Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:10Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Идея! Общинските съветници на Бургас да пият кафе в ядливи чаши

  12-11-2018 0 255

  Снимка: Борислав Пенков

  Да бъде изготвен план за ограничаване използването на пластмасови продукти за еднократна употреба в сградите, в които се извършват дейности на Общински съвет – Бургас и Общинска администрация – Бургас. Това предлагат в докладна записка общинските съветници от ГЕРБ Калояна Живкова и Петко Георгиев.

  Те припомнят, че през януари 2018 г.  Европейската комисия прие първата по рода си стратегия за ограничаване на пластмасата, последвана от предложение за пакет от мерки за забрана на определени пластмасови продукти за еднократна употреба. За да влязат в сила новите правила, трябва първо да бъдат одобрени от всички членки на Съюза. Това е процес, който ще отнеме години.

  Съветниците обръщат внимание на проучване на „Евробарометър“, което показва, че 87% от анкетираните са загрижени за въздействието на замърсяването с пластмаси върху околната среда. То е във въздуха, в моретата, в океаните, в храната ни, а също и в телата ни. 97% от анкетираните европейци са съгласни, че действията по отношение на пластмасовите изделия за еднократна употреба са наложителни и спешни.

  Планът на Европейската комисия е тези продукти да бъдат заменени от устойчиви материали.

  Стъклото, както знаем, може да се използва многократно и е сред най-хигиеничните материали за съхранение на хранителни продукти и напитки. Въпреки това световното производство на пластмаса надхвърля 80 милиона тона годишно, като всяка година се увеличава.
  Пластмасата не се разгражда напълно, а се разпада на все по-малки парченца. Така се поглъща от животните, а накрая се връща по хранителната верига в човешкия организъм.
  За производство на 1 кг пластмаса се използва 180 л. вода. Годишно 5 600 000 000 000 000 литра вода се използват за производство на пластмаса. 50% oт нея се изхвърля веднага след еднократна употреба. При създаването на пластмасовите продукти се отделят над 2 тона въглеродни емисии, а за изгарянето им - още 1,4 тона, при който процес във въздуха се отделят токсини, водещи към различни заболявания.
  Въвеждането на стъклени кани, чаши и шишета е по-полезно за здравето, за опазването на околната среда.

  Пластмасовите бутилки, чаши, бъркалки за кафе и сламки са изключителен замърсител. Тези продукти се използват не само в заведения, но и в офис сгради.

  Калояна Живкова и Петко Георгиев наблягат на факта, че Община Бургас от години въвежда практики за опазване на околната среда. През последните 10 години проектите в сектор Околна среда са приоритет. Част от тях са иновативни за България.

  Съветниците отбелязват, че в синхрон с предложенията на Европейската комисия Община Бургас може да бъде първата българска община, която да стартира кампания за ограничаване на употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
   
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder