Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:23Четвъртък

  05 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Учители и ученици от три училища – заедно в иновациите

  21-11-2019 0 606

  Снимка:

  Средно училище „Йордан Йовков“ Бургас е иновативно училище от 2018 година. Одобреният за четири учебни години проект е свързан с интерактивни методи на работа чрез прилагане на дигиталните технологии . Използват се електронни платформи и приложения като: Learning Apps.org; Moodle, Fenix, Multiple-Mouse. Създават се онлайн тестове, интерактивни упражнения и проекти. Те помагат на учениците да повишат мотивацията си за работа, успеха си, да работят едновременно на таблети в час, а учителят да получава веднага обратна връзка. Дават достъп до разнообразно електронно учебно съдържание. Подобряват взаимодействието между учител и ученик - обсъждане на проекти, домашни и корекция на пропуски. Индивидуалното решаване на задачи от ученика, според възможностите и темпото му на работа, тук е възможно. Учебният процес може да е в училище, в парка, музея или на друго място.

  В училището се поддържа модерна ИКТ среда и използването й за разработка и ползване на електронно учебно съдържание за учебните часове е ежедневно. Учителите непрекъснато усъвършенстват уменията си  по отношение на новите технологии и съвременни тенденции в образованието.

  Национална програма "Иновации в действие" на МОН даде възможност на нашето иновативно училище, да бъде домакин на мобилност на седем учители, водени от директора Росица Лакудова и 14 ученици от иновативното ОУ "Иван Вазов" в Смолян. От 22 до 24 октомври гостите наблюдаваха открити уроци с иновативни практики, свързани с методите на преподаване по Околен свят, Математика, БЕЛ, Човекът и природата. Състоя се дискусия за обмен на мнения, идеи, бъдещи намерения.

  Освен наблюдения на уроци, гостите успяха да разгледат забележителностите на Бургас, да посетят старинния Несебър и остров Света Анастасия. Мобилността бе под мониторинг от г-жа Таня Колева - старши експерт от РУО Бургас, която даде висока оценка на споделения от нас иновативен опит.

  През дните от 29 до 31 октомври посрещнахме още едни колеги по Национална програма "Иновации в действие" - директора Даниела Костова и още 7 педагогически специалисти от 48 ОУ "Йосиф Ковачев" София. Целта на мобилността на колегите бе да се запознаят с нашия опит в прилагане на иновативни методи на обучение, свързани с дигиталните технологии. Колегите с интерес проследиха прилагането на тестове, упражнения и игри чрез различни електронни платформи. Бе проведена дискусия , в която главен учител Калина Пенева сподели извършените до момента от колегите дейности, свързани с прилагане на иновациите. Мониторинг бе осъществен от старши експерт Вилма Доминикова от Регионално управление на образованието -  София, която даде висока оценка на нашия иновативен опит.

  Най-вълнуваща за нашите изявени ученици бе мобилността  на група от 7 учители, ръководена от директора Анна Пенева и 14 изявени ученици  в иновативното ОУ "Иван Вазов" Смолян. Бяхме сърдечно посрещнати от г-жа Росица Лакудова - директор на училището и педагогическия екип, под звуците на каба гайда и характерното родопско пеене, в изпълнение на  ученици от пети клас. Запознахме се с иновативните практики на колегите в начален и прогимназиален етап, свързани с прилагане на дигитални технологии. Наблюдавахме проектна дейност, при работа по екипи, с екологична насоченост. Присъствахме на бинарен урок по география и човекът и природата, където чрез виртуалната лаборатория се пренесохме в Слънчевата система. В залата на РИОСВ Смолян бяхме свидетели на съвместен урок с практически опити за свойствата на водата и въздуха. Запознахме се с метода "Обърната класна стая" в час по английски език.

  Подарък от директора г-жа Лакудова за нашата група бе посещението в най-големия Планетариум в България - в гр. Смолян. Отидохме и на Пампорово, където се качихме на 156 метра на телевизионната кула на връх Снежанка. Пред нас се откри прекрасна панорама на Родопите - „планина с душа“!

  Насладихме се на звука на родопската каба гайда и народните песни на този край. Опитахме, благодарение на любезните домакини, някои местни специалитети: родопски бюрек, пататник и родопски клин.

  На финала на дейностите по НП „Иновации в действие“, г-жа Анна Пенева - директор на СУ „Йордан Йовков“ Бургас сподели: „Посрещнахме гости, отидохме като гости, а се разделихме като колеги-приятели, които ще си партнират и в бъдеще, обменяйки иновативни практики в името на по-високо качество на образованието за нашите ученици!“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.