Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:18Петък

  22 Март 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Във филиала на Художествената академия в Бургас ще преподават едни от най-известните имена в научните среди


  13-04-2018 0 1662

  Проф. Светозар Бенчев, НХА:
  Снимка: faragency.bg
  Интервю на Светлин СВЕТЛЕВ

  Тази година Националната художествена академия стъпва официално в Бургас с откриването на свой филиал. В него ще се обучават студенти в осемте специалности „Живопис“, „Стенопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Рекламен дизайн“, „Мода“ и магистратурата „Арттерапия“. Обучението ще се води от преподаватели на Академията, които са утвърдени имена в научните среди. Повече за организацията на учебния процес и целите пред филиала в Бургас разказва деканът на Факултета по изящни изкуства на НХА проф. Светозар Бенчев.   

  - Професор Бенчев, тази година се открива филиалът на Националната художествена академия в Бургас. Кои преподаватели ще обучават бъдещите студенти в различните специалности?

  - Във филиала на Националната художествена академия в Бургас ще преподават едни от най-известните имена. Сред тях са проф. Греди Асса в специалност „Мода“, проф. Андрей Даниел -  „Живопис“, доц. Димо Колибаров в специалност „Графика“, проф. Мая Богданова в специалност „Мода“. Бих допълнил съответно проф. Олег Гочев със специалност „Стенопис“, проф. Виктор Паунов в специалност „Книга и печатна графика“, проф. Георги Янков в „Плакат и визуална комуникация“, проф. Мирослав Богданов в „Рекламен дизайн“, а аз ще ръководя студентите в дисциплината „Рисуване“. Ще идват и други колеги, които ще водят часове по изкуствознание. Сред тях са проф. Свилен Стефанов, проф. Петър Цанев, който преподава в „Арттерапия“. Това са имена, които в момента маркират нивото на обучение в Академията.

  - Ще добие ли филиалът в Бургас академичното ниво, което е изградила Академията в своята история?

  - Ние сме акредитирани от Комисията по акредитация с най-много точки и на най-високо ниво в областта на преподаването на изящни изкуства в България. Така че нашето желание е постигнатото високо ниво да бъде по всякакъв начин защитено и във филиала в Бургас, защото това е нашата цел – нивото да не бъде по-ниско. Аз съм абсолютно убеден в таланта на бургазлии и на децата от региона. Очакваме много мотивирани и много запалени кандидати, които да могат да разгърнат таланта си при едни благоприятни условия, защото, няма какво да се лъжем, сградата на Магазия 1, която е великолепна и като локация, и като архитектура, дава прекрасни възможности за това.

  - Какво друго би мотивирало един кандидат-студент да избере обучението в Бургас вместо в София?

  - Все пак животът в Бургас е по-различен от живота в София. Тук ритъмът е по-спокоен, стресът е много по-малко. За хората, които са от региона, ще е далеч по-евтино и биха срещали много по-малко проблеми по време на своето образование. Вместо младите хора от региона да се пръскат в София, Велико Търново, Пловдив, може да учат в Бургас, край морето, и да станат част от един център за таланти.

  - Предвижда ли се провеждането на подготвителни кандидатстудентски курсове преди приемните изпити?

  - Планираме да водим такива курсове с цел младите хора да получат максимално добра подготовка и насоченост за приемните изпити. Редица наши преподаватели от различни специалности ще идват последователно през отделни седмици и кандидат-студентите ще получат уроци и консултации в областта на „Плакат и визуална комуникация“, „Графика“, „Рисуване“, „Живопис“ и редица други специалности. Целта ни е да създадем една среда, в която младите хора да могат да получат знания, съвети и консултации от първа ръка и да бъдат в директен контакт с преподавателите, които ще водят лекции във филиала на Художествената академия. От друга страна, това ще улесни нашите кандидат-студенти да не пътуват до София, а преподавателите на Академията да им бъдат в услуга тук, в Бургас.

  - Ще се прилагат ли във филиала в Бургас програмите, по които Художествената академия работи?

  - Съвсем скоро, може би от следващата година, планираме да стартира съвместна програма между Московския институт по арттерапия и Националната художествена академия. Тя ще е на два езика – български и руски. В момента тече синхронизиране на програмите и нашата идея е тя да стартира във филиала в Бургас като пилотна програма.

  - Специалността „Мода“ е сред най-новите в Академията, тя ще се изучава и от студентите в Бургас. Имаме ли вече дизайнери, които да са признати в модните среди?

  - „Мода“ е една много интересна специалност, защото отговаря на много от търсенията на младите хора. Същевременно екипът там е с много висока професионална подготовка. Изискванията и критериите са на световно ниво и наши студенти, излезли от специалност „Мода“, спечелиха редица международни конкурси. Надяваме се тук също да се намери почва за развитието на тази специалност, тъй като преподавателският състав, който ще води лекции в Бургас, е от най-високо ниво.

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7176
  gbp Британска лира GBP 2.25716
  chf Швейцарски франк CHF 1.72945
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder