Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:55Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  В срок до месец да изтеглят блокираните лекарства с валсартан

  07-08-2018 0 890

  Снимка:

  Ина ПЕТРОВА

   В срок до 1 месец блокирани лекарствени продукти с валсартан да бъдат изтеглени от търговците на едро и техни клиенти, на които са ги продали. Такива заповеди е изпратила Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) до  притежателите на разрешенията им за употреба.

           Указанията са дадени заради несъответствия с изискванията за качество, представляващи потенциална опасност за живота и здравето на населението. Припомняме, че в началото на юли ИАЛ блокира продажбата на 62 лекарствени продукти, съдържащи валсартан, поради наличие на вероятно канцерогенен примес в активното вещество, произведено в китайска компания. Медикаментите са за високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и терапия след инфаркт. Скандалът засегна целия Европейски съюз. Впоследствие у нас част от медикаментите бяха отблокирани, тъй като съставката валсартан в тях се оказа не от въпросния китайски производител.

           Тези, които останаха блокирани, сега със заповеди на ИАЛ трябва да бъдат изтеглени. Писма с такива указания са изпратени до 10 притежатели на разрешителните за употреба на въпросните медикаменти. От ведомството посочват, че всяко действие по изтеглянето на лекарствените продукти трябва да се документира с протокол, който да съдържа данни за пуснатите на пазара, произведените, внесените, изтеглените обратно и изразходвани количества от тях, както и списък на лицата, които не са върнали закупените количества и причините за това.   

           Причина за първоначалното блокиране и последващо изтегляне на медикаментите стана примесът N-нитрозодиметиламин (NDMA), който се класифицира като вероятен канцероген. Все още няма окончателен анализ дали наистина примесът има подобно действие и е опасен.

           До вчера блокираните лекарства за кръвно налягане и сърдечна недостатъчност можеха свободно да се заменят и аптеките ще ги отпускат безпрепятствено на пациентите, припомниха от Фармацевтичния съюз в Бургас. Освен обратно върнатите блокирани медикаменти с валсартан, на пазара останаха други лекарства със същото активно вещество, които можеха свободно да се ползват от пациентите и според здравните власти са безопасни.

   
   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder