стаята, съобразно целите на урока. Кабинетите разполагат още с интерактивна дъска, проектор, лаптоп за учителя, таблети за учениците, образователни софтуери и постоянен достъп до интернет. И резултатите са наистина впечатляващи. В рамките на тази една година, в която се изпълняват дейностите по проекта, учениците са постигнали забележителен напредък.

  Екипът на Дора Русинова следва една вече световно разпространена практика в училищата, която включва работа с учениците в посока иновативни науки, технологии, инженерни науки, изкуство и математика. Изградена е и малка творческа работилница, в която учителите се събират в професионални учебни общности, за да обсъждат предстоящите задачи и да планират съвместно уроците си. Има и стандарти, които им дават насока за всяка следваща стъпка, така че нещата да се случват по най-добрия начин.

  Според Русинова всичко случило се е чудесно, но винаги може още и винаги може повече. Сега, една от целите на директора е да закупи таблети за всеки ученик и от началния курс, за да има плавен преход в етапите на обучение. Училищната общност също е в готовност, няма и намерение да спре до тук - продължава да търси финансиране, съфинансиране, помощ от корпоративни приятели и доброволци, за да продължава и да расте проектът оттук нататък.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71189
  gbp Британска лира GBP 2.16724
  chf Швейцарски франк CHF 1.73159
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder