Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  18:41Понеделник

  17 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Внесоха докладната за паметник на Петко Задгорски

  12-06-2019 0 287

  Снимка: Синът на художника - Велин пред паметника на Пушкин

  Георги РУСИНОВ

   

  Докладната за изграждането на бюст-паметник на бургаския художник Петко Задгорски вече е входирана в Общинския съвет. Тя е написана от общинския съветник от ГЕРБ и председател на Комисията по култура Веселин Пренеров. В нея той посочва, че на 6-и юни в Общински съвет – Бургас е постъпило писмо от Николай Дубаров – главен експерт (художник) в Община Бургас във връзка с предложението на сдружение „Общество за духовни изяви“ за изграждане на бюст-паметника.

  Петко Задгорски (1902-1974) е изявен бургаски преподавател и художник. Бил е учител на художниците Георги Баев, Тодор Атанасов и други имена, заели достойно място в българското изобразително изкуство. Като творец Петко Задгорски е автор на паметника на Александър Сергеевич Пушкин, едно забележително произведение, открито през 1952-а. Петко Задгорски е успешен художник, създал множество живописни творби. През 1960-а е избран за първия председател на Дружеството на художниците в Бургас. Той е и главен уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име. Скромен човек, оставил трайни следи в културния живот на града. От 2004-а е почетен гражданин на Бургас.

  Пренеров посочва в докладната, че създаването на този паметник ще продължи традицията по запазване културното наследство на града. В подкрепа на изграждането на паметника са събрани 1305 подписа от бургазлии.

  С писмото от Николай Дубаров е представена необходимата документация за разглеждане на предложението в постоянните комисии, съгласно Правилника за реда за подаване на предложения и вземане на решения от Общинския съвет за изграждане на паметници, монументи, паметни плочи и други на територията на община Бургас.

  На 7-и юни, съгласно изискването на чл. 11 от Правилника за реда за подаване на предложения и вземане на решения от Общинския съвет за изграждане на паметници, монументи, паметни плочи и други на територията на община Бургас, е проведено съвместно заседание на комисиите по устройство на територията, образование и вероизповедание и култура и читалищна дейност, на което членовете установиха, че са налице изискуемите документи и подкрепиха искането за изграждане на бюст-паметник на Петко Задгорски. 

  Средствата за изграждането на паметника ще бъдат осигурени от външно финансиране.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.74099
  gbp Британска лира GBP 2.19244
  chf Швейцарски франк CHF 1.7441
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.