Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:29Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  В Бургас санираха 60 блока, работят по още 100

  22-10-2017 0 2446

  Снимка: faragency.bg

  - Ще обезопасяват обновените сгради, които не отговарят на противопожарната безопасност

  Петя ДОБРЕВА

  60 блока в Бургас са санирани със средства по Националната програма за енергийна ефективност от нейното стартиране досега. В момента се работят малко над 100 блока. В Община Бургас нямат точна информация за броя на сдруженията, които са подали документи и очакват да бъдат одобрени, за да сключат договор с Българската банка за развитие. Първото сдружение на собственици на апартаменти в Бургас, което подписа договор с ББР, е на живеещи в блок 32 в комплекс „Изгрев". Договорът бе парафиран на 12-и март 2015 година. Размерът на договореното финансиране е на стойност 1 998 983.91 лева, а разплатените средства възлизат на 1 997 171.31 лева.

  Преди началото на санирането в морския град бе направено техническо обследване. Експертите тогава заявиха, че ще се използва изолация от висок клас. Тя е с графитна промазка и има един от най-високите коефициенти на енергийна ефективност. Материалът има също свойството да спира шума и е влагоустойчив, което ще предотврати образуването на конденз. Изолацията, която ще се постави при санирането, има 20 години гаранция.

  По-малко от две години след старта на програмата се запалиха материали, които трябваше да бъдат използвани при обновяването на блок в центъра на Бургас. Оказа се, че това са румънски материали, закупени от фирмата изпълнител. Този случай не се оказа единственият. Имаше констатирани и други такива в страната.

  „Общините и фирмите не са виновни за това. Гледаме сертификата за произход на материалите, а не правим лабораторни изследвания. Търсим варианти за допълнително обезопасяване на тези блокове, на които вече са поставени тези материали, за да отговарят те на мерките за противопожарна безопасност", заяви в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Вече са сезирани правителството на Румъния и Европейската комисия за случая.

  Средства за обновяване на сградите има. Още 1 млрд. лева има за реализация на проекти по програмата в цялата страна. От МРРБ търсят вариант за продължаване на санирането, когато заложеният за настоящата година финансов ресурс се изчерпи.

  От Община Бургас осигуриха възможност на хората, чиито блокове се санират по Националната програма за енергийна ефективност, да подават сигнали по всяко време на денонощието. Гражданите могат да я използват, ако възникнат проблеми по време на строителните дейности или имат съмнение в качеството на ремонта.

  По входовете на всеки блок, който е в процес на саниране, има информационни брошури с телефони и имейл, чрез които всеки може да се свърже с експерти на Община Бургас или представител на инвеститорския контрол. Предвиден е денонощен горещ телефон, на който гражданите могат да оставят съобщение и телефони за обратна връзка.

  Гаранционният срок на извършените подобрения е 5 години и ако през това време възникнат проблеми, които не са вследствие на умишлена интервенция, се отстраняват от фирмите изпълнители за тяхна сметка. Община Бургас ще продължи да следи строго за изпълнението на строителните дейности и спазването на изискванията, поставени от собствениците на жилища.

  Всеки гражданин може в рамките на работния ден да подаде сигнал на стационарните телефони на Община Бургас:  056/907 294 и 056/ 907 274. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.21491
  chf Швейцарски франк CHF 1.72426
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder