Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:55Вторник

  16 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  В айтоското село Пещерско всички говорят за уличните ремонти

  17-11-2017 0 4172

  Снимка: НП

  Бетоновози, огромни камиони, валяци и всякаква друга техника на „Бургаспътстрой“АД за асфалтополагане и ремонт на улични и тротоарни настилки буквално е блокирала тези дни центъра и улиците на село Пещерско. В началото на тази седмица и кметът Васил Едрев пристигна в селото, за да се информира докъде са стигнали дейностите по общинския проект и да чуе претенциите на хората. Ще припомним, че след обявена обществена поръчка с предмет „Ремонт и рехабилитация на улици в село Пещерско", кметът подписа договор с избраната фирма-изпълнител. Средствата бяха осигурени по проект на Община Айтос, с решение на МС през това лято. Финансирането е за част от мащабно проектно предложение, което включва още улици в Пещерско и други населени места.

  Асфалтирането ръководи Георги Кънчев, с 55 години стаж в Пътно управление. Човекът е с огромен опит, перфекционалист и държи да бъде изпипан всеки детайл. Местните го задяват - искат това, онова, той, обаче си знае какво точно да изпълни.

  В центъра срещаме и Фатма, на 50 години. „Не си спомням да е имало ремонти тук - много рядко е имало кърпежи. Зимно време беше трудно за децата. На гръб сваляхме болни, много кално става при нас. Сега си е по-друго, и за колите е по-добре", смее се Фатма. Фикрет Хюсеин също живее от 50 години в селото. Питаме го виждал ли е толкова много машини? „Аз машини много съм виждал, но не и тук. Хората са доволни, само дето всеки дърпа към неговата улица. Помня как през 70-те години ходехме с ботуши, целите в кал. Всички искат асфалт - ама как да стане изведнъж?", риторично пита Фикрет и разказва, че през 1989 г. бил започнат някакъв ремонт, но го спрели заради промените в държавата.

  И Юсуф Али, на 86 години, спира при нас. Слухът му е увреден и трудно се разбираме, но е ясно, че човекът иска да похвали работниците - добре си гледали работата. 60-годишната Хаджер пък чула, че кметът е в селото и енергично се присъединява към групата в центъра, която коментира ремонтите. Изглежда много впечатлена - сигурно, защото в момента слагат нови тротоарни плочки пред дома й. „Имам внуче на 6 години. Когато беше на една, купихме детска количка - моторче за 200 лв. От тогава е вкъщи с етикета. Сега ще го извеждаме", разказва жената и ни кани вкъщи да покаже чисто новата количка. Както повечето местни, и тя дошла в Пещерско от руенското с. Снежа със семейството си. Била в първи клас - доживяла да види асфалт.

  Наследник на преселници от Снежа е и Осман Осман. Срещаме го в момент, в който асфалтират улицата пред красивия му дом. „През 1964 г. сме се преселили тук -  не помня да е имало такива ремонти. За мен не е важно в малък вестник да се напише похвала. Трябва да изпратим благодарност на кмета на Общината и на тези хора в София, които направиха това нещо. Няма да говорим за политика, а за отношението им към нас.", обяснява Осман. И с право се радва -  на фона на асфалтираната улица, къщата му изпъква като малко бижу, вероятно и цената й ще скочи. Идеята на Осман е от чисто прагматични подбуди -  писмата ще са не само за благодарност, но могат да донесат още ползи за селото. Младите хора в Пещерско били готови да се подпишат с две ръце. „Тези, които нямат собствено мнение, може и да измислят някой проблем. И то, след като фирмата направи път като злато", коментира Осман претенциите на възрастен съсед, на който пък тротоарите му били твърде широки.

  Тук, разбира се, е и Фикри Салим Ахмед, единственият общински съветник на с. Пещерско - човекът, който настояваше за големия уличен ремонт. „Отначало никой в селото не вярваше, защото 30 години нищо не се е случило. Даже, когато техниката пристигна - хората пак не вярваха. Дори повече от 30 години - аз съм вече на 45, и знам, че през това време нищо хубаво не се е случило за това село. Сега вече, когато асфалтът е положен - всички повярваха, че промяна може да се случи. Повярваха и аз им благодаря, че я поискаха. Но ние трябва да сме единни - говоря за цялото село. Може би, и нас ще критикуват, проблеми винаги има. Но мисля, че вече ще разберат накъде вървим. И заслугата е изцяло на кмета на Община Айтос Васил Едрев", казва общинският съветник, току пред оградата на възрастно семейство. Гюлсюм и 85-годишният й съпруг Смаил Мехмедали пресрещат кмета Васил Едрев с искане. Живеят в идеалния център, всичко е много хубаво, но пред дома им тротоарните плочки липсват наполовина. Там е и саморъчно направената 10-метрова пейка, на която сядат всички местни старци на сватби. „Ще оправим плочките, но и вие си оправете оградата. Не може да се грози центъра с ръждясали ламарини", казва кметът, а после заедно с работниците хваща пейката, за да е сигурен, че ремонтът ще се случи. Пристига и комшийката Фикрие, на 63 г., за да се похвали с високия тротоар пред дома си - преди водата и калта влизали в избата. „Когато вали става море - всичко влизаше в двора и вкъщи. Сега е добре", казва самотната жена и се радва, че сега ще има един проблем по-малко.

  Ремонтите са тема номер едно в Пещерско. И селският кмет Мехмед Ереджеб е тук, за да чуе инструкциите на кмета Едрев. Градоначалникът иска нова покрита автобусна стоянка за децата и работниците, Ереджеб трябва да контролира строителството. Ние пък тръгваме към горния край на една от новите улици. В двор с красива градина от жълти хризантеми са седнали три възрастни жени и също обсъждат асфалтирането. Две от тях скачат да покажат и тяхната улица - малка пресечка на главната, която, на този етап, явно няма да бъде ремонтирана. 70-80-годишните жени признават, че нито са виждали, нито дори са се надявали да започне такъв генерален ремонт. И кога, ако не сега, трябва да защитят своя и на децата си интерес. „Иначе сме доволни. Хубаво стана селото", присъединява се и Хабибе, на 64 г. Не живее на обновена улица, но се радва. И охотно разказва, че останала мома заради диабета, няма свои деца, гледа роднинските.

  И 78-годишният Георги Великов си спомня калните ботуши и се радва, че доживял да види асфалта. Надява се, че „за следващите години са запланувани и другите улици". С още местни се срещнахме и разговаряхме, а нагласите на пещерци сякаш най-точно обобщи Фикри Салим: „Трябва да сме единни и да знаем какво искаме. Радвам се, че всички видяха светлина в тунела". 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68795
  gbp Британска лира GBP 2.23286
  chf Швейцарски франк CHF 1.70904
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder