Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:35Сряда

  16 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  В Бургаско –крали ток за 277.6 хиляди лева

  08-02-2018 0 1411

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

   Трудно се намират добри електротехници и както в почти всички сфери на бизнеса липсва квалифицирана работна ръка, така е и в енергетиката. За това от EVN залагат на обучението на кадри. В Бургас те са в партньорство с Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Константин Фотинов“, където има паралелка за електротехници. „За никой не е тайна, че и при нас има затруднения при намирането на млади, мотивирани хора, които да искат да са електротехници. Наши специалисти вече са се превърнали в добри педагози, които напътстват младите хора и ги въвеждат в тайните на енергетиката. Имаме и отпуснати стипендии. Надяваме се поне една част от учениците като завършат да упражняват професията. На ясно сме, че ефектът ще се види едва след 5 -6 години, но пък знаем и това, че тази професия винаги ще има бъдеще“, коментира Константин Величков – член на ръководството на EVN България Електроразпределение.

  Над 22 млн. лв. са вложени в разпределителната мрежа на област Бургас. Това сочат данните от ЕР „Юг“. Част от парите са за изграждане системата за дистанционно отчитане на електромери. В Бургас вече този процес е завършен и всички клиенти са с дистанционни електромери. „Проектът продължава да се реализира в Поморие, Несебър, Приморско, Созопол, Царево и др. населени места“, обясни Величков. Резултатите в тази посока са: по-ниски технологични разходи, висока разкриваемост на манипулации след сигнал от системата. Намалени са също технологичните разходи.

  След въвеждането на дистанционното отчитане на електромерите категорично са намалели и кражбите и посегателствата върху мрежата за миналата година.

  За област Бургас откраднатата енергия е за 277.6 хиляди лева. 1144 метра са откраднатите проводници, има и регистрирани 13 кражби в трафопостове за 28 560 лева. Сумарно щетите са за 306 хиляди лева за нашата област.

  Според Крум Косев, отдел „Комуникации“ отново и за миналата сред нарушителите основно си остават представители на дребния и среден бизнес. По Черноморието това са ресторантьори, хотелиери, чиито харчове на електроенергия са големи. Опитът показва, че при отиване на място, обикновено с полиция и експерти от дружеството, голяма част от нарушителите предпочитат да заплатят определената сума, вместо да се стига до съда. При такава ситуация експертите от дружеството връщат потреблението на ел енергия до 90 дни и по специална формула изчисляват каква е сумата, която дължи нарушителя.

  „Трудно, но хората вече свикват, че ел енергията е стока, за която задължително се плаща“, заключи Косев.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71204
  gbp Британска лира GBP 2.19694
  chf Швейцарски франк CHF 1.73605
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder