Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:48Четвъртък

  24 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  В Созопол очакват туристи от цял свят

  03-06-2018 0 751

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  При официалното откриване на летния туристически сезон в Созопол, кметът Панайот Рейзи и министърът на туризма Николина Ангелкова изразиха надеждата той да е по-добър от предходните. „През последните две години винаги даваме някакъв растеж, надяваме се и тази година да има такъв”, каза кметът.

   „Нашите прогнози са, че се движим към ръст от около %5, който ако постигнем ще постави България на едно изключително устойчиво място в сектора”, заяви от своя страна министър Ангелкова и изтъкна усилията на местната власт и бизнеса за предстоящия ръст. Тя е категорична, че когато се замислят промени, касаещи сектора, те трябва да бъдат обсъдени широко, за да има предвидимост. „Това е важно за туроператорите, когато насочват вниманието на чужденците към България да знаят какво да предлагат на туристите.

  Рейзи  коментира, че се очакват туристи от цял свят. Не скри, че има спад в руските туристи. Освен това кметът не пропусна да подчертае, че Созопол е българска дестинация. Пожела си много слънце и липса на природни бедствия.

  Той изрази и несъгласието си с мерките за шума. „Не съм  съгласен в последната минута на мача да се сменят правилата. Всички, които са в увеселителния бизнес са се подготвили  и в тази посока не съм съгласен през юни да се променя Закона за шума и от там вече всички правилата по него. Надявам се народните представители да преценят, че не може в последния момент да се сменя закон, който касае не само летния сезон, а обхваща цялата държава”, категоричен е Рейзи. По думите му ако бъдат приети промените, нищо чудно в края на летния туристически сезон да бъде отчетен и спад.

  От друга страна кметът не скри и това, че лично него го удовлетворява новия закон, защото няма да бъдат в неговата компетенция неприятни задължения по ограничаване на шума, а те ще бъдат прехвърлени  на МВР и други институции. Но допълни, че защитава интересите на хората, от които е избран и правят бизнес в Созопол.

  Министър Ангелкова изтъкна, че за първите три месеца за област Бургас има ръст от 24 %, което е доказателство, че създаването на регионален фонд към летището  за стимулиране на нискотарифните авиокомпании е работеща стратегия и анонсира стъпването на нашия пазар и на третата нискотарифна авиокомпания „Джет холиздей”.

  Тя поздрави кмета на Созопол за това, че в града се обръща внимание на дигиталния маркетинг с въведения нов тур на Созопол. Тя припомни, че градът е включен в кулинарните дестинаци и в платформата „Аз обичам България”.

  По отношение контрола на плажовете министър Ангелкова заяви, че  проверките стартират още от утре, за да се гарантира безопасността на туристите и качеството на продукта, който се предлага. Продължава да функционира и телефона за сигнали за нередности и предложения.

  Започналите проверки за шума в Слънчев бряг и влизането на униформени в пълни заведения Ангелкова коментира така: „Винаги съм казвала, че когато има проверки трябва да бъдат правени така, че да не пречат на гражданите. Това, което сме коментирали и сме изложили много добре и в промените на Закона за туризма за обсъждане е специален статут на националните курорти. Няма как да превърнем цялото Черноморие в санаториум. Има места които по принцип осигуряват спокойствие има и такива, които трябва да са за забавления. Няма как след 23 часа да налагаме вечерен час – това време отмина. Трябва да се спазват норми, но всичко трябва да бъде с мярка”, каза Ангелкова и предупреди: „Вместо да изпишем вежди да не избодем очи”. И да не завърши сезона с драстичен спад.

  Министър Ангелкова подчерта, че в момента  тече обсъждането на промените в Закона за туризма, чрез които ще се дефинират различните видове курорти и изискванията, които ще има към тях и дейностите в тях да бъдат регламентирани с различни наредби. Обсъждането ще продължи до 21 юни. А от следващия сезон да са в сила промените.

  Това прави безпредметна промяната в закона за шума, след като ще има регламентиране на различните видове курорти.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72062
  gbp Британска лира GBP 2.24259
  chf Швейцарски франк CHF 1.72548
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder