Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:24Сряда

  18 Септември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В рамките на МФФ: Обсъждат ролята на наградите

  17-08-2019 0 135

  Снимка: архив

  Дона МИТЕВА

  Поредното издание на научните четения по хуманитаристика в рамките на Международния фолклорен фестивал ще се проведе тази година на 22 август в експоцентър „Флора“.

  Кметът на Бургас Димитър Николов ще поздрави участниците и открие Научните четения по хуманитаристика.  Следва среща-разговор със скулптора Ненчо Русев, автор на пластиката „Нестинарка“. Темата на разговора е „Нестинарката от моето въображение“.

  Международният фолклорен фестивал в Бургас е първият по рода си в България и едно от най-старите културни събития в града. Основан от Филип Кутев, през годините той се утвърждава не само като музикална и танцова атракция, съхраняваща българските традиции и стимулираща интереса на туристите към морския град, но и като фокус, привличащ интереса и компетенциите на фолклористичната и етнографската научна общност у нас и в Европа.

  През лятото на 2018 година Организационният комитет на МФФ-Бургас и Община-Бургас възстановиха основаните от проф. Тодор Ив. Живков, дългогодишен председател на фестивала, научни четения по хуманитаристика в рамките на МФФ-Бургас, а на първото възродено тяхно издание колеги и ученици на проф. Живков предложиха идеята те да получат наслова „Научни четения по хуманитаристика на името на проф. Тодор Ив. Живков“ в памет на техния основател.

  Темата на Научните четения по хуманитаристика на името на проф. Тодор Ив. Живков тази година е „Награди и награждаване в културата“. Тя не е избрана случайно, а е посветена  на 20-ата годишнина от първото връчване на ежегодната  награда на МФФ-Бургас,  пластиката „Нестинарка“.

  Сред останалите теми в дискусията са тези на проф. д. ист. н. Диана Радойнова от Университет „Проф. д-р А. Златаров“-Бургас – „Награждаването като културен феномен“,  на доц. д-р Соня Стефанова, Университет „Проф. д-р А. Златаров“-Бургас. „Да бъдеш или да имаш? Наградата като мотивационен атрибут". Други теми са на Гергана Данабашева от Археологически музей-Бургас: „Археологически данни за награждаване на победители в Древна Тракия“, на Милчо Георгиев, Етнографски музей-Перник:  „Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва"- Перник“, на доц. д-р Ваня Матеева, ИЕФЕМ-БАН: „Фолклорните фестивали и съвременните политики и предизвикателства за  опазване на нематериалното културно наследство“ и др.

  Университет „Проф. д-р А. Златаров“-Бургас. „Да бъдеш или да имаш? Наградата като мотивационен атрибут". Други теми са на Гергана Данабашева от Археологически музей-Бургас: „Археологически данни за награждаване на победители в Древна Тракия“, на Милчо Георгиев, Етнографски музей-Перник:  „Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва"- Перник“, на доц. д-р Ваня Матеева, ИЕФЕМ-БАН: „Фолклорните фестивали и съвременните политики и предизвикателства за  опазване на нематериалното културно наследство“ и др.

                 

                 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.