Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:50Неделя

  20 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Украинците са най-желани за работници по морето

  20-06-2019 0 701

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Дали туризмът в края на лятото ще бележи ръст, или не, още само се правят упражнения в статистика. Дали нивото на обслужване ще се е понижило или повишило – също тепърва ще се говори. За сметка на това, категорично може да се каже, че броят на подадените заявления от страна на работодателите, които искат да наемат работници от трети страни за деветдесет дневна заетост, расте. И то предпочитанията са за украинци.

  Данните от Дирекция „Регионална служба по заетостта“ сочат, че до момента има подадени 1822 декларации от страна на работодателите, като  1400 от тях са за работници от Украйна. За цялата минала година броят на работилите у нас украинци е бил 1184 души.

  Общо подадените заявления дотук са с 300 повече от всички подадени за миналата година. Данните са само за ДРСЗ – Бургас. Работодателите могат да заявят желанието си да наемат чужденци извън Европейския съюз още преди Варна и София.

  По думите на Живко Янакиев, директор на Бюрото по труда в Бургас, който изнесе данните, вероятната причина се корени в това, че украинците са ни близки като народ и традиции. „Притиснати от обстоятелствата, нашите работодатели търсят работна ръка от чужбина все по-интензивно. Задоволяването не само на туризма, но и на икономиката като цяло с работна ръка, с местни кадри ще става все по-трудно“, разясни още Янакиев.

  Най-предпочитаната позиция, за която се търсят чужденците – това е сервитьор, следват камериерка и готвач, барман.

  Според Соня Енилова, председател на Булргаската туристическа асоциация, няколко са причините да се предпочитат украинци: 1) близки езици - по-лесна комуникация; 2) ниско заплащане; 3) близки народи - традиции, обичаи, манталитет.

  Освен от Украйна, работна ръка се внася от Молдова, Русия. По единични бройки има от Тайланд, Индия         и Индонезия.

  Разширява се и спектърът на търсене: например миналата година е бил заявен само един масажист, тази година търсените хора с тази професия са вече 13. Танцьорките, които  ще работят на Слънчев бряг от една за миналата година, сега са вече 27. Появява се и искане за двама циркови артисти, вероятно за вариететна програма.

  Доколко качеството на работната ръка от трети страни е по-добро или по-лошо от наличното у нас, за което се знае, че в болшинството случаи куца, от Агенцията по заетостта не се наемат да коментират. Всеки работодател преценява сам за себе си дали да се възползва от тази възможност, или не.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.