Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:55Петък

  18 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Ядем череши със 100% надценка

  20-06-2019 0 1307

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Търговците предпочитат да изхвърлят череши, но не и да им свалят цената. В момента изкупната цена на плода е около левче, а на пазара по време на Черешова задушница, пък и сега е 3.00 – 4.00 лв. С упорито обикаляне по пазара, или пък надвечер, в междублоковите пространства може да се намерят череши на по-скромна цена, например от 2.00 лв. Те обикновено са от микробус. Собственик на малка градина ги е набрал и направо предлага на обитателите  на няколко блока.

  Груба сметка на собственици на черешови градини в региона сочи, че

   

   около 0.80 лв. са харчовете по производството на  килограм от плода

   

   Основно парите отиват за берачи и за рента, която за трайните насаждения е 45-50 лв. на декар. 150-200 лева на декар пък излиза създаването на нови насаждения, което не е голяма инвестиция.

  „Тази година добивът на череши е много добър. Но пък черешовите градини у нас станаха толкова много, че  в един момент не се борим за цена, а за това да ги вземат“, казва Емил Иванов, който има 160 декара нова черешова градина в Банево и още около 200 декара стара, която подлежи на разваляне. Той работи от много години с италианец, който изкупува плода за преработка.

  Запознатите от бранша казват, че цената се определя не у нас, а тя е на базата на произведените в Италия, Гърция, Турция плодове, защото когато говорим за изкупуване в по-големи мащаби – търговецът не е локален, а международен. Не трябва да се забравя и това, че у нас  череши за прясна консумация за европейския пазар се произвеждат много малко. В Бургаско има само 2 или 3 души, които изнасят,  от цялата страна са не повече от 10 - 15 души. 

   

  Регионалният пазар е слаб,

   

  той се обслужва в повечето случаи от малките градини, които са по 5-10 декара. „Миналата година когато фактурирах с италианеца Санторели, той показа справка, че у нас има 87 хиляди декара черешови градини само на регистрирани земеделски производители. Да не говорим за малките градини, които не са регистрирани. Произведените от тях череши са над 50 – 55 хиляди тона. Онова, което се изкупува за чужбина за преработка е не повече от 20 хиляди тона. Останалите трябва да се реализират за вътрешния пазар, прави сметката овощарят.

  Опитът показва, че от по-малките градини подбират по-едри  череши с дръжка, и изкупната им цена за местния пазар е по-висока - около 1.50. „Всичките търговци слагат 100% надценка и предпочитат да хвърлят плод, но не и да свалят цената“, категоричен е Емил Иванов.

   

  Работната ръка е сериозен проблем за собствениците на градини

   

  „Слънчев бряг ни е страхотна конкуренция този сезон. Хората предпочитат да работят там, а не да берат  череши. Бригадите, които все пак идват да берат, са основно от роми и искат по 0.35 – 0.40  лв. за набирането на килограм череши, а качеството не е добро – чупят, ломят дръвчетата, нараняват плода.

  Има колеги, които дават и по 0.50, когато става дума за внимателно бране на плода с дръжки и подбиране. Но те като чуят едни от други и започват да се пазарят“, обяснява собственикът на черешова градина.

   Затова по-големите овощари се замислят за комбайно прибиране на плода. Но пък насажденията трябва да бъдат направени по определен начин, така че да влизат машините, които обират на ден по 50 – 70 декара.

  Лошото е, че у нас не се прави предварително проучване на пазара. Колкото и странно да звучи, но и в овощарството, и в земеделието като цяло, има мода. Преди години точно тази мода накара много селски стопани да направят черешови градини в Бургаско. Сега можем да говорим за свръхпроизводство и трудно реализиране на пазара, какъвто и да е той. Чуват се гласове, че мнозина оставят част от плодовете подарък за птиците. Други пък канят приятели и роднини да си наберат за ракия, за компот, ей така – подарък.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.