Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:35Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 18° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  УМБАЛ - Бургас с 14 млн. лв. дългове към доставчици

  15-10-2017 2 879

  Снимка: Борислав Пенков

   Фонд за кредитиране ще реши проблема с финансирането, смята изпълнителният директор

  „Колкото повече работиш, толкова повече разходи правиш и оттам се увеличават и задълженията", коментира д-р Бойко Миразчийски

   

  Между 13 и 14 млн. лева възлизат текущите задължения на бургаската УМБАЛ. Цифрата се мени всеки месец, заради размера на погасените средства към фирмите доставчици на консумативи и лекарства. Просрочените задължения на здравното заведение са 12 млн. лева. „Фирмите ни притискат всеки месец, а лихвата, която ни се начислява по забавeните плащания, е в размер на 10%. Няма болница в страната, която да работи и да няма дългове. Колкото повече работиш, толкова повече разходи правиш и оттам се увеличават и задълженията", коментира изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски.

  Бургаската болница е едно от здравните заведения в страната, което е със значителни натрупани задължения, обяви в началото на седмицата министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Според него проблемът може да бъде решен, ако бъде създаден фонд, чрез който да се кредитират здравните заведения в страната. От този фонд те ще могат да теглят кредит, за да погасят настоящите си дългове и след това да го връщат при по-добри условия и ниски лихвени проценти.

  „Тази идея е много добра, защото ще има регламент, по който това да става. Ще се знае всеки месец какви пари дължим. В момента фирмите ни притискат да се разплащаме", коментира предложението на министъра д-р Бойко Миразчийски.

  Една от причините за нарастващите задължения на бургаската болница са и спешните случаи, които се поемат тук. Това са предимно социално слаби хора или пациенти без доходи и осигуровки. Те постъпват по спешност и лечение не може да им бъде отказано. „Едва в 10% от тези случаи обаче средствата по лечението се възстановяват. Това става, след като излекуваният болен подаде нужните документи в социалните служби и бъде доказано, че той е социално слаб. След като мине процедурата, парите се превеждат от министерството по сметката на болницата", обясни д-р Миразчийски. При останалите случаи, в които приетите пациенти не са здравно осигурени и не могат да докажат, че са социално слаби, лечението им е за сметка на болницата. Средствата отиват в графа „Задължения" на здравното заведение, които се трупат всеки месец.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар

  16.10.2017 г., 15:59 ч. | Анонимен
  Те и двамата са доказани крадци но Министерството е безсилно

  16.10.2017 г., 15:57 ч. | Анонимен
  Време е валю Стоев да си признае че не обича Миразчииски и да го смени

  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.