Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:53Четвъртък

  20 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В Бургас: Храниш бездомна котка и мърсиш – отнасяш 100 лева глоба

  07-08-2019 0 3903

  Снимка: Борислав Пенков

  Санкции падат в съда, защото трудно се доказвали

  Съседи пропищяха от криворазбрани любители на животни

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Община Бургас може да ви глоби с минимум 100 лева ако замърсявате, докато храните бездомни котки. Това обясни пред „Черноморски фар“ шефът на отдел „Екология“ към общината Павлин Михов.

  В редакцията ни постъпиха няколко читателски сигнала на недоволни граждани заради това, че техни съседи хранят бездомни котки. Сигналите са от централна градска част и комплекс „Възраждане“. Хората се оплакаха, че с тези си действия съседите им приканват все повече котки в районите, което от своя страна пък води до миризми и замърсяване. Четириногите често ровели в казаните за храна и разхвърляли боклуци на десетки метра около тях.

   

  Бургас си обича котките

   

  Оказва се обаче, че Община Бургас няма директна забрана за хранене на бездомни животни, което в нашия случай повече се отнася за котките. От години популацията на бездомните кучета в града е добре овладяна. Котките обаче се въдят активно, раждайки до 8 котенца в по едно котило. Други общини затова са заложили пълни забрани за хранене на безстопанствени животни в наредбите си. Сред най-строгите по санкции е Пловдивската община. Местната наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и котки предвижда глоби от 100 до 200 лева при първо нарушение, а при повторно от 250 до 500 лева.

  В бургаската наредба за обществен ред и сигурност има текст, който „забранява действия и прояви, с които се замърсяват или повреждат улици, тротоари, площади, паркове, градини, пазари, зелени площи, осветителни тела, афишни места, декоративни елементи, пътни съоръжения и принадлежности на уличната, пътната и алейна мрежа (знаци, табели, ограждения, пейки и други), или се ограничава достъпът до тях“. Именно по този текст се налагат глоби на милостиви бургазлии, решили да хранят бездомни котки.

  „Това, което могат да правят нашите инспектори е да ги глобяват, когато храната е разхвърляна и е предпоставка за замърсяване. В такъв смисъл има глоби, но иначе като забрана за хранене на безстопанствени животни няма. Имаме често такива констатации, когато граждани се оплакват от свои съседи. В такива случаи имаме възможност да ги санкционираме. За физически лица 100 лева е минималната глоба“, обясни Павлин Михов.

   

  Прецедент

   

  Преди четири години Районен съд – Бургас отменя глоба на възрастна жена. Тя е била санкционирана за това, че замърсявала, докато храни бездомни котки в „Зорница“. Пенсионерката обаче обжалвала глобата с мотива, че не замърсява района, тъй като сипва храната на опашатите в специални съдове, които след това прибира и мие. Районният съд не само отсъди, че гражданката е невинна, но и се произнесе, че грижата й към четириногите е в съответствие със Закона за защита на животните.

  Юристи коментираха пред „Черноморски фар“, че са чести случаите, в които подобни санкции падат в съда, тъй като трудно се доказвало как точно глобените замърсяват.

   

  2000 котки годишно се кастрират в града

   

  По закон е разпоредено общините да кастрират безстопанствените животни. Павлин Михов обясни, че в Бургас някъде около 2000 котки се кастрират годишно.

  „Ще бъде претенциозно, ако кажа, че повечето са обхванати, но така или иначе работим постоянно в тази насока последните 4 години и се надяваме да овладеем популацията. Имаме индикации, че на места с повече събрани котки, голяма част от тях са кастрирани“, поясни той.

  Залавянето на котки се извършва от човек от приюта за безстопанствени кучета. За разлика от тях за залавянето на котки е необходим само един, защото това става чрез капани. След това животните се кастрират от ветеринарната амбулатория, с която общината има сключен договор.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.