Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:34Четвъртък

  23 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В Несебър бе отбелязан Деня на християнското семейство

  21-11-2019 0 397

  Снимка:

  На 21 ноември православният свят отбелязва Деня на християнското семейство и младеж.

  По традиция в несебърския храм „Св. Успение Богородично“ бе отслужена света литургия, посветена на празника.

  На този ден православните вярващи отбелязват почитта си към дълговечните семейни християнски традиции и си припомнят основните библейски постулати, насочени към възпитание на младото поколение в ценностите на вярата. Семейството възпитава светоглед и е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и за християнските добродетели. То е това, което налага здравата система от нравствени правила, заложени във  християнската религия.

  Традиционното семейното ходене на църква на тази дата символизира влизането на тригодишната Мария- майката Христова, в храма и напомня на родителите за дълга им към духовното израстване на децата.

  Този ден напомня на родителите и учителите, че трябва да разкриват на  децата смисъла на благочестието, честността и милосърдието, които са основата на смисления и пълноценен живот.

  Християнската вяра е фундамента на европейската цивилизация и нейните ценности все още определят историческото и културното развитие на голяма част от света.

  Празникът в храм „Успение Богородично” бе организиран със съдействието на Община Несебър, църковното настоятелство, НЧ „Яна Лъскова – 1905“, Тракийско дружество - Несебър и БЧК- Несебър. В Деня на християнското семейство поучителните слова на отец Арсений в храма в Несебър изслушаха над 130 деца. Част от тях бяха доведени от своите родители, а други - от детските градини „Калина Малина“, „Яна Лъскова“, „Моряче“ бяха дошли организирано да почетат празника. Кратки стихове, посветени на святата дата, рецитира възпитаничката на Детска театрална студия към НЧ „Яна Лъскова – 1905“  Ана-Мария Петрова, ученичка от пети клас в СУ „Любен Каравелов“.

  По повод празника децата от детските градини бяха подготвили програма от песни и стихчета.

  Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

   

   

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.