Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:00Понеделник

  10 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Учители скочиха на родители

  19-02-2018 0 8330

  Снимка:

   Учителите от Изпълнителния комитет на Координационния съвет на Синдиката на българските учители в Бургас излизат с декларация, в която възразяват категорично срещу неглижирането на ролята на родителите и семейното възпитание на подрастващите и уронване авторитета на професията на учителя.

  „Не Ви позволяваме само да изисквате от учителя, а Вие да забравяте родителските си ангажименти и отговорности във възпитанието на собствените си деца.

  Не уронвайте престижа и достойнството на учителя публично и в семействата си, защото ако вкъщи изразявате съмнение, недоверие, неуважение към личността на учителя – не очаквайте нищо добро от детето си, тъй като то се изгражда по Ваш образ и подобие“, се казва в декларацията.

  Бургаските учители апелират към родителите да подпомогнат тяхната битка с насилието, страха, предразсъдъците, в името на децата и тяхното пълноценно изграждане като успешни, проспериращи и знаещи личности.

  „Направи ни впечатление, че все едни и същи лица – родители, организират протестите в цялата страна. Те бяха в Бургас, изявяват се в различните телевизии, виждаме ги и в други градове на страната. За нас това не е нормално. Тонът не е премерен, не е конструктивен“, коментира повода за излизането на декларацията на бургазлии секретарят на СБУ в Бургас Таня Новакова.

  В първата част декларацията е адресирана към Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. „Категорично възразяваме против дейността на Инициативния комитет на родители, самоопределили се като създаващи „иновативна образователна система“.

  Дълбоко сме убедени, че целта на това формирование е публично оклеветяване на системата на образованието, с цел постигане на срив на общественото доверие към образователните институции“, се казва в първата точка на документа.

  Но написаното касае и всички онези агресивни и негативни изказвания и в социалната мрежа. В Бургас ситуацията ескалира със скандала в детска градина „Брезичка“, където родители разпространиха запис на агресия от страна на учители към децата.

  В тази връзка, а също и във връзка с предложението на Община Бургас да се направи райониране на приема на ученици за първи клас, в сряда за първи път ще се събере родителски съвет по въпросите на образованието, който се сформира към Общината.

  До 12 февруари бе срокът, в който директорите на детските градини и училищата трябваше да представят в Дирекция „Образование“ списък на родителите, желаещи да се включат в него. Родителският съвет ще има две секции - „Предучилищно образование“ и „Училищно образование“.

  Разглеждайки случая в ОДЗ „Брезичка“ като единичен и поведението на детските учителки, обвинени в насилие над децата, чрез видеозаписа, членовете на СБУ, подписали декларацията, казват: „ ... отделни случаи не бива да са основания за кардинални обобщения и омаскаряване на учителската колегия“. И допълват: „Не искаме да сме жертва на една система, която може да ни смачка до състояние, в което да не ни харесват и деца, и родители.

  Не искаме да сме ангажирани с безсмислени задължения, които пречат на пряката ни работа и ни отдалечават от удовлетворението да проявим педагогическите си умения“, се казва още в декларацията. В нея учителите още се обръщат и към представителите на медиите, като ги молят за обективност, а не в търсене на сензации.

  „Не на насилието над деца, ученици и учители“ - това пък е мотото на националната кампания, организирана от СБУ, подкрепена от Просветното министерство и останалите социални пратньори в системата на предучилищното и училищното образование.


   


   

   

  Без камерите в учебните заведения


   

  Задължително видеонаблюдение в яслите, детските градини и училищата не трябва да има, около това се обединиха общините, учителските синдикати и родителски организации - участници в срещата, която се проведе в Министерството на образованието и науката. На противното мнение остана единствено Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. На срещата бяха обсъдени мерки за преодоляване на агресията в учебните заведения и за подобряване на взаимодействието между родители, учители и институции.

  Да припомним, че в момента видеонаблюдение се изгражда само при изричното съгласие на всички родители и учители и въобще на работещите в съответното учебно заведение.

  На срещата бяха обсъдени различни мерки за преодоляване на агресията в учебните заведения, сред които изработването на антистрес програми за работещите в училищата и в детските градини и намаляване на броя на децата в групите, а от Синдиката на българските учители предлагат да се сключват договори между родителите и ръководството на съответното заведение, защото, според неговия председател - Янка Такева, там, където има такива договори, проблеми няма.


   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.19547
  chf Швейцарски франк CHF 1.73098
   
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder