Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:51Петък

  18 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Вреда или полза: Мобилно приложение показва полицейските камери на пътя

  04-06-2019 0 3989

  Снимка: Борислав Пенков

  Google Maps ще предупреждава за ограниченията на скоростта в 40 страни

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Мобилно приложение показва полицейските камери – фиксирани и мобилни, разположени на българските пътища. Наша репортерска проверка с приложението показа, че още излизайки от Бургас в посока АМ „Тракия“, приложението засича първата камера, разположена в близост да „Хоуммакс“ и магазин „Диана“.

  Waze се ражда след провеждането на ограничени тестове в САЩ. Google Maps вече ще ни предупреждава за ограниченията на скоростта, както и за местоположението на фиксирани и мобилни радари местоположения в над 40 страни. Интеграцията на тези функционалности е свързана с придобиването на приложението. Знаците за ограничение на скоростта ще виждате в долния ъгъл на екрана, а радарните и фоторадарните капани ще се появяват като икони на виртуалните пътища.

  Функциите са достъпни в Австралия, Бразилия, САЩ, Канада, Великобритания, Индия, Мексико, Русия, Япония, Андора, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Исландия, Израел, Италия, Йордания , Кувейт, Латвия, Литва, Малта, Мароко, Намибия, Холандия, Норвегия, Оман, Полша, Португалия, Катар, Румъния, Саудитска Арабия, Сърбия, Словакия, Южна Африка, Испания, Швеция, Тунис и Зимбабве.

  Гневни потребители от Франция, Швейцария и Германия се оплакаха в социалните мрежи, че не виждат местата на радарните капани. Това обаче вероятно е така, защото такива функции са незаконни в тези страни. Във Франция полицията може да проверява мобилния ви телефон за незаконни приложения, да налага солени глоби и дори да конфискува вашия автомобил, ако бъдат открити такива.

  От информациите в мрежата става ясно, че новите функции на приложението ще са достъпни и за iOS и за Android, то засега само потребителите на вторите могат да съобщават за местоположенията на фиксираните и мобилните радари.

  „Google Maps продължава да бъде широко използвано приложение, въпреки че е доста базисна навигационна програма, имайки предвид, че дори не показва скоростта на вашия автомобил. Така че предупрежденията за ограничението на скоростта и капаните определено са големи промени, които трябваше да се случат доста по-рано“, пише специализираният сайт hicomm.bg.

  След като станаха ясни възможностите за избягване на полицейските камери чрез приложението, което е безплатно, изниква въпросът дали то ще е във вреда или полза за шофьорите. Множество от верижните катастрофи се случват след рязко набити спирачки от паникьосани водачи, виждайки камера в последния момент. Така на първо четене поне изглежда, че Waze би било в плюс на потребителите, без да взимаме предвид българския манталитет на пътя.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.