Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:13Сряда

  20 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  В областта: Ученическият бележник не сдава поста

  05-09-2018 0 3828

  Снимка:

  Учители и родители не са готови да се откажат от хартиеният документ

  Независимо, че електронните дневници ги правят почти излишни

   

   

  Георги РУСИНОВ

   

   

  Ученическата книжка за повечето представлява скъп спомен от училищните години. С нея гордо търчахме при родителите си с получените шестици или виновно криехме при двойките. Някои тарикати пък купуваха втори бележник, в който нанасяха само хубавите оценки. Не, че някога този номер е минал напълно при някого, но опитът си заслужаваше.

  Сега през тази учебна година в още над 50 училища в страната се въвеждат електронните дневници. С все по-усиленото навлизане на технологиите, в учителските среди започна да се говори за отживелицата хартиен бележник. Не е тайна, че през последните години родните будители са все по-натоварени с бюрокрация и сега започват да си задават въпроса защо им е необходимо да попълват и бележниците, след като и без друго всички оценки и бележки се нанасят и в електронните дневници.

  Началникът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева коментира пред наш репортер, че нито едно училище в областта не е поискало да премахне хартиените бележници за новата учебна година. Тя обаче допълни, че на практика той вече е излишен документ, тъй като в повечето школа в Бургаско са въведени електронните дневници, които до голяма степен покриват функциите на хартиените бележници.

  „Черноморски фар“ потърси мнението на директори, учители и родители от областта дали ученическите книжки трябва да останат, да се премине само на електронни дневници или да вървят паралелно.

  Директорите

  Директорът на иновативното бургаско училище  ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“  Михаил Ненов показа добра визия като ръководител и отметна плюсовете и минусите на хартиения бележник.

  „Концепцията на ученическата книжка е свързана с това да се подава информация към родителите. Факт е, че електронната система, която ние използваме в реално време подава информация към родителите за оценки, поведение и всякаква текуща информация. Така че в това отношение функциите на електронния дневник и на ученическата книжка се дублират. Все още обаче не всички електронни дневници имат функционалност, която да ни даде възможност за обратна връзка от родителя към нас, тъй като в ученическата книжка всяка информация се удостоверява с подписа на родителя, че тя е получена. Това е един потенциален проблем. Вторият такъв при тоталното отхвърляне на ученическите книжки е свързан с това, че те се използват като форма на легитимация и се изискват при издаване на ученически карти за пътуване в градския транспорт. Много често ученическата лична карта не е достатъчна като форма на легитимация, а се изисква и представяне на ученическа книжка“, каза директорът.

  Ненов допълни, че самото отхвърляне на ученическата книжка е добро, дотолкова доколкото това ще е един документ по-малко, с който учителите да се занимават.

  „Системата и без друго е достатъчно обременена от документация. В същото време е необходимо да се вземат предвид някои, свързани с това нормативни актове и употреби на ученическата книжка, за които трябва да се намерят нови решения. Така че за настоящия момент ние не планираме пълното отхвърляне на ученическите книжки поради изброените причини“, поясни той.

  Директорът на най-модерното училище в Бургас сметна, че е важно да се отчете и че невинаги учениците ползват акаунтите си в електронния дневник.

  „И онзи момент, в който ученикът може спокойно да проследи успеха си, да го научим да се грижи за документите си, защото това също е един важен аспект от издаването на ученически документи в училищна възраст, го няма. Смятам, че това е нещо, което трябва да се има предвид, когато се взима решение за отмяната на ученическите книжки“, завърши Ненов.

  Директорите, чиито училища минават на електронни дневници, имат избора да премахнат бележниците. Много от тях обаче отказват да го правят поради куп причини. Намаляването на бюрокрацията се отчита като плюс, но повечето смятат, че се губи комуникацията с родителите.

  На подобно мнение е и директорът на ОУ „Елин Пелин“ в Бургас – Мария Димитрова. Тя смята, че поне на този етап на комуникация между родители и образователна институция ученическият бележник е необходим.

  „Той е документ. Точно от него ние можем да разберем дали родителят е видял, или не съответните оценки, защото той полага подпис. По този начин ние разбираме и родителят на какво ниво контролира онова, което се случва в училище като обучение на детето му. Когато видим един бележник неподписан дълго време от един родител, причините могат да бъдат много. Ние сме се натъквали на случаи, в които родителите мислят, че бележникът е задържан от класен или директор. По този начин се разбира, че има нещо нездраво от гледна точка на мотивацията на ученика. Един такъв проблем, много други неща изкристализират след това“, казва Димитрова.

  Тя и колективът й са твърдо убедени, че до родителя трябва да достигат оценките чрез ученическата книжка. За това са се погрижили и малчуганите от 1-ви до 4-ти клас да имат тефтери, в които им се вписват оценките, защото по закон ученическа книжка се издава след 4-и клас.

  „Ние си поръчваме бележници, каквито сме утвърдили на Педагогически съвет, които са с много хубав дизайн и с логото на училището. Аз като директор ги подписвам, както и класният, и това е един документ“, пояснява директорът.

  Тя е категорична, че на този етап бележниците трябва да присъстват в училище. „Въпреки че се припокриват голяма част от функциите с електронния дневник, има родители, които още нямат достъп до интернет вкъщи и компютри. Не трябва да си мислим, че всички родители са с едни и същи възможности. Имаме деца от социално слаби семейства“, допълни Димитрова.

