Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:03Вторник

  25 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 17° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  УМБАЛ - Бургас с 14 млн. лв. дългове към доставчици

  15-10-2017 2 1224

  Снимка: Борислав Пенков

   Фонд за кредитиране ще реши проблема с финансирането, смята изпълнителният директор

  „Колкото повече работиш, толкова повече разходи правиш и оттам се увеличават и задълженията", коментира д-р Бойко Миразчийски

   

  Между 13 и 14 млн. лева възлизат текущите задължения на бургаската УМБАЛ. Цифрата се мени всеки месец, заради размера на погасените средства към фирмите доставчици на консумативи и лекарства. Просрочените задължения на здравното заведение са 12 млн. лева. „Фирмите ни притискат всеки месец, а лихвата, която ни се начислява по забавeните плащания, е в размер на 10%. Няма болница в страната, която да работи и да няма дългове. Колкото повече работиш, толкова повече разходи правиш и оттам се увеличават и задълженията", коментира изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски.

  Бургаската болница е едно от здравните заведения в страната, което е със значителни натрупани задължения, обяви в началото на седмицата министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Според него проблемът може да бъде решен, ако бъде създаден фонд, чрез който да се кредитират здравните заведения в страната. От този фонд те ще могат да теглят кредит, за да погасят настоящите си дългове и след това да го връщат при по-добри условия и ниски лихвени проценти.

  „Тази идея е много добра, защото ще има регламент, по който това да става. Ще се знае всеки месец какви пари дължим. В момента фирмите ни притискат да се разплащаме", коментира предложението на министъра д-р Бойко Миразчийски.

  Една от причините за нарастващите задължения на бургаската болница са и спешните случаи, които се поемат тук. Това са предимно социално слаби хора или пациенти без доходи и осигуровки. Те постъпват по спешност и лечение не може да им бъде отказано. „Едва в 10% от тези случаи обаче средствата по лечението се възстановяват. Това става, след като излекуваният болен подаде нужните документи в социалните служби и бъде доказано, че той е социално слаб. След като мине процедурата, парите се превеждат от министерството по сметката на болницата", обясни д-р Миразчийски. При останалите случаи, в които приетите пациенти не са здравно осигурени и не могат да докажат, че са социално слаби, лечението им е за сметка на болницата. Средствата отиват в графа „Задължения" на здравното заведение, които се трупат всеки месец.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар

  16.10.2017 г., 15:59 ч. | Анонимен
  Те и двамата са доказани крадци но Министерството е безсилно

  16.10.2017 г., 15:57 ч. | Анонимен
  Време е валю Стоев да си признае че не обича Миразчииски и да го смени

  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66326
  gbp Британска лира GBP 2.18773
  chf Швейцарски франк CHF 1.74192
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder