Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:47Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Видни айтозлии:проф. д.и.н. Джингиз Хаков на 85 години

  24-08-2018 0 2633

  Снимка:

  В Айтос са родени много известни личности. В науката обаче се откроява едно име, с което градът ни особено се гордее - проф. д.и.н. Джингиз Хаков.

  Само за по-младите айтозлии ще кажем, че проф. Хаков е работил няколко десетилетия в Института по история на БАН, радва се на национална и световна известност, автор е на много книги, доклади и научни трудове. Ученият с айтоски корен има специални заслуги към историята на Балканите. Тази година проф. Хаков навършва 85 години, а на празника Курбан байрам гостува на близките си в Айтос

  Проф. д.и.н. Джингиз Хаков има повече от 150 студии, статии, рецензии, публикувани в различни издания на български, руски, турски, чешки и други езици. Участвал е с доклади и научни съобщения в десетки научни конференции в България, Турция, Русия, Чехия, Македония, Румъния, Кипър. От 1964 г. до 2004 г. работи в Института по Балканистика при БАН, където защитава кандидатска дисертация, голям докторат  и е избран за ст. н. с. (доцент) и за ст. н. с. I степен (професор).

  Проф. Хаков е роден в Айтос през 1933 година и през тази година празнува 85-и рожден ден. Завършил е с пълно отличие Историческия факултет на Висшия държавен педагогически институт в Баку, Азербайджан. Специализирал е в Историческото дружество в Анкара и в Института востоковедения към Руската академия на науките.

  Айтозлията е един от най-известните учени в Института по балканистика и един от най-добрите османисти в България и преподавател по съвременна турска история.

  Предмет на научните му изследвания са въпросите, свързани със социално-икономическото, вътрешно и външно-политическо развитие на Турция и ролята на военните в политическия живот на страната през ХХ век. Основни негови трудове са: „Политиката на Турция в Арабския изток 1940-1970 г.“; „Политическата борба в Турция 1960-1971 г.“; „Военните преврати в Турция“; „Ролята на военните в политическия живот на съвременна Турция“; „История на Турция през ХХ век“; „Мустафа Кемал Ататюрк и турско-българските отношения в документи (1913-1938)“; „Ататюрк, България и Балканите“. Като преподавател, дълги години чете лекции по история на Турция у нас и в чужбина. През месец март 2017 година излиза от печат изключително високо оцененият му труд „История на съвременна Турция", който проследява последователно събитията в първата светска държава в мюсюлманския свят от края на XIX до 90-те години на XX век.

  Той е първият учен в България, анализирал влиянието на Кемализма сред българските турци в периода между двете световни войни. Има трудове за съдбата на българските евреи, за християнството по време на османското владичество и др. В негово лице, България имаше свое представителство на Международната конференция „100 години от Балканските войни” в Балканистичен център - Познан, Полша. Аййтозлията представя България на всички международни и европейски форуми, свързани с историята на Балканите.

  Проф. Хаков от десетилетия живее в София, но всяко лято гостува на близките си в Айтос, винаги през месец август. „Не пиша нищо, в момента почивам. Дал съм две книги за превод в турското посолство. До миналата година преподавах „История на Балканите и Турция“ в СУ „Климент Охридски". Отказах се вече, годините напредват. Казаха ми: „Вие сте професор, длъжен сте да продължите“. Отговорих им, че съм професор от 25 години. И така приключихме. Няма кой да преподава, просто намалиха часовете", разказва професорът и не скрива, че хората от БАН се пенсионират с обидно ниски пенсии, на фона на огромния труд, който са положили.

  В Айтос вече не среща приятели. Освен в редакцията, има още неколцина познати на улица „Паркова". „Направих един тур из града и се оказа, че никой не познавам. Радвам се на това, което са направили в парка. Това е вторият генерален ремонт - първият беше при Борис Щерев. Хубаво е, ново е. Много ми харесва игрището. Там сме израснали като деца, там сме играли. Харесва ми, че паркът е запазен и напълно обновен. Лошото е, че с изключение на трима-петима приятели, ставам чужд на този град. Хората тук ме гледат като чужденец - в родния ми град! Разочарован съм, защото стигнах до извода, че Айтос ще съществува и без мен... Човешки егоизъм.... Но винаги ще се връщам с желание. Докато мога...", каза още Джингиз Хаков. И признава, че единствените приятели в София, между които се чувства добре и „на мястото си" са айтоските земляци...

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder