Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  09:10Вторник

  28 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Учители от СУ„ Йордан Йовков“ в Полша по програма “Еразъм +”

  10-12-2019 0 513

  Снимка:

  През месец октомври група учители от СУ„ Йордан Йовков“ посетиха училище „Елиза Оржескова“ в град Замошч в Полша по проект, спечелен през 2019 година по дейност КД 1 на   програма “Еразъм +“ на Европейския съюз. Автор на проекта е Калина Пенева – главен  учител в начален етап, а координатор Александрина Недялкова – старши учител по английски език.

  Програмата  дава възможност на учителите да пътуват в  различни държави от Европейския съюз,  с цел обмяна на опит в училище или обучение в различни учебни заведения. Проектът със заглавие  ”По-високо качество на образованието чрез обмяна на опит” e за две години.  През този период  групи учители от училището ще осъществят две мобилности в училища в Полша и в Испания. Работният език на проекта е английски език, което ще допринесе за повишаване нивото на владеене на езика от участниците в мобилностите. Целите на проекта са: да се внедряват иновативни методи на преподаване, да се поддържат връзки с училища в чужбина за обсъждане и внедряване на новости.

  Първата мобилност в Полша бе осъществена няколко месеца след като учителите от полското училище посетиха СУ “Йордан Йовков“, за да наблюдават иновативни уроци по различни предмети.

  Град Замошч, който  се намира в Югоизточна Полша, е включен в „Списъка на световното културно наследство“ от ЮНЕСКО. Полските колеги показаха Стария град с крепостната стена, историческия музей „Ян Замошски“, Солния пазар, Синагогата, Катедралата и Общината с часовниковата кула. Една от местните учителките, която е и екскурзовод, разказа за богатата история на града и сградите в него.

  Друг стар и интересен град, който беше част от проектната програма е Люблин. Върхът на Люблин е замъкът и уникално красивият параклис „Света Троица“, със стенописи -дело на български и руски зографи.

  Учителите от СУ „Йордан Йовков“ се запознаха с образователната система в Полша, наблюдаваха иновативни уроци по различни предмети и участваха в дискусии с полските си колеги. Особено интересен беше урокът по информатика и роботика. Полските учениците сглобяват “Лего – робот“, който се свързва с компютър и интернет платформа и се движи, като изпълнява програмираните команди. Комплектите за изработване на роботите и таблетите към тях са закупени със средства от спечелен проект по програма “ Еразъм +”.

  Българските учeници от Средно училище „Йордан Йовков” бяха подготвили видео  на български, полски и английски езици, с което да поздравят своите полски приятели. Полските деца също записаха подобно видео.

  Учителите  бяха официално поканени от ръководството на училището  и  присъстваха  на тържество по случай Деня на независимостта на Полша, който се отбелязва в училищата в цялата страна ден преди празника. Всяко дете изработва специална значка, която носи по време на празника. Такава значка получиха и българските учители.

  Като резултат от мобилността, в Средно училище „Йордан Йовков” ще бъдат внедрени нови методи на обучение по различни предмети. Участниците в мобилността разработиха  презентации и видео-албум,  запознаха колегите си с опита на училището–партньор по „Еразъм+”. Ще бъде направена  постоянна изложба  със снимки от мобилностите и с логото на проекта.

  С удовлетворение от ползотворната работа в Полша и в очакване да въведат новости в образователната среда в училището, участниците в мобилността вече планират нови проекти по „Еразъм+”.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.