Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:23Събота

  23 Ноември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В рамките на МФФ: Обсъждат ролята на наградите

  17-08-2019 0 202

  Снимка: архив

  Дона МИТЕВА

  Поредното издание на научните четения по хуманитаристика в рамките на Международния фолклорен фестивал ще се проведе тази година на 22 август в експоцентър „Флора“.

  Кметът на Бургас Димитър Николов ще поздрави участниците и открие Научните четения по хуманитаристика.  Следва среща-разговор със скулптора Ненчо Русев, автор на пластиката „Нестинарка“. Темата на разговора е „Нестинарката от моето въображение“.

  Международният фолклорен фестивал в Бургас е първият по рода си в България и едно от най-старите културни събития в града. Основан от Филип Кутев, през годините той се утвърждава не само като музикална и танцова атракция, съхраняваща българските традиции и стимулираща интереса на туристите към морския град, но и като фокус, привличащ интереса и компетенциите на фолклористичната и етнографската научна общност у нас и в Европа.

  През лятото на 2018 година Организационният комитет на МФФ-Бургас и Община-Бургас възстановиха основаните от проф. Тодор Ив. Живков, дългогодишен председател на фестивала, научни четения по хуманитаристика в рамките на МФФ-Бургас, а на първото възродено тяхно издание колеги и ученици на проф. Живков предложиха идеята те да получат наслова „Научни четения по хуманитаристика на името на проф. Тодор Ив. Живков“ в памет на техния основател.

  Темата на Научните четения по хуманитаристика на името на проф. Тодор Ив. Живков тази година е „Награди и награждаване в културата“. Тя не е избрана случайно, а е посветена  на 20-ата годишнина от първото връчване на ежегодната  награда на МФФ-Бургас,  пластиката „Нестинарка“.

  Сред останалите теми в дискусията са тези на проф. д. ист. н. Диана Радойнова от Университет „Проф. д-р А. Златаров“-Бургас – „Награждаването като културен феномен“,  на доц. д-р Соня Стефанова, Университет „Проф. д-р А. Златаров“-Бургас. „Да бъдеш или да имаш? Наградата като мотивационен атрибут". Други теми са на Гергана Данабашева от Археологически музей-Бургас: „Археологически данни за награждаване на победители в Древна Тракия“, на Милчо Георгиев, Етнографски музей-Перник:  „Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва"- Перник“, на доц. д-р Ваня Матеева, ИЕФЕМ-БАН: „Фолклорните фестивали и съвременните политики и предизвикателства за  опазване на нематериалното културно наследство“ и др.

  Университет „Проф. д-р А. Златаров“-Бургас. „Да бъдеш или да имаш? Наградата като мотивационен атрибут". Други теми са на Гергана Данабашева от Археологически музей-Бургас: „Археологически данни за награждаване на победители в Древна Тракия“, на Милчо Георгиев, Етнографски музей-Перник:  „Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва"- Перник“, на доц. д-р Ваня Матеева, ИЕФЕМ-БАН: „Фолклорните фестивали и съвременните политики и предизвикателства за  опазване на нематериалното културно наследство“ и др.

                 

                 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.