Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  15:31Четвъртък

  23 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Всяка нова роля ме обогатява вокално и емоционално

  -Любовта и интереса към тази трудна професия дължа на оперна прима Александрина Милчева

  09-11-2019 0 268

  Йоана Кадийска – оперна певица:
  Снимка: Личен архив
  Интервю на Петя ДОБРЕВА

  Йоана Кадийска е родена в София. Завършва 23-то СУ „Фредерик Жолио Кюри“. След това продължава образованието си по специалността „Оперно пеене“ в НМА “Проф. Панчо Владигеров“.

  През 2011 г. печели ІІ награда на ХVІ Международен младежки музикален фестивал-конкурс, Добрич - Албена, "Надежди, таланти майстори". Две години по-късно, през 2013 г., печели стипендия от Фондация "Борис Христов" за Оперна студия в Национална академия "Санта Чечилия" - Рим, където специализира със сеньора Рената Ското, вокален педагог Анна Ванди и маестро Чезаре Скартон.

  Сред постиженията й се нареждат още: ІІ награда на ХХІV Национален конкурс за млади инструменталисти и певци "Светослав Обретенов"; награда на публиката и награда за най-добра интерпретация на българско музикално произведение на Международен конкурс за оперно пеене "Розата на Евтерпа в Карлово"; III награда на Втори международен конкурс за оперни певци „Елена Николай“; ІІ награда на Х международен конкурс „Франц Шуберт“ и финалист на International Vocal Competition, Zdar nad Sazavou, Czech Republic.

  През годините посещава различни майсторски класове за вокални и сценични умения и работа върху интерпретация на оперни произведения при редица изтъкнати педагози и творци с международно признание, между които - Дарина Такова, Анна Томова-Синтова, Карло Коломбара, Фиоренца Косото, Бруна Балиони, Лариса Гергиева и др.

  През 2018 г. става стипендиант на фонда на Райна Кабаиванска и продължава обучението си в Модена, Италия.

  Своя дебют прави на сцената на ДМБЦ „Ст. Македонски“, с ролята на Елена в постановката „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, режисьор Марио Николов, под диригентството на Юли Дамянов.

  От август тази година е част от състава на Държавна опера Бургас. Към това можем да добавим и участието й в различни проекти, които предоставиха възможност за изява на големи и малки сцени, както в страната, така и извън нея.


  - Бургаската публика Ви гледа в началото на есента в "Сватбата на Фигаро" и в концерта "Есенна палитра", с който започна новият сезон на Държавна опера. Как се стигна до поканата да пеете на сцената на морската Опера?

  - От август съм част от състава на Държавна опера – Бургас и е нормално да бъда включена в спектаклите и концертите на театъра.

  - Вие сте млад изпълнител. Какви възможности Ви дават участията извън столицата?

  - Да разбирам ли, че въпросът Ви означава, че само участията в столицата дават възможности? Всяко излизане на сцената е опит. Сцената е една, няма значение дали е в столицата, или извън нея. България не е София.

  - Много театрални артисти избират да са на свободна практика, за да могат да участват в различни спектакли в страната. Във вашето изкуство този модел не е застъпен широко, защо?

  - Аз нямам тези наблюдения и не бих си позволила да коментирам начина на работа на колегите актьори. Независимо че както те, така и ние сме хора на изкуството, реализацията в нашите професии е различна. Към това може да добавим и факта, че театрите в страната ни са много повече от оперите. В края на краищата смятам, че всеки сам трябва да прави своя избор, така както е най-добре за него и неговото развитие.

  - Всеки артист има свой кумир, на когото се опитва да подражава или от когото се учи? Кой Ви напътстваше в първите ви стъпки на оперната сцена?

  - Моят първи учител е голямата наша оперна прима Александрина Милчева. Когато бях последна година солист и хорист в ДРХ на БНР акад. Христо Недялков ме заведе при нея, за да ме чуе. Тази среща никога няма да я забравя. Бях много притеснена, но когато видях и почувствах топлината и усмивката на г-жа Милчева, цялото притеснение се изпари. Тя беше първият човек, който повярва в мен. На нея дължа интереса, любовта и хъса да се „хвърля“ в тази предизвикателна и трудна професия.

  - Вие работите с гласа си. Как успявате да го съхраните, за да може да не Ви "предаде" на сцената?

  - С дисциплина. Наскоро гледах филма за живота на Андреа Бочели „Музика на тишината“. Бях много впечатлена от сцената, в която учителят му каза: „Тишина. Тишината е най-важната и най-трудната дисциплина.“

  - Една от световните оперни прими е сопраното Райна Кабаиванска, родом от Бургас. Имали ли сте досег с нея и нейните майсторски класове, които провежда в НБУ?

  - Да получиш една от стипендиите на маестра Кабаиванска е голяма привилегия. Аз имах тази възможност да се докосна до нейния опит и творчество и да получа още една гледна точка за начина на себеизразяване на певеца. Най-важният урок, който научих за тази една година от съвместната ни работа е, че за да правиш нещата добре, не е достатъчно да притежаваш само талант – трябва характер.

  - Била сте стипендиант на фондация "Борис Христов" за оперна студия в Национална академия "Санта Чечилия" в Рим. Бяхте ли изкушена да останете да работите в Меката на операта?

  - Смятам, че няма човек, занимаващ се с оперно изкуство, който да не иска да остане в страна като Италия и да намери своята реализация там. Оперното студио на Академия „Санта Чечилия“ беше за мен предизвикателство, което ми позволи да се докосна до изучаването на традицията на италианското белканто под ръководството на голямата изпълнителка и педагожка Рената Ското и преподавателите Анна Ванди – вокална техника и Чезаре Скартон – пластика, актьорско майсторство и дикция. Това беше моят първи досег с италианската школа и начин на преподаване. Стремях се да попивам и усвоявам всяко тяхно напътствие.

  - Вие сте мецосопран. Коя е ролята, към която сте отправили поглед и искате да реализирате?

  - Все още са много ролите, които имам желание да покоря. Всяка нова роля ми дава нещо ново, обогатява ме - вокално, технически и емоционално, и ме подготвя за преминаване към следващата. Мисля, че всяко нещо в живота ни идва в точния момент и когато сме готови за него, така че най-доброто предстои.


   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.