   Учителите

  При учителите е по-възможно да се чуят противоречиви мнения по темата, тъй като ги засяга директно. Едни са за отпадането, други против, трети са „за“, но се съобразяват и с родителите.

  Мариана Атанасова от ОУ „Светлина“ в айтоското село Тополица е от последните. Тя смята, че към проблема трябва да се погледне двустранно.

  „Не знам доколко родителят ще може да се оправя само с електронния дневник. В този смисъл е много по-лесно да присъства и хартиеният бележник. Много от децата не живеят с родителите си, които са в чужбина, а за тях се грижат баби, дядовци, лели. От друга страна, учителите ще са двойно натоварени, защото ще вписват двойно едни и същи работи“, казва тя.

  И въпреки че самата тя смята, че ще върши двойна работа, се съобразява с родителите от селото и околностите около него.

  „Не виждам в това бързо ежедневие доколко родителите ще имат време и да отварят тези електронни дневници, а пък възрастните не ги виждам как ще обслужват тази платформа“, завършва Атанасова.

  Станимир Стойчев от СУ „Христо Ботев“ – Айтос е твърдо против хартиените бележници. Учителят по история и география смята, че след като е започната промяната, тя  трябва да се прави докрай.

  „Като са тръгнали да ги махат - да ги махат. За какво са необходими, само излишна хартия. Другата страна е, че на нас ни отварят двойно повече работа така, което е излишно“, заяви Стойчев. Според него в бъдеще хартиеният бележник ще отпадне, но това ще се случи постепенно и в началото ще вървят паралелно, докато се свикне с идеята да ги няма.

  Родителите

  Родителите са другата засегната страна в казуса с бъдещето на бележниците. И при тях се срещат противоречиви мнения. По-напредничавите хора, с добри компютърни умения, нямат против отпадането на ученическите книжки. Докато традиционалистите си държат на тях. До голяма степен може би и от носталгия.

  Ваня Банкова от каменското село Черни връх е съгласна, че с въвеждането на електронните дневници донякъде хартиеният бележник се обезсмисля. Тя като родител обаче си остава на мнението, че традиционното си остава по-доброто и удобно решение.

  „До миналата година имах две деца в училище ОУ „Елин Пелин“ в Бургас, но не можех да видя оценките и на двете. Това за мен бе голям проблем. Трябваше да звъня в електронния дневник, да давам информация и чак тогава да получа такава за другото дете“, обяснява Ваня.

  Въпреки че учителките им обяснили какво трябва да правят, тя не се определя като хакер, за да се оправя с електронния бележник. „Не смятам, че и всеки има възможност да го ползва вкъщи. Аз предпочитам хартиения, защото по всяко едно време мога да го видя. А иначе тук, на село, много често нямаме интернет с дни. Така, че аз като цяло даже не виждам смисъла от електронните дневници“, заявява майката на две дъщери.

  Кристина Ламбова от Бургас пък си спомни с носталгия ученическите си години. Жената е майка на едно дете в бургаското училище „Георги Бенковски“. Въпреки че в него електронни дневници не са въведени, Кристина сякаш е против отпадането на ученическите книжки.

  „Моето дете е малко и нямат даже бележници още, а по-скоро им нанасят оценките в едни тефтерчета. На кого пречат обаче традиционните бележници се питам аз? Чисто емоционално се сещам, когато аз бях ученичка как се радвах да ми напишат шестица в бележника и да бягам вкъщи да я покажа. Просто се чудя как ще отнемат това удоволствие на отличниците в училищата“, коментира тя. Може би по-радостни от отпадането на бележниците ще са двойкаджиите, които трябва да се червят пред родителите си.

  Кристина признава, че като цяло електронният вариант е по-добър, защото родителите могат да имат достъп по всяко едно време.

  „Всичко в електронен вариант е по-улесняващо, но не виждам причина да няма паралелно и бележници. Не смятам, че чак толкова ще затрудни учителите да нанасят оценката и там. Въпреки, че в 21-ви век е малко вероятно да срещнеш хора, които нямат достъп до интернет и компютър, не трябва да се отхвърля и тази възможност. Затова мисля, че и двете форми трябва да съществуват“, поясни бургазлийката.

  Тя даде за пример и записването за стола в училище. „Въпреки че може да се записват и онлайн, много родители продължават да се редят на опашки и да чакат да си платят на ръка. Кой както е свикнал предполагам“, каза Ламбова.

  Бъдещето

  Човешката раса от ден на ден показва все по-голямата си зависимост от технологиите – нещо, за което обаче гении като Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг са предупредили. Първият преди доста години пророчески заявява, че денят, в който човек ще е зависим от машините, ще е денят, в който човечеството ще е пълно с идиоти. Вторият пък до смъртта си през миналата година предупреждава много-много да не се заиграваме с технологиите и изкуствения интелект. Така че може би трябва да се вслушваме в съветите на мъдрите и да не изпадаме до там, че да разчитаме изцяло на технологията. А знае ли човек? Хартиеният бележник може пък и да оцелее.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73174
  gbp Британска лира GBP 2.24331
  chf Швейцарски франк CHF 1.72305
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder