Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:55Вторник

  16 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  В учителските дневници няма графа за отсъствията

  29-11-2017 0 1070

  Снимка: илюстративна

   Преди около месец от просветното министерство извършиха промяна, според която закъснението до 20 минути за учебен час на ученика вече се наказва с ½ отсъствие, а не както бе досега 1/3. А повече от 20 минути се оформя като цяло отсъствие. Промяната е регламентирана във влязлата в сила с обнародването й в Държавен вестник на 27 октомври наредба, с която се определя държавният образователен стандарт за приобщаващото образование и която по-рано същия месец беше приета от Министерския съвет.

  За сметка на това пък в тазгодишните дневници изобщо няма графа за отсъствията. Дали е недомислица, или нововъведение, което трябва да се таксува като облекчаване административните на учителите, никой не се наема да коментира в прав текст.

  В същото време учителите роптаят срещу това, че е много усложнено налагането на наказанието „забележка“, с което ученикът се сдобива при събирането на 6-10 неизвинени отсъствия.

  „Уж говорим за облекчаване на бумащината на учителите и за това преподаденият материал вече се нанася в дневника, а не в нарочна материална книга, а за да се накаже например един ученик за отсъствия със „забележка“, първо, трябва да се уведомят родителите му, след това психологът, който да разговаря с него и търси подходяща форма да го мотивира да влезе в клас. После трябва да се състави комисия от 5 - 6 човека, после отново да се изпрати писмо до родителите, с което да бъдат уведомени, че синът или дъщеря им ще бъдат наказани... Едно безкрайно суетене, а си направете сметка, че само един ден, в който ученикът не е влязъл в клас, той инкасира 6 или 7 отсъствия. Просто много е усложнена процедурата“, казва Константин Янков, председател на Синдиката на учителите в Бургас и преподавател по география. По негови думи отново учителите, особено онези, които са класни ръководители, попадат в „Параграф 22“ и в никакъв случай не им се намалява бумащината.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68795
  gbp Британска лира GBP 2.23286
  chf Швейцарски франк CHF 1.70904
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder