Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:41Събота

  21 Април 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 16° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  В Слънчев бряг:Камериерки искат по 2000 лв. заплата от хотелиерите

  16-06-2017 0 8405

  Снимка: faragency.bg

  Камериерки искат заплати от по 2000 лева от собственици на хотели. В момента те сключват договори с основна заплата от 460 лева и получават допълнително възнаграждение за стаж. Работодателите им осигуряват транспорт или квартира, ако решат да нощуват в комплекса и да не пътуват до Бургас, както и хранене по време на смяната. Въпреки това, камериерките не са доволни от възнаграждението, което получават. Причината е, че заради недостиг на персонал една камериерка в хотел в момента чисти вместо 14 по 20-30 стаи на смяна. „Знаем, че са натоварени, защото липсват кадри, но нямаме възможност да им осигурим заплати, каквито подобават на мениджърския екип. Дори ни заплашват, че ще отидат да работят в друг хотел, където ситуацията е същата“, коментира управител на тризвезден хотел в Слънчев бряг.

  Собствениците на хотели в най-големия курорт в комплекса това лято срещат сериозни трудности при намиране на персонал за базите си. Ако в един ресторант, където обслужването е по системата „ол инклузив“, са необходими 10 сервитьори, на много места разполагат само с по 3-ма. В резултат на това те не успяват да отсервират навреме и да почистят масите за следващите туристи, които слизат за хранене.

  Освен камериерки и сервитьори, липсват и пикола. А заради невъзможността на хотелиерите да ги стимулират допълнително, някои не си вършат съвестно работата. „Няма да се изненадам, ако в края на сезона завалят жалби от недоволни туристи, които са почивали при нас, и се оплакват от недобрата хигиена или лошото обслужване“, категорични са хотелиери.

  Собствениците на бази не спират да търсят персонал. Въпреки това, не всички успяват да намерят хората, които са им необходими. Някои започват работа и след два-три дни разбират, че работата не е лесна и напускат. По-предприемчивите и тези, които владеят един или два западни езика, са си уредили работа в Германия или Кипър. Заплащането там е двойно в сравнение с парите, които се получават тук.

  Мнозина вече са се насочили към „внос“ на кадри от чужбина. И това обаче не е решение на проблема с липсата на кадри. Бюрокрацията с изготвянето на документите отнема почти два месеца. Накрая може да се окаже, че чуждите работници ще успеят да започнат работа в Слънчев бряг в най-добрия случай в разгара на сезона.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.58894
  gbp Британска лира GBP 2.23248
  chf Швейцарски франк CHF 1.63394
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.