Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:24Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 25° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Учители скочиха на родители

  19-02-2018 0 7800

  Снимка:

   Учителите от Изпълнителния комитет на Координационния съвет на Синдиката на българските учители в Бургас излизат с декларация, в която възразяват категорично срещу неглижирането на ролята на родителите и семейното възпитание на подрастващите и уронване авторитета на професията на учителя.

  „Не Ви позволяваме само да изисквате от учителя, а Вие да забравяте родителските си ангажименти и отговорности във възпитанието на собствените си деца.

  Не уронвайте престижа и достойнството на учителя публично и в семействата си, защото ако вкъщи изразявате съмнение, недоверие, неуважение към личността на учителя – не очаквайте нищо добро от детето си, тъй като то се изгражда по Ваш образ и подобие“, се казва в декларацията.

  Бургаските учители апелират към родителите да подпомогнат тяхната битка с насилието, страха, предразсъдъците, в името на децата и тяхното пълноценно изграждане като успешни, проспериращи и знаещи личности.

  „Направи ни впечатление, че все едни и същи лица – родители, организират протестите в цялата страна. Те бяха в Бургас, изявяват се в различните телевизии, виждаме ги и в други градове на страната. За нас това не е нормално. Тонът не е премерен, не е конструктивен“, коментира повода за излизането на декларацията на бургазлии секретарят на СБУ в Бургас Таня Новакова.

  В първата част декларацията е адресирана към Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. „Категорично възразяваме против дейността на Инициативния комитет на родители, самоопределили се като създаващи „иновативна образователна система“.

  Дълбоко сме убедени, че целта на това формирование е публично оклеветяване на системата на образованието, с цел постигане на срив на общественото доверие към образователните институции“, се казва в първата точка на документа.

  Но написаното касае и всички онези агресивни и негативни изказвания и в социалната мрежа. В Бургас ситуацията ескалира със скандала в детска градина „Брезичка“, където родители разпространиха запис на агресия от страна на учители към децата.

  В тази връзка, а също и във връзка с предложението на Община Бургас да се направи райониране на приема на ученици за първи клас, в сряда за първи път ще се събере родителски съвет по въпросите на образованието, който се сформира към Общината.

  До 12 февруари бе срокът, в който директорите на детските градини и училищата трябваше да представят в Дирекция „Образование“ списък на родителите, желаещи да се включат в него. Родителският съвет ще има две секции - „Предучилищно образование“ и „Училищно образование“.

  Разглеждайки случая в ОДЗ „Брезичка“ като единичен и поведението на детските учителки, обвинени в насилие над децата, чрез видеозаписа, членовете на СБУ, подписали декларацията, казват: „ ... отделни случаи не бива да са основания за кардинални обобщения и омаскаряване на учителската колегия“. И допълват: „Не искаме да сме жертва на една система, която може да ни смачка до състояние, в което да не ни харесват и деца, и родители.

  Не искаме да сме ангажирани с безсмислени задължения, които пречат на пряката ни работа и ни отдалечават от удовлетворението да проявим педагогическите си умения“, се казва още в декларацията. В нея учителите още се обръщат и към представителите на медиите, като ги молят за обективност, а не в търсене на сензации.

  „Не на насилието над деца, ученици и учители“ - това пък е мотото на националната кампания, организирана от СБУ, подкрепена от Просветното министерство и останалите социални пратньори в системата на предучилищното и училищното образование.


   


   

   

  Без камерите в учебните заведения


   

  Задължително видеонаблюдение в яслите, детските градини и училищата не трябва да има, около това се обединиха общините, учителските синдикати и родителски организации - участници в срещата, която се проведе в Министерството на образованието и науката. На противното мнение остана единствено Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. На срещата бяха обсъдени мерки за преодоляване на агресията в учебните заведения и за подобряване на взаимодействието между родители, учители и институции.

  Да припомним, че в момента видеонаблюдение се изгражда само при изричното съгласие на всички родители и учители и въобще на работещите в съответното учебно заведение.

  На срещата бяха обсъдени различни мерки за преодоляване на агресията в учебните заведения, сред които изработването на антистрес програми за работещите в училищата и в детските градини и намаляване на броя на децата в групите, а от Синдиката на българските учители предлагат да се сключват договори между родителите и ръководството на съответното заведение, защото, според неговия председател - Янка Такева, там, където има такива договори, проблеми няма.


   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68926
  gbp Британска лира GBP 2.22562
  chf Швейцарски франк CHF 1.69527
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.