Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:55Петък

  22 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Училището ни има изграден през годините добър имидж

  Работим не само в професионална посока, но въобще за личностното развитие на учениците

  05-06-2018 0 1327

  Павлина Градишка, директор на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“:
  Снимка: Борислав ПЕНКОВ
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Павлина Градишка е директор на  професионалната гимназия от три години. Преди това е била и една година заместник-директор на същото училище. „Необходима е много по-голяма гъвкавост на професионалното образование, така че да се срещнат по-удачно интересите на бизнеса и нашите нужди“, категорична е амбициозната дама.

   

  -  Госпожо Градишка, колко ученици изпратихте в реалния живот на 24 май?
  - 196 ученици бяха във випуска, който изпратихме с вълнуващо тържество, както повелява традицията от последните години. Учениците, които завършиха, бяха разпределени в паралелки до буквата  З – 8 паралелки.
  - Какви специалности?
  - Администратор в хотелиерството, организатор в хотелиерството, организатор туристическата и агентска дейност, готвач, технолог в хранително-вкусовата промишленост, кетъринг, ресторантьор… все добри бъдещи професии.
  - Едните си тръгнаха - те поемат своя път в живота, на тяхно място идват нови ученици. Какъв е тазгодишният прием?
  -  Приемът е в 7 паралелки. Паралелките в гимназията от 40 спадат на 39. Тенденцията е да стигнем до 35 паралелки в следващите няколко години. Училището е пренатоварено и приемът, който е правен преди, е неразумен. Девет-десет паралелки са твърде много. Затова сега се прави регулация на приема, така че той да е съобразен с условията в училище. И с наличния брой специалисти по професионална подготовка.
   - Колко от завършилите професионалната гимназия продължават във висше учебно заведение и колко отиват да работят?
  - Около 20% от завършилите продължават във висше учебно заведение и смело мога да кажа, че голямата част отиват в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Има и нещо любопитно: всичките тези студенти и работят по специалността си. Това е още едно доказателство, че завършилите имат интерес и отношение към професията. Децата, които отиват да учат в Пловдив, работят през учебната година, а не само лятото.  Професиите на нашата гимназия дават възможност да се работи във време, в което другите професии не могат.  Примерно след 17.00 часа, когато лекциите са свършили, може да поработи за няколко часа. Успешно, да не кажа лесно, се съвместява учене с работене.
  - Вашите ученици от последните класове обикновено работят също, едни  само през лятото, други и през останалото време на годината. Намирането на работа -  това с помощта на училището ли го правят, или индивидуално?
   - Голямата част се обръщат  към нас за помощ, особено тези, които започват за първи път работа. Понеже нашите ученици след 10-и клас имат производствени практики и имат нагласата да работят, основно става с помощта на училището. Да кажа, че ние имаме сключени договори с познати работодатели, които сме изпитали като коректност в отношенията, толерантност. Имаме договори между училище и работодател – което изисква Законът за професионалното образование и обучение. Така че успешно насочваме учениците. На тези, на които местата, където са провеждали производствената практика, са им харесали и условията допаднали – се опитваме да ги настаним и те да продължат да работят там.

   

  След първата година когато поработят – младите хора придобиват ориентация и за следващите лета все по-рядко търсят помощ от училището. Но смело мога да кажа, че нашите ученици търсят съдействие от училището при започване на работа.

  - Какви деца избират да учат в Професионалната гимназия по туризъм?
  - Това на първо място са деца на хора, завършили нашата гимназия, защото те са много. Други са деца на хора, които са се захванали с нещо в сферата на туризма и ресторантьорството и искат наследниците им да бъдат в крак с бизнеса в истинския смисъл на думата – да привнесат новите тенденции и аспекти в тази посока и да развият продукта, защото може и родителят да не е специалист в бранша. А и един млад човек винаги може да внесе свежи идеи. Държа да подчертая, че по-голямата част от онези млади хора, които идват да учат при нас, са направили избора си съвсем съзнателно и целенасочено.
  -  Приемът вече не е с оценка, а с точки  - какво ниво на ученици очаквате тази година да поискат да се учат при вас? Казвам за точките, и пояснявам за нашите читатели, че и онези седмокласници, които са получили двойка на малките матури, също имат право да кандидатстват.
  -  Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ има изграден през годините добър имидж. А и през последните години доста се постарахме да покажем, че работим не само в професионална посока, но въобще за развитие на личността на учениците. Каквито и таланти да имат - тук търсим начин да ги развиваме и да им даваме възможност за изява. Целта ни е да ги изграждаме като характери и личности.

  Очаквам среден бал за града. Имали сме с бал около 400 точки, което е доста високо. За мен по-страшното е колко е най-ниският бал. Има една мъдрост – „веригата е толкова здрава, колкото е силна най-слабата брънка от нея“. Разбира се, искам да подчертая и това, че не можем да предвидим какви ще са оценките, въпреки че имаме някаква информация вече, че са били лесни тестовете за седмите класове. Очаквам поне да запазим нивото от миналата година, когато също приемахме само след седми клас. И искрено се надявам да са хора, които наистина са заявили желанието си да учат в нашата гимназия на първо или второ желание. За миналата година мога да кажа, че половината от приетите при нас ученици бяха точно такива. Докато в предходните години бяха едва 20%. Другото, което се надяваме, е приемът да бъде реализиран навсякъде така, както е планиран, иначе паралелките, които не могат да се сформират - учениците от тях ще бъдат насочени към гимназиите, където има още свободни- незаети места до 29. Ако се стигне до този момент съм наясно, че ще записваме и хора, които са с много нисък бал. Това показва практиката. Затова се надяваме местата в нашата гимназия дотогава да бъдат запълнени.

  - В Бургас вие сте едно от училищата, което работи по проект „Домино“, кажете има ли някакви изяви в момента по него?
   - Конкурсът „Аз готвя най-добре“ се проведе в петък. С много ентусиазъм се включиха 12 ученици от училището. Повечето от тях стигнаха до втория кръг и участие в София. Наша ученичка се класира на второ място. Второто място бе присъдено на двама състезатели, едната ученичка е от нашето училище. Децата са много впечатлени, имаше много емоции. За тях това е може би първото по-сериозно изпитание  по  време на състезание.  Имат желание, имат амбиции децата да се развиват.
  - Дуалното обучение ли е бъдещето за професионалните гимназии?
  - За мене категорично това е бъдещето, но с по-активното участие на бизнеса. В момента бизнесът го търсим почти изцяло само ние.  Няма я обратната връзка и желание.
  - А той,  бизнесът, откликва ли?
  - Бизнесът откликва, доколкото му е възможно, но не  присъства в повечето от дейностите, в които е необходимо да бъде. Например на държавния изпит – и тази година не успяхме да  привлечем бизнесмени, които да се включат в комисиите. Също проблеми има и по отношение на спонсорството и грижата за материалната база на училището. Тук почти нямаме напредък. Да не кажа, че май всеки ден имаме срещи в училището или на място при различните работодатели по различни поводи. В повечето случаи те са инициирани от нас. Учениците са много и има заложени много производствени практики и за това се изисква освен много работа, и специален ресурс за поддържането и развиването на подобен вид взаимоотношения. А за съжаление ние не разполагаме и това ни  коства доста усилия. Дейностите са разнообразни и изискват внимание към детайлите и промените в нормативните бази.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.727
  gbp Британска лира GBP 2.24131
  chf Швейцарски франк CHF 1.72381
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder