Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:01Петък

  23 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Явор Колев: Кристиян е извършителят на атаката срещу НАП

  18-07-2019 0 755

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Михаил КОЛЕВ

   

  За мен Кристиян Бойков е извършителят на хакерската атака срещу НАП. Това заяви пред журналисти в Бургас Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Той бе в морския град, за да вземе участие в лекцията-беседа на тема: „Киберпрестъпления и кибертероризъм“. Презентацията бе организирана от Фондация „Мосинов“ и се проведе в хотел „Приморец“.

  Колев бе лаконичен по актуалната за цялата страна тема, като допълни, че се работи по случая, а на задържания 20-годишен младеж предстои да му бъде повдигнато обвинение.

  Все пак според него изтичането на данни от Агенцията по приходите не представлява опасност, тъй като данните на всеки един човек фигурират в интернет.

  „Това може да се види при една справка с ЕГН или име. Не бива това да ни притеснява, преди да бъде приет Законът за личните данни и Регламентът за личните данни на ЕС, нашите ЕГН и име циркулираха в интернет пространството, а и към момента те продължават да са там. Може за даден човек да се открие много информация, стига да се знае как да се направи това. Измами могат да се извършат с всички данни, които са във виртуалното пространство за всеки един от нас, дори и тези, които не са в базата данни на НАП“, каза още Явор Колев.

  Другата любопитна подробност, която началникът на отдел „Киберпрестъпност“ сподели, е че през следващата седмица в страната ще бъдат извършени седем операции срещу сексуални насилници на деца в интернет. Той не конкретизира дали тази операция ще обхване и Бургас, като допълни, че след нейното приключване ще бъдат дадени допълнителни подробности.

  Именно сексуалната експлоатация на деца, както и финансовите престъпления, са двата най-основни проблема във виртуалното пространство на България, разкри Явор Колев и допълни:

  „Закономерно е през годините подобен тип престъпления да се увеличават, тъй като достъпът до интернет вече е характерен за всички нас, постоянно сме в социалните мрежи. Децата могат да станат обект на дадена заплаха, тъй като те са една от най-уязвимите групи в обществото“.

  По негови думи, за да не стават потребителите жертва на подобен род злосторници, трябва да се спазва т.нар „интернет хигиена“, като например да внимават с кой се сприятеляват и така потърпевшите ще бъдат сведени до минимум.

  На беседата в морския град, която бе насочена предимно към младите хора, присъстваха и ученици и студенти. На тях, както и на всички останали присъстващи, бе обяснено какви са основните заплахи във виртуалното пространство. Лекцията бе уважена и от прокурор Красимира Кателиева от Апелативна прокуратура – Бургас. В ролите на лектори, освен Явор Колев бяха още и гл. инспектор Михаил Драгоданов, инспектор Мирослав Хутев и инспектор Кирил Николов.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76471
  gbp Британска лира GBP 2.14573
  chf Швейцарски франк CHF 1.79352
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.