Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:46Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Видеонаблюдението като инструмент на модерния лов на вещици

  08-03-2018 0 1895

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

   

  Детските градини, възпитателите и родителите. Преди дни това бе тема номер едно в информационния поток. Всичко тръгна от случая „Брезичка“ в Бургас, където учителка бе хваната на запис да обижда и пошляпва деца. Случаят придоби национален размер и разпали редица протести и обсъждания за мерките на възпитание в детските заведения. В морския град се стигна до там, че Родителски съвет се срещна с представители от Община Бургас, за да изложи предложенията си за справяне с проблема между деца, учители и родители. Голяма част от родителите искаха поставяне на видеонаблюдение в детските градини, а последното им желание бе за увеличаване броя на учителите. Покрай казуса с видеонаблюдението се стигна до интересен парадокс – гласовитите мами, които се перчеха в ефира на националните телевизии, не пожелаха да бъдат снимани по време на срещата на Родителския съвет с Общината и тя се проведе на тъмно.

  Как се стигна дотук обаче? Години наред промените в образованието водят към все повече проблеми в детските заведения. Пренаселеността в групите, където в почти всяка се намират над 30 деца, взима своя превес над нервите на възпитателите. Казвам почти навсякъде, защото има и детски градини, които са с по-малко деца в група, а дори и с по-малко групи. Такъв е например случаят в съседната на „Брезичка“ детска градина – „Райна Княгиня“, където в група са горе-долу по двадесет деца. Защо тогава не се изравнят децата и групите в две съседни градини? Съмнява ме родителите да имат особено големи претенции в коя ще е детето им.

  Тук трябва да отбележим, че последното искане на мамите за повече учители не е изключено от логика, а примерът го има в така наречените „бели държави“. В Копенхаген, Дания например, в група в детска градина се помещават 16 деца, а за тях се грижат четирима учители. Аз самият бях в група с около 30 деца, но имах 2 учителки и 2 „лелки“, както ги наричахме и ако трябва да съм честен, дори тогава контролът не беше пълен. Не ми се мисли как би реагирало сегашното общество на моите „преживявания“ в детската градина, където засилена люлка ме блъсна под носа, паднах от влакче с височина метър и половина, заключих се в необитаема сграда, която се помещаваше в двора на градината, а леля Велка (да е жива и здрава) редовно ме пердашеше, защото не исках да спя или да си ям пилешката супа. Е, слава Богу, ако питате родителите ми, излязох човек, въпреки тези „ужаси“, както биха били определени в днешно време.

  Във връзка с това смятам, че голяма част от проблемите с днешните деца идват именно от семейната среда, а родителите от кумова срама хвърлят камъни по „грешните“ учители. Нека не бъда разбран погрешно – във всяко стадо си има мърша, както обича да казва народът. Има и учители, които просто не са за тази работа, защото според мен това е професия, за която трябва да си призван, както и родители, които възпитават децата си добре и няма нужда да се притесняват от проблеми в градината. Родители, които вместо първоинстанционно да потърсят вината в учителите, първо ще погледнат себе си. Проблемът е, че именно сегашното поколение родители са от така нареченото „чалга поколение“. Е, да ме извиняват, но какво възпитание може да даде един родител, който хвърля салфетки по цяла нощ в чалготеките и след втората ракия навиква жена си и детето си, което на следващия ден повтаря думичките на „тате“ в групата? Никакво!

  Но, не, в проблема никой не се вглежда детайлно. Работи се на парче. За пример е видеонаблюдението. Казва се, че ако всички родители, всяка група и всички учители са съгласни, то тогава няма проблем. Това обаче трудно може да стане, най-вече заради нежеланието на учителите да влизат в роля от романа на Джордж Оруел „1984“. А и с право, ако трябва да съм честен. Кой нормален човек ще иска за най-малкото да бъде привикван да дава обяснения от сорта: „Защо не се обръща внимание на детето ми?“, „Защо яде това, а не това?“ и т.н. Предложението ми към свръхемоционално реагиращите мами е следното – ако толкова много искат да следят всяко движение на отрочето си, то да го запишат в частна детска градина, повечето предлагат 24-часовото видеонаблюдение, за което толкова много мечтаят. Замислят ли се обаче „праведните“ мами, че една среда с постоянно видеонаблюдение изкривява представата на децата и те няма да се държат като себе си. О, децата, днешните деца, са все по на „ти“ с технологиите и няма да им отнеме дълго преди да обърнат камерите в своя полза, защото преди всичко децата са егоисти. Компромисен вариант е да има видеонаблюдение, но до записите да има достъп само директорът и при проблем да се връщат и преглеждат. Така ще се избегне и евентуалният риск записи с деца да попаднат в „тъмната мрежа“, където педофили дебнат жертвите си. Но, предполагам искащите камери мами са помислили за това, нали?

  Институциите не реагират пък при правенето на тайни записи и видеоклипове, което според закона е забранено и наказуемо. Според чл. 32 от Конституцията на Република България „Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи“. Някой потърси ли отговорност на таткото, заснел случая в „Брезичка“? Не, защото институциите се влияят от общественото мнение, а страхът да излязат лошите в такъв случай е основен мотиватор. Така обаче стигаме до опасния прецедент всяка една притеснена мама да слага подслушвателни устройства в дрешките на детето си, а ситуации да бъдат вадени от контекст. Достъпът до такива устройства пък е повече от лесен – стига само да потърсите в „Гугъл“ и ще ви залеят купища сайтове за шпионска техника.

  За финал ще кажа, че ако продължаваме с практиката да се работи на парче, проблемите само ще се отлагат и ще стават по-големи, а дотогава, колкото и да им увеличават заплатите, учителите ще бягат при първа възможност от професията. Професия, която специалистите посочват като най-бързо прегаряща, след нея са тези на полицаите и лекарите. Въпросът е ще останат ли желаещи, на които да се доверим с възпитанието на децата ни, или ловът на вещици ще достигне размерите на Великата испанска инквизиция?

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder