Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:51Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Винпром - Поморие губи милиони от акцията на Агенция „Митници“

  07-10-2018 0 755

  Снимка: faragency.bg

  "Принудени сме да работим „на тъмно“, не можем да следим целия процес на преработка“, заявиха от ръководството на завода

  Силвия ШАТЪРОВА

  Ако до две седмици Агенция „Митници“ не разпечата затворените кранове на дестилериите в „Черноморско злато“ АД, винпромът ще претърпи загуби за милиони, стана ясно от пресконференция на ръководството на Винпрома. Само суровината, т.е. гроздето от което се прави ракията, брендито и вината и е в мощностите на завода, минавайки целия цикъл „на тъмно”, е за 4,2 милиона лева, немалко са и разходите и по самия процес, с което сумата със сигурност ще надхвърли 5 милиона лева. За справка, за един литър дестилат отиват 6 килограма грозде. В момента в колоните има готов за изваряване 1000 тона винен материал.

  През дългогодишната история на дружеството никога не е имало митнически и/или данъчни нарушения. През годините екипът на „Черноморско злато“ АД е оказвал пълно съдействие на контролните органи при извършваните регулярни проверки. За последните три години дружеството е внесло над 25 милиона лева акциз и над 10 милиона лева ДДС, заявиха от ръководството на фирмата.
  През последните дни винпромът в Поморие стана обект на проверка на Агенция „Митници“. Бяха запечатани 8 крана на дестилациите за ракия и бренди, където се произвеждат най-висококачествените напитки. За 48 часа дестилерията не работеше.
  Общо с 16 подобни дестилационни колони разполага заводът, от тях обаче проверяващите за запечатали 8, неясно как избрани, останалите за тях са редовни. По-голяма част са част от  т.нар. френска технология за производство на висококачествен дестилат, от който се правят ракии и брендита. Сега дестилациите работят „на тъмно“, изваряват материал без да знаят какъв продукт ще излезе от него. Понеже не може да се следи технологичният процес за правене на ракия е възможно виненият дестилат да загуби своето качество.

  „Кранчетата  винаги са съществували, те са част от т.нар. барети и колони   във Винпрома. Пуснати са през 2000-та година, досега са преминали не една и две проверки и не са имали проблеми. Последната проверка на контролиращите органи е била преди година през октомври 2017-а“, обясни изпълнителният директор на „Черноморско злато“ АД Йордан Панайотов. Тогава не са дадени предписания, че има нередности. От ръководството на завода признават, че тези кранове не са отразени специално в технологичната схема, но казват, че досега това не е било проблем. От там  са подали искане за промяна на технологична схема към Агенция „Митници“, в която въпросните кранове на баретите са специално отразени. „Наш пропуск е че не са били в схемата, но не сме имали предписания, фабрично колоната и баретата са направени така, че те не могат да работят без този кран“, категорични са „Черноморско злато“.

  „Също така е редно да отбележим, че при продължително отворен кран дестилационната инсталация не може да функционира, тъй като уредът за отчитане на алкохол (спиртомер) пада на дъното на баретата и се чупи, тоест течност не може да бъде източвана в големи количества. Максималното време, без да излагаме спиртомера на риск, е около 10-15 секунди. Отбелязваме, че въпросните барети, чиято неразделна част са пробните кранове, присътват на официалните технологични схеми от производителите“, казват в позицията си от дружеството.

  „Ние нямаме продукти хванити на пазара, които да се съмнителни нелегали, има хиляди малки казани, които са нелегални или не се проверяват“, заявиха още от ръководството на „Черноморско злато“. Ние не сме идиоти след акцията в Карнобат, ако сме имали нещо нередно бихме го отстранили, защото знаем че ще дойдат и при нас“, заяви още изпълнителният директор Йордан Панайотов.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder