Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:07Неделя

  21 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Внимавайте с детските играчки тип желе

  13-04-2019 0 1349

  Снимка:

  През последната година в ЕС са забранени около 40 играчки желета с опасно съдържание на елемента Бор. Нашият тест открива още 6, твърдят от „Активни потребители”.

  През последната година в европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти (Rapex) са оповестени около 40 случая за открити и забранени еднотипни опасни детски играчки разпространявани под търговското име „slime”, превеждано при българските аналози като слуз, лепкава каша или желе.

  Играчките от типа „slime” са популярни, а поради ниската цена, и достъпни за децата. Масовото производство на тези продукти се извършва в Китай. Както показва проучването на „Активни потребители” и списъка със забранени продукти в Европа в голям процент от тези играчки се съдържат наднормени количества метали, най-вече Бор. В 2/3 от изследваните от нас продукти лабораторните анализи потвърждават наднормени нива на Бор. Тези продукти не съответстват на изискванията на единното европейско законодателство (Директива 48/2009).

  Нито един от етикетите на участвалите в изпитването продукти не отговаря напълно на изискванията. Най-сериозното отклонение е отсъствие на информация за съдържанието и компонентния състав, което е установено в  7 от 9-те марки. При почти всички играчки, текстът на етикетите е прикрит и/или изписан с много дребен шрифт и на практика е нечетлив за потребителите. В няколко от продуктите липсва предупреждение срещу поглъщане, което е особено актуално точно за този тип играчки които лесно могат да бъдат объркани с храна/дъвка от децата.

  9 играчки, обозначени от производителите като „slime” или с българските наименования желе, слуз или лепкава каша, които  „Активни потребители” са изпратили за анализ на съдържанието на метали в независима лаборатория. От изследваните 9 проби в 6 се установява наднормено количество на химичния елемент Бор. При лимит от 300 мг/кг в тях се измерват от 304 до 1007 мг/кг, като последното е над 3 пъти над разрешеното.

  При другите четири измервани метала, (никел, кадмий, арсен и олово) не се установиха наднормени количества, Въпреки това, в 3 от продуктите имаше стойности близки до разрешените лимити. Това показва, че риск от съдържание на повишени количества тежки метали в играчките тип „slime” съществува.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.74223
  gbp Британска лира GBP 2.18199
  chf Швейцарски франк CHF 1.77271
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.