Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:29Събота

  25 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Веселин Казаков:На подводница "Надежда" се роди идеята за „Desant KzK"

  13-01-2020 0 527

  Снимка: Личен архив

  Играта е вдъхновена от десанта в Нормандия, променил световната история

   

  Навръх рождения му ден, на 8 януари, разговаряме с Веселин Казаков - създателят на първата за Айтос настолна игра - „Desant KzK".

  - Г-н Казаков, „Десант" ли е първата настолна игра, която сте създали?

  - Аз имам двама братя и сме с много малка разлика във възрастта. Та като деца се опитвахме да правим шах за трима... Честно казано, нищо интересно не се получи, доста рисувахме и пробвахме, но... не се получи. Беше приблизително около 1988-89-а, нямам точен спомен.

  - Съвсем накратко - как се играе играта „Desant KzK"?

  - В сайта на играта www.kazaka.info/bg/ съм публикувал всичко необходимо,
  за да се тестват правилата и да се види играта. Всеки, който има желание,
  може да си принтира материалите. С ножичка, кутийка и кабарчета може да
  си направи едно собствено копие. Със сина ми направихме това за по-малко
  от час. Видеото може да се види във сайта http://kazaka.info/homemade-game-or-book-game/. Това е накратко...

  - Малкият във видеото говори на гръцки?!

  - Да, защото прави записа за приятели от училище. Видеото е на гръцки, но съм сигурен, че не е нужен превод. Аз също исках да е на гръцки, заради гръцки издателства. Опитваме се да направим играта като книжка-игра „Направи си сам", но там (в Гърция) колелата се завъртат бавно и трудно.

  - Какви са правилата?

  -  Играта до голяма степен е вдъхновена от десанта в Нормандия. Признавам си, тези събития са ми слабост. Слава Богу, благодарение на предишната ми работа, успях да видя някои от местата, където са се разиграли тези събития. А те, без преувеличение, са променили световната история. И както можете да се досетите, целта на всеки играч е да направи десант на противниковия бряг. Всеки кораб си има специфична сила и специфично движение, подобно на шаха. Те (движението и силата на фигурите) отговарят на истинските класове бойни кораби от времето на Втората световна война. Играта е абстрактна военна стратегия, но смея да твърдя, че е доста по-близо от шаха до реалността. Всеки играч разполага с флота от Линейни кораби, Крайцери, Разрушители, Подводници, Тралчици, Бронекатери, Минноносци, и с помощта на тази флота играчът трябва да подсигури Десантните кораби да достигнат до противниковия бряг. Правилата са интуитивни и твърдя, че никак не са трудни. Дете на 10 години заучава играта за час.

  - Кажете ни повече за представянето на „Десант" в Айтос?

  - Честно казано, повечето, които дойдоха на срещата в „Генгер" вече знаеха за играта и просто искаха да поиграят. Голямата част от гостите не бяха от Айтос. Представянето беше инициирано и организирано от Етнографския комплекс "Генгер", за което съм безкрайно благодарен. Техните очаквания за интереса на Айтос към събитието бяха много по-големи. Но и сега, който има желание, може да види играта в кафето на комплекса и да поиграе. Оставил съм там няколко копия.

  - Какво ще се случи с играта от тук нататък - ще има ли серийно производство?

  - Серийното производство е едно скъпо начинание, което аз лично не мога да изпълня на този етап. В крайна сметка, всичко опира до пари и време. Отворен съм за всякакви предложения относно съвместно издаване, права за издаване и т.н. Вярвам в играта, колкото и нескромно да звучи - тя има огромен потенциал.

  Има светлина в края на тунела с онлайн версията, но най-рано през лятото на 2020-а. Това, което е по силите ми е да довърша книжката за десанта в Нормандия и приложението „Направи си сам", и те да бъдат издадени като детска книга-игра, приблизително тази есен. Но всичко е Божа работа... предпочитам да не казвам "Хоп" преди да съм скочил.

  - Имате ли идеи за други игри?

  - Нещо повече ...

  - Как Ви хрумна идеята и кой Ви помогна да я реализирате?

  - Идеята за играта се роди преди повече от 20 години. От 1999 до 2001 работех като моторист на подводница "Надежда" във ВМБ-Варна. На борда на подводницата (въобще във флота тогава, сега не знам) единствената разрешена игра беше шахът. Затова всички моряци са добри шахматисти. И така, играем си ние шах с колегите и се дразним, че воюваме с кончета и пехотинци, а сме подводничари. Тогава казах на шега, че ще направя игра, по-хубава от шаха и ще бъде за моряци. И така се започна. Използвах игрите "Морски маневри" и "Шах" и забърках един микс. Първото готово копие на картата беше направено с моливи и флумастери около 2004 година приблизително, още си го пазя. Първите фигурки направих от сапун, защото с това най-лесно се работеше, после ги лакирах. Чудно е, че издържаха повече от 10 години преди да се разпаднат. Кой ми помага ли? Моят екип е моето семейство. В сайта съм публикувал снимка на екипа ми.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.