Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:24Неделя

  15 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В Несебър бе отбелязан Деня на християнското семейство

  21-11-2019 0 257

  Снимка:

  На 21 ноември православният свят отбелязва Деня на християнското семейство и младеж.

  По традиция в несебърския храм „Св. Успение Богородично“ бе отслужена света литургия, посветена на празника.

  На този ден православните вярващи отбелязват почитта си към дълговечните семейни християнски традиции и си припомнят основните библейски постулати, насочени към възпитание на младото поколение в ценностите на вярата. Семейството възпитава светоглед и е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и за християнските добродетели. То е това, което налага здравата система от нравствени правила, заложени във  християнската религия.

  Традиционното семейното ходене на църква на тази дата символизира влизането на тригодишната Мария- майката Христова, в храма и напомня на родителите за дълга им към духовното израстване на децата.

  Този ден напомня на родителите и учителите, че трябва да разкриват на  децата смисъла на благочестието, честността и милосърдието, които са основата на смисления и пълноценен живот.

  Християнската вяра е фундамента на европейската цивилизация и нейните ценности все още определят историческото и културното развитие на голяма част от света.

  Празникът в храм „Успение Богородично” бе организиран със съдействието на Община Несебър, църковното настоятелство, НЧ „Яна Лъскова – 1905“, Тракийско дружество - Несебър и БЧК- Несебър. В Деня на християнското семейство поучителните слова на отец Арсений в храма в Несебър изслушаха над 130 деца. Част от тях бяха доведени от своите родители, а други - от детските градини „Калина Малина“, „Яна Лъскова“, „Моряче“ бяха дошли организирано да почетат празника. Кратки стихове, посветени на святата дата, рецитира възпитаничката на Детска театрална студия към НЧ „Яна Лъскова – 1905“  Ана-Мария Петрова, ученичка от пети клас в СУ „Любен Каравелов“.

  По повод празника децата от детските градини бяха подготвили програма от песни и стихчета.

  Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

   

   

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.