Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:08Вторник

  22 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Владимир Хинков, производител на годжи бери: Справихме се с доста усилия и на собствен риск

  Учихме се на принципа проба-грешка

  29-08-2016 0 1772

  Владимир Хинков
  Снимка: Татяна БАЙКУШЕВА
  Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

   Владимир Хинков отглежда годжи бери край Ахелой заедно с колегата си Илиян Желязков. Когато двамата решили да се заемат с екзотичната култура, чиято родина е Китай, близки и познати им казвали: „Това е луда работа“. Сега обаче същите тези хора, които им се чудели на ума, признават, че големите усилия и многото труд са си заслужавали. И с удоволствие похапват от вкусните сладки плодове, които са признати за една от най-полезните храни в света. Счита се, че точно на нея хималайските столетници дължат доброто си здраве. Растението е култивирано още преди хилядолетия от тибетските монаси. Проучванията показват, че плодът концентрира толкова много витамини, минерали и антиоксиданти, че е без аналог. Повишава тонуса, стимулира дейността на имунната система, укрепва нервната ситема и стимулира регулирането на телесното тегло, влияе положително на нивото на кръвната захар в организма, подобрява зрението и паметта.

  -Г-н Хинков, как стана така, че решихте да отглеждате годжи бери?
  -Всички отглеждат различни други култури. Но ние решихме да се спрем на годжи бери. Това е трудно в България. Растението почти не беше известно в страната, когато се заехме с отглеждането му. И не се знаеше дали изобщо ще може да се адаптира. Тъй като идва от Китай, от съвсем друг климат. Но се оказа, че българският климат му понася добре.
  -Срещнахте ли сериозни трудности докато се научите да отглеждате растението?
  -Да, беше ни трудно. Учехме се на принципа проба-грешка. Опитваш нещо, ако не стане, опитваш друго. Информация черпехме от Интернет, от медиите. Свързахме се и с наши колеги, които също се опитваха да отглеждат годжи бери. Справихме се с доста усилия и на собствен риск. За три години успяхме да започнем производство.
  - Имаше ли момент, в който Ви се искаше да се откажете?
  -Винаги, когато човек започва такова ново и за някои странно занимание, има такъв момент. Но засега продължаваме.
  - Какви количества успявате да отгледате?
  - Градината ни все още е млада. Не можем да отгледаме големи количества. Такива, че да мислим за износ например. Засега продаваме предимно на фермерските пазари. Малки количества, за да може плодовете да са винаги пресни, набрани същия ден, в който са изнесени на пазара. Изпълняваме и заявки. Сега тепърва започваме да разпространяваме информацията, че продаваме плодове в прясно състояние. Така, както са най-полезни. Защото сушените плодове, които се предлагат, са внос от Китай.
  -Хората знаят, че годжи бери е полезен плод, но наясно ли са как да го консумират?
  -Да, хората са запознати. Знаят много неща, но ние винаги информираме всеки един клиент точно как да консумира плодовете. Пресни плодове предлагаме от юли до октомври. Предлагаме ги и замразени по шокова технология, така че да не се нарушават полезните свойства.
  - Има ли опасност човек да прекали с консумацията?
  - Според мен не. Зная го от личен опит. Мисля, че не може да се получи предозиране. Но все пак препоръчителната дневна доза е 30-40 грама сутрин преди хранене.
  - Планирате ли да разширявате площите, на които отглеждате културата?

  - Площите, които имаме сега, са 25 декара. Засега не планираме разширение.
  - Как се развиват вашите растения тук, край морето?
  - В зависимост от метеорологичните условия. Имало е периоди, когато не се развиват много добре. Особено когато има много валежи и площите бъдат преовлажнени. Тогава външният вид се поврежда. Обичат слънчевото време. Но и сушата не им понася. Затова се налага да ги напояваме изкуствено, чрез капково напояване. Жегите тази година ни поставиха на изпитание. И добивите ни намаляха.
  - Повечето земеделци се оплакват, че имат проблем с набирането на работна ръка. Как стои този въпрос при вас?
  - Плодовете се берат ръчно и за нас проблемът с набирането на работна ръка е сериозен. Трудно ни е да намираме достатъчно хора. Но се справяме и с този проблем.
  -Когато започнахте да се занимавате с отглеждането на тази екзотична култура, имаше ли недоверие от страна на ваши близки и познати? Какво ви казваха?
  - По-голямата част от хората, познати, близки, се учудиха, че сме се насочили към това. Казваха ни: „Това е луда работа“. Но сега, когато видяха, че нещата се случиха, казват, че си е струвало. Плодовете им харесват. Казват, че са много вкусни.
  - Идват ли при Вас хора, които също искат да се занимават с отглеждането на годжи бери и желаят да им помогнете със знания?
  - Хора, които искат да направят голямо производство, не са идвали за съвети. Може би защото целият труд е ръчен. Но идват хора, които са си засадили по няколко храста в домашната си градина. Отглеждането на растението при такива условия е трудно, но не е невъзможно. С удоволствие им даваме съвети.
  - А предлагате ли посадъчен материал?
  - Не. За съжаление не можем да си позволим да предлагаме посадъчен материал. За производството му се изискват условия, с които ние не разполагаме. Разсадниците имат възможности, но ние не.
  - Излезе информация, че се е появил нов акар по годжи бери, който не е опасен за хората, но застрашава насажденията. Правени ли са изследвания при вас? Има ли опасност за вашите растения?
  - Ние се свързахме с представители на Агенцията по безопасност на храните. Те идваха на нашето насаждение и взеха проби за изследване. Изпратиха ги за анализ в столична лаборатория. За щастие установиха, че при нас няма такива вредители. Това е много добре. Защото някои колеги в страната са установили наличието на този акар. А борбата с този акар е много трудна. Особено предвид това, че ние сме в период на сертифициране по биологично отглеждане, без наторяване с изкуствени торове, без използване на пестициди и други химически продукти. Сертифицира ни немска фирма.
  - Не е ли прекалено трудно в България да се развива биологчно земеделие?
  - Да, в България е трудно да се развива биологично земеделие. Защото хората поглеждат с недоверие на възможността да се произвежда наистина биопродукция. Но сертификацията при нас се прави от може би най-известната фирма, която издава такива документи. Има непрестанен контрол. В цяла Европа хората, които видят, че нещо е сертифицирано точно от тях, знаят, че не може да има съмнение.


  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72259
  gbp Британска лира GBP 2.22253
  chf Швейцарски франк CHF 1.72685
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder